- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Uglár Lívia, Lajkó Anett, Newsroom Communicator, Pixabay

A legcsodálatosabb fájdalom

Balázs Zita

2022. 03. 12. 11:11

A fájdalom általában negatív érzés. Mégis létezik az a fájdalom, amit érdemes elviselni. A szülés az egyik legfájdalmasabb dolog a világon. Ugyanakkor a legcsodálatosabb is, mivel a végén egy kisbaba jön a világra.

Egy kisbaba születése hatalmas változást hoz egy nő életében. Nagyon sok minden megváltozik már a várandóság alatt is. Mindenki máshogy készül a szülésre, és minden szülés más. Hogyan lehet erre felkészülni? Lehet-e egyáltalán?

Lulić Aneta természetes úton szülte meg kislányát Elenát, különösebb komplikációk nélkül. Az egyetlen meglepetés az volt, hogy a várt négy kilós kislány helyett egy négy és fél kilós baba érkezett hozzá.

- Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, még nem gondoltam a szülésre. Ahogy azonban közeledett a szülés feltételezett időpontja, egyre többször képzeltem el, hogy milyen is lesz. Azon gondolkodtam, hogy mikor folyik el a magzatvíz, esetleg mesterségesen meg kell-e indítani majd a szülést, azután mennyire fog fájni… Ekkor már kezdtem félni. Őszintén, a fájdalomtól rettegtem a legjobban, és tényleg nagyon fájt. A vajúdás nagyjából olyan volt, mint amire számítottam is. Az egyetlen dolog, amiben más volt, hogy a vártnál sokkal rövidebb ideig tartott. Szerencsére viszonylag gyorsan túlestem az egészen. Visszagondolva, nagyon pozitív élmény volt, újra bevállalnám.
Cikk kép

Uglár Lívia első kislányát, Annamáriát természetes úton szülte meg. Második gyermekével, Borbálával viszont a császármetszést is megtapasztalta.

- Rettegtem. Annyira féltem a természetes szüléstől, hogy állandóan ezt mondogattam a nőgyógyászomnak. Erre ő megelégelte és azt mondta, inkább megcsászároz, csak ne féljek már ennyire. Ahogy nőtt a pocakom, úgy változott a gondolkodásom is. A végén már azon izgultam, csak nehogy császár legyen. Magam sem tudom pontosan, hogy mitől féltem. Az egész folyamattól rettegtem. Visszatekintve, végülis pozitív élmény volt a szülés. Szerintem a császármetszésben nincs semmi jó, talán csak annyi, hogy nem kell annyi energiát belefektetni. Ugyanakkor nincs is meg az az érzés, mint a természetes szülésnél. Természetes szüléskor átéled az egészet, és ez valahogy feltölt. A császárnál mindez hiányzik, illetve a gyógyulási idő is sokkal hosszabb és keményebb.
Cikk kép

Lajkó Anett két kisfiú és egy kislány, Marcell, Manna és Merse édesanyja. Mindhárom szülését teljesen másként élte meg. Először császármetszéssel szült, majd kétszer természetes úton, ami a szerbiai gyakorlatban még nem elfogadott, neki mégis sikerült. Szerette volna megtapasztalni a természetes szülés élményét is. Döntését nem bánta meg.

- Hét hónapos volt Marci, amikor újra várandós lettem. Ekkor eldöntöttem, hogy természetes úton akarok szülni. A második szülésemnél tudtam, ha a fájások kezdetén bemegyek a kórházba, akkor annak császármetszés lesz a vége. Úgyhogy itthon maradtam az egyik barátnőmmel, aki egyben a dúlám is. Nyolc órán át vajúdtam. Az utolsó pillanatban estünk be a kórházba. Amikor odaértünk, már szinte ki is pottyant Manna. Az első természetes szülésemnél igazán anyatigrisnek éreztem magam, és hatalmas önbizalmat adott ez az egész. Így már Merse, a harmadik gyerekem is természetesen jött a világra.
Cikk kép

Rajković Orsolya több évtizedes szülésznői tapasztalattal rendelkezik, a topolyai szülészeten dolgozik. Szerinte minden nő fél a szüléstől. Fontosnak tartja, hogy a leendő anyuka olyan orvost vagy szülésznőt válasszon, akiben megbízik. Orsolya több volt páciensével is baráti viszonyt ápol. Elmondta, hogy az interneten sajnos sok ijesztő dolgot olvashatunk a vajúdásról, ami összezavarhatja a várandósokat.

- Topolyán csak a komplikáció-mentes, természetes szüléseket vállaljuk, de ha útközben gond adódik, akkor sem kell megijedni. Szabadkára eljutni nem hosszabb idő, mint egy nagyobb kórházban bejutni a műtőbe. Azok a nők, akik először szülnek, általában az ismeretlentől félnek. A második, a harmadik alkalommal már tudják milyen fájdalomra számíthatnak, és ez is ijesztő lehet számukra, illetve egy előző rossz tapasztalat is rányomhatja bélyegét a szülésről kialakult véleményükre. A császármetszéstől és az egyéb komplikációktól való félelem is általában jelen van egy-egy szülés előtt, függetlenül attól, hogy hanyadszor szül a nő.
Cikk kép

Tulajdonképpen nincs semmilyen biztos módszer, ami enyhítené a szüléstől való félelmet. A megkérdezett anyukák mégis azt mondták, akármennyire is féltek, akármennyire is megszenvedték a szülést, megérte, hiszen egy új életet hozhattak a világra. Lívia és Anett története pedig azt bizonyítja, hogy nem mindig az a könnyebb út, amelyik első látásra annak tűnik.

Forrás: Newsroom Communicator