- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

A sorozatok rabságában

Kolovity Edina

2022. 04. 02. 12:08

Alig tíz évvel ezelőtt a sorozatfalást még lehetett kontrollálni, mivel általában hetente egy részt adtak le a televízióban kedvenc sorozatunkból. Ma a Netflix és más hasonló felületeknek köszönhetően senkinek nem kell várnia kedvenc sorozatának következő epizódjára. Ez egyfajta elégedettséghez vezet, mivel a részeket azonnal feltöltik. Horvát Barbara pszichológussal beszélgettünk a sorozatfüggőségről és annak okairól.

Először is mit jelent az, hogy függőség?
-Pszichológiai értelemben a „kóros szenvedély” Buda Béla szavaival élve azt jelenti, hogy „egy, a hétköznapokban elterjedt és normálisnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik”. Ilyen hétköznapinak látszó viselkedésmód lehet egy kémiai szer, például az alkohol, a drog, vagy az antidepresszáns használata, vagy valamilyen magatartási forma, mint a vásárlás, a munka vagy a szerencsejáték. A listát a végtelenségig folytathatnánk, hiszen már-már trendivé vált azt mondani egy-egy viselkedésmódra, hogy a függői vagyunk. Fontos azonban elkülöníteni a klinikai értelemben vett függőséget a laikus diagnózisoktól. A sorozatnézés onnantól tekinthető viselkedési addikciónak, ha a tevékenység kényszeressé válik.

Cikk kép

Miben és mennyire káros a sorozatfüggőség az emberekre? Milyen rizikói vannak?
- A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve a korhoz és az orvostudomány fejlődéséhez mérten taglalja a mentális zavarokat. A problémás videójáték használatra vonatkozó kritériumok mentén haladva, van néhány olyan szempont, amelyet figyelembe véve eldönthető, hogy a sorozatnézés mennyire jelent veszélyt a mentális egészségre nézve. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy klinikai zavarként egyelőre nem szerepel a kézikönyvben, így konkrét diagnosztikai feltételei sincsenek. Sok esetben az érintett nem képes kontrollálni a sorozatnézéssel töltött időt, ami elvonja az idejét más, fontos hétköznapi tevékenységeitől. Ennek túlzásba vitele akár még elvonási tünetekkel is járhat.
Cikk kép

Hogyan lehet megelőzni a sorozatfüggőséget? Lehet tenni valamit, hogy megszüntessük?
- Az élet egyéb területein való örömforrások kiaknázása, az örömszerző tevékenységek űzése tud olyan védőbástyát jelenteni, ami ezzel szemben hatékony védőpajzsot jelent. Társas kapcsolataink ápolása, külső és belső erőforrásaink erősítése, érdeklődési körünk bővítése és önismeretünk fejlesztése hozzájárulhatnak ahhoz, hogy bizonyos tevékenységek a „hatalmukba kerítsenek”. A megelőzés szempontjából hasznos lehet az is, ha határt szabunk magunknak. Például meghatározzuk, hogy napi hány órát töltünk a képernyő előtt. Az első lépés ilyenkor mindig a felismerés, hogy gond van. Fontos feltárni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek közrejátszottak, hogy az addikció kialakulhasson.
Cikk kép

Milyen tényezők befolyásolják az egyént e téren? Mi az, ami előidézi a függőség problémássá fokozódását?
- A függőségre hajlamos személyek nehezebben viselik a stresszt, érzékenyek és nehezebben tartják fenn érzelmi egyensúlyukat, nehézségeik vannak az önszabályozás terén. Jellemző még rájuk, hogy nagyon félnek a kudarctól, nehezen reflektálnak önmagukra, alacsonyabb az önértékelésük, kevésbé stabil az énképük. A Z generáció szülöttei már egy olyan világba „érkeznek”, ahol a digitális térben való létezés természetesnek számít. Bizonyos, már-már kultikusnak számító sorozatok ismerete alapvető elvárás a fiatalok körében. Aki nem követi a trendeket, könnyen érezheti azt, hogy kimarad a közösség életéből. A sorozatnézés pedig ilyen szempontból egy olyan otthonról is könnyen űzhető tevékenység, ami egyedül is bármikor megvalósítható. Ha túlzásba visszük a sorozatnézést, az előbb-utóbb a szociális kapcsolatok rovására mehet.
Cikk kép

Mit kompenzálunk a sorozatfalással?
- A lelkünk nagyon okos, jót akar nekünk, ezért azzal védi az énünket a széteséstől, hogy különféle pótcselekvéseket keres, amelyekkel elhárítja a szorongást. A sorozatnézés funkcióját tekintve egy örömszerző szabadidős tevékenység, ami lehetőséget ad, hogy a sorozatban látott karakterekkel azonosuljunk, és az azonosulás révén válaszlehetőségeket kapjunk bizonyos élethelyzeteinkre. Érzelmeket váltanak ki belőlünk, néha meghatódunk, máskor félünk, van, hogy megkönnyebbülünk. Egy biztos: valami nagyon emberit élünk meg, és olyan tapasztalatokban lehet közvetve részünk, amelyeket a valóságban nem feltétlenül élhetnénk át.

Forrás: Newsroom Communicator