- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay/Mezei Arnold

A szép mosoly fél egészség

Juhász Petra

2022. 03. 26. 13:26

Ez a hónap különösen alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljünk szájüregünk egészségére, mivel a Fogorvosok Világszövetsége (FDI) március 20-át az Egészséges száj világnapjává nyilvánította, figyelmeztetve a fogaink épségének fontosságára. Ezen a napon ünnepeljük a boldogság nemzetközi napját is.

A szájüregi problémák többségét a helyes fogápolási szokásokkal megelőzhetjük. A szabadkai Mezei Arnolddal, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának végzős hallgatójával beszélgettünk.

Mi a lepedék a szájüregben és hogyan keletkezik?
- A szájüregben rengeteg baktérium található. Táplálkozás során lepedék képződik, amelyet a nyál, az étel, a folyadék és a baktériumok együttese alkot. Ezek a fogak és az íny találkozásánál halmozódnak fel. A nyelven is megtelepednek. A nem megfelelő szájhigiénia során az itt található mikroorganizmusok (gomba, vírus, baktérium) képesek elszaporodni. Ha hanyagoljuk a szájüreg tisztán tartását, akkor túlszaporodnak a fogszuvasodásért felelős baktériumok, melyek fogromlást és fogágybetegséget okoznak. Ha a lepedéket sokáig nem távolítják el, akkor fogkő képződik.

Cikk kép

Hol kell kezdeni a helyes fogápolást?
- Fogaink tisztántartását életünk első pár évében szüleink végzik helyettünk, amíg erre önállóan is képesek nem leszünk. A szakemberek a helyes szájhigénia elsajátítását már óvodás korban kezdik tanítani. Ennek oktatása kisiskolás korban folytatódik, hangsúlyozva a fogmosás és a megelőzés fontosságát.

Milyen fogkefét és fogkrémet válasszunk?
- Mindegy, hogy kézi vagy elektromos, lényeg, hogy kényelmesen elférjen a szájban, és minden felületet elérjen. A piacon jelenleg különböző összetevőjű fogkrémekkel találkozhatunk: a fogaink és fogágyunk állapotához illőt válasszunk ezek közül. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk fogorvosunkhoz.

Hogyan néz ki a helyes fogmosási technika?
- Negyvenöt fokos szögben feküdjön a fogkefe az ínyre. A kefét előre-hátra, finom, kis ķörkörös mozdulatokkal mozgassuk. A fogkefe sörtéit az elülső fogak belső felületének tisztításánál fel és le húzzuk. Finoman tisztítsuk meg a nyelvet is, hogy az ott lévő lepedéket is lemossuk, így friss lesz a leheletünk.

Cikk kép

Naponta hányszor mossunk fogat?
- Naponta legalább a kétszeri fogmosás javallott, tehát reggel és este. Ezek közül az utóbbi fontosabb.

Mindenképpen szükség van szájvízre?
- A szájvíz egy fontos kiegészítő, önmagában viszont kevés. A fogmosással együtt eltünteti a kellemetlen leheletet. A szájvíz kulcsszerepet játszik a szájüreg tisztításánál.

Mennyire fontos a fogselyem használata?
- A fogselyem, a fogkefe után a második legfontosabb szájápolási eszköz. Segítségével alaposan el tudjuk távolítani az ételbeékelődéseket és a maradékokat.

A fogszuvasodás és más szájüregi megbetegedések megelőzése nem menne a fogorvos segítsége nélkül. Milyen gyakran látogassuk a rendelőt?
- Fogaink megóvása érdekében félévente javasolt meglátogatni fogorvosunkat.

Cikk kép

Forrás: Newroom Communicator