- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Hat ok, amiért érdemes hagymát enned!

Juhász Petra

2021. 05. 08. 11:50

Amikor beköszönt a tavasz, az embernek rögtön kedve támad begyújtani a rostélysütőt. Az ínycsiklandozó roston sült hús és zöldség fogások mellé kihagyhatatlan a vöröshagyma és az újhagyma.

A vöröshagyma és az újhagyma salátába keverve vagy önmagukban elropogtatva is fogyaszthatók, s e két zöldségféle nem csupán kellemes íze miatt javasolt.

Íme hat nyomós érv, amelyek a hagymafogyasztás mellett szólnak.

1) A nyers hagyma jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre. A hagymában található flavonoidok nyers fogyasztáskor jobban kifejtik hatásukat. Ennek köszönhetően a tested könnyen legyőzheti az LDL (rossz) koleszterint, míg a tiszulfinádok a vér megfelelő sűrűségét tartják fenn.

2) A hagyma csökkenti a rák kialakulásának esélyeit. Egy 2019-es Ázsiában végzett kutatásból kiderült, hogy a sok hagymát fogyasztóknál 79 százalékkal kisebb volt az esélye a bélrák kialakulásának.

3) A hagymában megtalálható az A-, C- és K-vitamin, amelyek a haj és bőr egészségét védik: többek között az UV-sugárzás káros hatásaitól. Itt azért kiemelendő, hogy a hagyma fogyasztása nem egyenlő a naptej használatával! A hagyma fokozza a kollagén termelődését a szervezetben, minek hatására fiatalabb lesz a bőr.

4) A hagyma hatékony a II-es típusú cukorbetegség esetén. Növeli az inzulin-szintet, ami a glükóz gyorsabb feldolgozását idézi elő.

5) Nagymamánk konyhájából tudjuk, hogy a hagyma erősíti az immunrendszert. Csökkenti a gyulladást és növeli a szervezet ellenálló képességét.

6) Az alvással sincs gond, ha hagymát eszel! Pozitívan hat az alvást elősegítő folyamatokra.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hagyma hőkezelés után, más zöldségekhez hasonlóan, veszít a hatásából.

Tehát, irány a piac vagy még jobb esetben a kiskert! S ne csak a jó kis rostélyos mellé fogyasszunk hagymát! Számos más étellel is kombinálható, s mindenféle salátában elfér egy kis vörös- vagy zöldhagyma!

Forrás: bien.hu