- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Hozd magad formába a nyárra!

Juhász Petra

2021. 05. 17. 19:11

Lassan itt a nyár és sokan szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegtől. Nem mindegy, milyen szénhidrátokat fogyasztunk – tudtuk meg többek között Kenyeres Szuzanna táplálkozási tanácsadótól, akit ezekről a tápanyagokról kérdeztük. Az alább olvasottak alapján talán te is kedvet kapsz az életmódváltáshoz!

– Ma már szinte általánosan elterjedt nézet, hogy a súlyfölöslegért a szénhidrátok a felelősek. Mennyiben igaz ez, és tulajdonképpen mik is a szénhidrátok? Miben találhatóak meg?

– A kalóriabevitel ötven százaléka szénhidrát kell, hogy legyen. Itt azt tanácsolom, törekedjünk az összetett szénhidrátok fogyasztására. Egyszerű és összetett cukrokra osztjuk fel őket. Összetett például a keményítő, és ide soroljuk a rostokat is. Az úgynevezett „jó” szénhidrátok közé tartozik a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, a barna rizs, illetve a zöldségfélékben, gyümölcsökben található szénhidrátok.

– Mit értünk teljes kiőrlésű liszt alatt?

– Ez azt jelenti, hogy egy sütemény vagy kenyér nem finomra őrölt lisztből készül. Szóval a gabona teljes rosttartalma a lisztbe kerül. Leegyszerűsítve: nem vész kárba a hasznos alkotóelem.– Miért fontosak a szervezet számára ezek a „hasznos” szénhidrátok?

– Ezek a szénhidrátok olyan anyagokat tartalmaznak, melyeket a szervezet be tud építeni, ezekre az összetevőkre szüksége van. A vitaminoktól kezdve az ásványi anyagokig, mindent tartalmaznak.

– Ha törekedni szeretnénk az egészséges táplálkozásra, akkor miből álljon, mondjuk egy hétköznapi ebéd?

– Például, ha natúr csirkemellet készítünk, akkor köretnek ajánlani tudom a kölest.

– Milyen folyamatok zajlanak le a szervezetben, amikor üres szénhidrátot fogyasztunk? Vegyük példának a finomlisztből készült kenyeret!

– Ilyenkor úgynevezett üres kalóriát viszünk be. Semmit nem tud belőle kivenni a szervezet, semmilyen hasznos dolgot. Csak felesleges energia, ezért nem ürül, hanem lerakódik. Itt kezdődik a hízás.

– Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű kenyérnél mi tapasztalható?

– A benne található rostok azonnal beépülnek a szervezetbe, vagyis, ezeket a szervezetünk ténylegesen hasznosítja.

– A hétköznapjaink legtöbbször igen rohanósak, hogyan figyeljünk jobban az étkezéseinkre? Mondjuk fontos megnézni a termékek összetételét?

– Ezt mindig ajánlom. Nemcsak a szénhidrátok tekintetében, hanem más élelem esetében is. Mindig nézzük meg a csomagolás hátoldalát is, és figyelmesen olvassuk el! Kerüljük a tartósítószereket!

– Mostanában sokat mozgok egyetemisták körében, látom, hogy hosszú és mozgalmas napjaik vannak. Szinte egész nap az egyetemen vannak, alig van idő enni. Hogyan nézzen ki egy egyetemista uzsonnája?

– Ebben az esetben ajánlani tudom a gyümölcsöket magvakkal. Mondjuk egy alma és egy marék mogyoró.– No de mennyire elérhetőek ezek az ételek? Hol szerezzük be őket? Nem egyszerűbb beugrani a sarki pékségbe, mint egészséges élelem után kutatni?

– Már a piacon, a bioboltokban is kapható sokféle egészséges termék. Szerintem ez manapság nem jelent akadályt.

– Tudjuk, hogy a fiatalok szeretnek nassolni. Létezik-e egészséges nassolás?

– A gyümölcs például remek választás lehet. Készíthetnek turmixot, akár étcsokoládéval is, de ebben az esetben fontos, hogy a csokinak minél magasabb legyen a kakaótartalma.

– Beszéltünk a lisztről... Mi a helyzet a kristálycukorral? Tudtommal, az sem éppen egészséges, pedig használata nálunk még mindig a legelterjedtebb az édesítőszerek közül.

– Igyekezzünk csökkenteni a bevitelét, nagyon keveset fogyasszunk belőle. Ahogy már mondtam, ezt sem tudja a szervezet hasznosítani, üres kalória. Emellett gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Tudjuk, hogy különböző betegségeket okoz.

– Milyen alternatívákat ajánlasz?

– A méz például sokkal jobb a kristálycukornál. Ott vannak az édesítőszerek, de én azokat sem szoktam ajánlani. A süteményekbe is mézet szoktam használni, de a kókuszcukor is jó választás.

– Közeleg a nyár, általában ilyenkor mindenkinek eszébe jut, hogy jó lenne alakot formálni. Miről mondjunk le elsősorban, hogy diétánk eredményes legyen?

– Minimálisra kell csökkenteni a fehérlisztet és a kristálycukrot. Az olajban sült dolgok sem jók a szervezetnek. És ne feledjük: rengeteget kell mozogni!

– Milyen mozgásformákat ajánlasz?

– Mindenféle mozgásforma jól jön, ami nem túl megterhelő a szervezetre nézve. Ez szervezet-függő. Kinek mi a legjobb. Akár zumba is lehet, de mindenképpen fontos, hogy közben jól érezzük magunkat, ne muszájból csináljuk!

A recept ezek szerint nem túl bonyolult. Mozogjunk sokat, csökkentsük a finomliszt és kristálycukor fogyasztásunkat, ha lehet, kerüljük az olajban sült ételeket, és jöhet a nyár meg a bikiniszezon!

Forrás: Newsroom Communicator