- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Bács Ági és Mándity Blanka képtárából

Minden jöhet, csak hús ne legyen?

Király Adrián

2022. 03. 21. 17:48

Vajon igaz, hogy a növényi alapú étrend nem túl laktató, és gyorsan megéhezünk utána? Vagy ez csak tévhit? Mindenesetre a vegetáriánus életmód igenis lehet nagyon változatos és sokszínű.

Többen gondolják úgy, hogy a vegetáriánus étrend nem egészséges, de tényleg így van? Bács Ági már két éve vegetáriánus. Szívesen mesélt nekünk az életviteléről.

Cikk kép

Bács Ági, hallgató:
- Ahogyan én látom, a vegetáriánus étrend elég sokszínű. Mindenki azt gondolja rólunk, hogy csak salátán élünk, pedig ez egyáltalán nem igaz. Egy vegetáriánusnak sok új dolgot ki kell próbálni, hogy helyettesíteni tudja a húst.
Újvidéken tanulok, a városban rengeteg lehetőség van ilyen étkezésre. A vegetáriánus és vegán termékekből nagy a kínálat az üzletekben. Az éttermekben is széles a választék. Fontos kiemelni, hogy ez a fajta életvitel egyáltalán nem drága! A konyhában is otthon érzem magam, és rengeteg alkalommal saját magamnak készítek ételeket, sőt, előfordul, hogy rendelésre is készítek vegán süteményeket.


Cikk kép

Mándity Blanka zentai fiatal további érveket sorakoztatott fel a vegetáriánus életforma mellett.

Mándity Blanka, hallgató:
- Ez egy egészségesebb életmód. Ugyanakkor vannak hátrányai is. Elsősorban elég sokszor szenvedek fehérjehiányban. Nagyon oda kell figyelnem, hogy mit viszek be a szervezetembe. A húsban nagyon sok telített zsír van, és ha ezt csökkentjük, akkor sokkal egészségesebben tudunk táplálkozni. Ha rengeteg zöldséget fogyasztunk, csökkenthetjük a szívbetegség valószínűségét, és még a vérnyomást is kordában tudjuk tartani. Nekem minden jöhet, csak hús ne legyen. Nagyon sajnálom az állatokat, ez nagyban befolyásolta döntésemet, hogy vegetáriánus legyek. Túlnépesedés van, és egyre jobban nő a húsfogyasztás. Szerintem kevesebb húst kéne az embereknek fogyasztani, így az állatokat, és a környezetünket is jobban meg tudnánk óvni.

Cikk kép

Krémer Martina az óbecsei gimnáziumban tanul, és ő is úgy gondolja, lehet élni hús nélkül.

Krémer Martina, tanuló:
- Először is, szögezzük le, hogy a hal is húsnak számít. Két éve hús nélkül élek, és nem vettem észre, hogy ennek bármilyen káros hatása lenne. Szerintem lehet élni hús nélkül, mert nagyon sok mással lehet pótolni. Egy étrendet jól fel kell építeni, hogy belekerüljön minden tápanyag, amire a szervezetnek szüksége van. Nagyon sokan nem tudják, hogy mit jelent pontosan a vegetáriánus szó. Általában mindenki arra gondol, hogy csak zöld színű élelmet fogyasztunk, pedig nagyon sokféle ételt eszünk, szerintem sokkal többfélét, mint azok, akik húst is fogyasztanak.

Cikk kép

Dr. Koncz Gyula péterrévei általános orvost is megkérdeztük, szerinte hogyan hat a szervezetre a vegetáriánus étrend.

Dr Koncz Gyula, általános orvos:
- Én a teljeskörű étrendet részesítem előnyben, vagyis ezt tudom ajánlani a betegeimnek. Mindenféle élelemre szüksége van a szervezetnek, gondolok itt a növényi, állati eredetű táplálékokra. A vegetáriánus étrendbe a tejtermékek és a tojás is belefér, de az ortodox vegánokéba nem. Ők csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. A vegetáriánusok beviszik a növényi eredetű fehérjéket, viszont az esszenciális aminosavakat nem tudják bevinni, mivel azok csak állati eredetű ételekben találhatók meg. A vegetáriánus étrend hátránya, hogy nem tudjuk bevinni a megfelelő vitaminokat, nyomelemeket a szervezetünkbe. A gyakori megbetegedések a szervezetből hiányzó vitaminok miatt vannak.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator