- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Mit kompenzálunk a sorozatfalással?

Kolovity Edina

2022. 03. 08. 23:19

Sokan mondogatják kedvenc sorozatuk nézése közben: „csak még egy rész, és megyek aludni.” Végül aztán olykor egész éjjel fent maradnak, és a lehető legtöbb részt megnézik. Amikor reggel holtfáradtan ébrednek, akkor megfogadják, hogy többet nem fordul elő, este viszont kezdődik minden elölről. Ha túlzásba visszük a sorozatok nézését, kezdhetünk aggódni...

Varga Zita már egészen profi szintre emelte a sorozatnézést. Listát vezet, amelyben a számára fontos adatok szerepelnek. Például, hogy hányadik résznél tart, melyik mennyire tetszik neki. Értékeli is őket különböző szempontok alapján. Lejegyzi, hogy mennyi részt nézett meg. Elmondta, először több kritikát is elolvas az adott sorozatról, mielőtt belekezdene. Szerinte tudja, hol a határ.

- Általában végignézem a sorozatokat, ha elsőre nem is tetszik: hátha meglepetést okoz. Kétféle sorozatot, koreait és amerikait nézek. Az amerikaiak közül a Lucifert, a Doctor House-t, a Különös dolgokat, a Vajákat nézem. A koreai drámák közül már húszat végigkövettem. Ezeket nagyon darálom, mert egyévados és kevés epizódja van. Átlagosan egy rész több mint egyórás, de nagyon ígéretesek. Eddig összesen ötven sorozatot néztem végig, tizenhét még hátra van.
Cikk kép

Körmös Enikő kikapcsolódásból néz telenovellákat. Elmondta, hogy a török sorozatok koronázatlan királynője, a Szulejmán a nagy kedvence. Számára a szereplők karaktere a legizgalmasabb.

- Többször beleéltem magam a történetbe, elképzeltem, hogy én mit tennék a kritikus helyzetekben. Átlalában egy-két részt nézek meg egy nap, de előfordult, hogy akár hat-nyolcat is "elfogyasztottam". Szerintem ez azért van, mert amikor éppen kikapcsolnám a sorozatot, jön egy lebilincselő jelenet, vagy fordulóponthoz ér a történet.
Cikk kép

Telečki Boris pszichológus szerint óriási hatást gyakorolnak ránk a különböző médiatartalmak. Elmondta, hogy a mértéktelen sorozatfogyasztásnak hasonló lefolyása van, mint a függőségnek. A sorozatfüggőség nem szerepel a betgségek nemzetközi listáján, viszont a fiatalabb korosztály többségét igenis érinti. Ők folyamatosan egyre erősebb ingereket keresnek az interneten.

- Ez egyéntől függ, hogy mennyire veszélyes. A függőséget általában pszichoterápiával és gyógyszerekkel kezelik. Az egyén környezetét is be kell vonni a terápiába. Bármilyen függőségről is beszélünk, fontos leszögeznünk, hogy mi történt előtte. Mindennek van oka. A kérdés, hogy mennyire súlyos, és mit élt át a személy, vagy miben szenved hiányt. A függőséggel pszichés fájdalmat vagy traumát szeretnénk enyhíteni, olyan dolgokkal, amelyek kellemes érzéseket váltanak ki belőlünk. Esetünkben - a sorozatokkal - egy kellemes impulzusról van szó, ami szórakoztat.

A pszichológus hozzátette, nem kell minden esetben függőségre gyanakodnunk. Viszont azok a személyek, akik valamilyen hiányt szenvedtek az egyéniségük fejlődése során, könnyebben válnak függőkké.
Cikk kép

Mindenki más miatt lesz sorozatfaló. Van, aki tényleg csak kikapcsolódásból. A függőséget fontos felismerni, illetve kezelni - ha kell, szakember segítségével -, hogy az érintett személy visszataláljon a valóságba, és tovább élje valódi életét.

Forrás: Newsroom Communicator