- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Omikron vagy allergia?

Molnár Emese

2022. 03. 03. 16:05

Közeledik a tavasz, néhány növény már virágzik. Magától értetődőnek vesszük, hogy mindenki várja a szép időt. A virágzó növényeknek azonban nem mindenki örül. A pollenek már ilyenkor is megkeserítik a szénanáthások életét. Ráadásul továbbra is terjednek a koronavírus különböző variánsai. Ha nyilvános helyen köhögünk vagy tüsszögünk, nem menekülünk a szúrós tekintetektől. Mindenki azonnal a vírusveszélyre gondol. Jobb, ha tudjuk, mivel van dolgunk: omikron vagy allergia.

Dr. Horvát Arežina Erikával, az adai Egészségház általános orvosával beszélgettünk.

Cikk kép

Mik az omikron tünetei?
- Az omikron a koronavírus legújabb variánsa. A betegség tünetei kicsit megváltoztak az előzőekhez képest. Ami az omikront illeti, legfőbb jellemzői a torokfájás, az orrfolyás és a rekedtség, de emellett jelentkeznek a koronavírus általános tünetei is: a köhögés, a fejfájás, az izomfájdalom, a láz és a hidegrázás.

Ez mennyivel súlyosabb, mint az „eredeti” koronavírus?
- A súlyosságát tekintve, azt mondják a szakértők, hogy klinikailag könnyebb tünetekkel jár. Azonban nagyon oda kell figyelni az omikronra is, attól függetlenül, hogy az kevesebb esetben igényel kórházi kezelést.

Milyen allergiák jelentkezhetnek tél végén? Mit kell tudnunk az allergiáról?
- Az allergia sokféle lehet, különböző allergének okozhatják. Allergiások lehetünk bármilyen ételre, állatra, gyógyszerre, valamint a pollenre is. A pollenallergiát bizonyos növények virágai okozzák. Egyeseknél már tél végén jelentkezik az úgynevezett szénanátha.

Milyen tünetekkel jár a szénanátha?
- A tünetek közé tartozik az orrfolyás, a tüsszögés, ezeken kívül a szem kötőhártya-gyulladása, viszketése és könnyezése is jelentkezhet. Ezek a tünetek akár súlyosbodhatnak is, az allergén koncentrációjától, valamint a beteg érzékenységétől függően. Felléphet légszomj és köhögés is.

Mi a hasonlóság az omikron és az allergiás tünetek között?
- A hasonlóság a tünetek közt legfőképpen az orrfolyás és a köhögés. Az omikron kötőhártya-gyulladást is okozhat, s ebben különbözik a korábbi variánsoktól, de az allergiával ellentétben a szem könnyezése és viszketése nem volt jelen.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a kettőt?
- Legjobban covid-teszttel tudjuk megkülönböztetni őket. A tünetek alapján az omikronra jellemzőbb a láz, a gyengeség, az izomfájdalom, a hidegrázás és a fejfájás, mint az allergiára.

Forrás: Newsroom Communicator