- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Baranji Eleonóra képei, Pixabay, Unsplash

Pörgesd fel a bőröd!

Juhász Petra

2021. 11. 22. 17:28

A bőrről kijelenthetjük, hogy nemcsak a lélek tükre, de a szervezeté is. Minden meglátszik rajta, például a nők esetében, ha rossz alapozót használnak, vagy a férfiak esetében, ha megvágták magukat a borotvával, de a vitaminhiány is megmutatkozik. Mire figyeljük télen? Milyen arcápolást javasol a kozmetikus?

Baranji Eleonóra kozmetikus-esztétikus és természetgyógyász mesélt a bőrről és a beavatkozásokról.

Mostanában melyek a leggyakoribb munkáid? Milyen problémákkal fordulnak hozzád a klienseid?

- Azzal, ami nem csak a téli időszakra jellemző. A problémás arcbőr. Ennek a kezelésére ideális a téli időszak. Ilyenkor AHA- és BHA-savas, illetve gyümölcssavas kezeléseket tudunk alkalmazni. De vannak, akik foltosodási problémákkal jelentkeznek, ami persze egy erőteljes napsütéses nyár után természetes. Ilyenkor fehérítő-programot és anti-aging-et, valamint kémiai hámlasztást alkalmazhatunk. Jelenleg ebből van a legtöbb.Hogyan néznek ki ezek a kezelések? Személyre szabott? Mindenkinél más tempóban történik?

- Itt meg kell említenem, hogy az otthoni bőrápolás egy nagyon fontos dolog. Nagyon sokan kiszárítják a bőrt. Nincs meg a természetes rutin. Itt például a tonizálás egy jelentős folyamat, mert picit nedvesítjük a bőrt. Ezzel a nedvességgel felkészítjük a bőrt a többi hatóanyag felvételére. A téli időszakban nem ajánlom, hogy szárítsák a bőrt különféle peelingekkel. Ilyenkor nagy-nagy hiba az alkoholos készítmények használata. Még akkor is, ha intenzív a faggyútermelés. A téli időszakra mindig a zsírosabb (lipides) krémeket ajánlom. Nyáron is mást ajánlok. Télen inkább a nyugtató és hidratáló termékek az aktuálisak. Természetesen mindenkire személyre szabott a kezelés. A bőrprobléma és a típus határozza meg, hogy mit fogunk alkalmazni.- Érdekes, hogy az életkor mindenkinél változó. Vannak klienseim, akiknél már a korai pubertásban elkezdtem a kezeléseket. Indokoltak a kezelések, ha telített a bőr, aknés, tele van komedókkal. Ezek a kémiai hámlasztó kezelések két hetente ismétlődnek. Nagyon szép eredmények várhatóak, visszaadja a gyermekek önbizalmát. Csökken a faggyútermelés, kitisztul a bőr. A kémiai hámlasztást késő ősszel tudjuk elvégezni. De van olyan hámlasztás, amely nyáron is aktuális. Ilyen a mandula-savas kezelés. Nem okoz bőrproblémákat. Nem szabad tőle félni. Mindig szakember kell, hogy megmondja, melyik az a kezelés, ami arra a bőrtípusra való. Télen inkább a puhító anyagokat alkalmazzuk a kezelések alatt. A Panthenol egy jó változat. De jó gyulladásgátlók az E-, a C-vitamin tartalmúak, antioxidánsokkal telítettek, melyek fehérítenek. De ilyen az Aloe vera. Ezeket alkalmazzuk a kezelések alatt.Szó volt kozmetikai beavatkozásokról, krémekről, hogy mit érdemes használni. De hogyan mutatnád be a bőrt? Micsoda? Tudjuk, hogy egy szerv igazából. Hogyan viszonyuljunk hozzá?

- Bőr a legnagyobb szervünk. Általános iskolás anyag, hogy a bőr megvéd a kiszáradástól. Tévhit, hogy csak kívülről kell ápolnunk. Pont azért, mert téli időszak van, a vitamin bevitel picikét csökken. Sokan egyoldali étkezésre váltanak át, mert úgy gondolják, hogy a húsételek melegítenek jobban. Nagyon fontosnak tartom, hogy a bőrünket igenis úgy védjük meg, hogy hidratáló anyagokat viszünk be. Fontos a vízfogyasztás. Amikor a bőrünk megsínyli a hiányosságokat, akkor a bőr elkezd kifelé száradni. Tévhit, hogy a forró fürdő jót tesz és ellazít. Nem! A gőzölés és a magas páratartalom szárít. Egy-egy kliensünknél pont az a hiba, hogy szereti a gőzfürdőket és meleget. Itt a bőr addig védekezik, ameddig tud. A rossz hozzáállás eredménye lehet a kipirosodás. Ez a szerv kidobja, ami rendellenes a szervezetünkben folt vagy kipirosodás formájában. Ezek szervi problémára is utalhatnak. A hidratálásnál fontos, hogy kerüljük a parabén és a kőolaj származékokat. Csak természetes anyagokat alkalmazzuk. A bőr olyan szerv, amin keresztül 26-28 másodperc alatt bekerül a véráramba egy adott anyag. Fontos a megfelelő izzadás. Ezért a fiatalok esetében kerülendő a zsíros és nagy fedő képességű alapozó. Az elváltozásokat nem eltakarni, hanem kitisztítani kell. Ha a bőr egészséges, akkor az öregedési folyamat is lelassul.A hideg hónapokban milyen gyakran látogassuk meg a kozmetikust?

- Úgy mondanám, hogy nem csak a hideg hónapokban, hanem minden évszakban az lenne a minimum, amikor el kellene menni egy konzultációra. Télen a hámlasztások nem szabad, hogy túl intenzívek legyenek. Tehát a „dörzsi” anyagokat nem kell odahaza napi szinten alkalmazni, csak kéthetente egyszer, hiszen a hámlasztással pluszban szárítjuk a bőrünket. Úgy gondolom, ha valakinek nincs semmilyen bőrproblémája, de a hidratáltsággal van gond, akkor kéthavonta elegendő, hogy kezelésre és tanácsadásra menjen. Ahol probléma van, ott a havi egy alkalom ajánlott. Ehhez pedig együttműködés kell, hogy legyen a kozmetikus és a kliense között.

Mi a helyzet a férfiakkal? Nekik kell kozmetikushoz járni?

- Természetesen. A legtöbb pubertás kliensem fiatalember. Tehát a fiúk is kell, hogy az ápolással foglalkozzanak. Amit észrevettem, hogy önbizalmat ad a tinédzser fiúknak, ha tiszta a bőrük és szép a szemöldökük. Nem ciki az, ha valaki kicsupáltatja az összenőtt szemöldökét, vagy telített a bőre aknával. Valaki nem is akart suliba sem menni emiatt. De az egyik kémiai hámlasztással már nagyon szép eredményeket tudtunk elérni. A fiúknál is az van, mint a lányoknál. Nekik is otthon törődniük kell a bőrükkel, főleg amikor a szakállnövekedés beindul. Főleg, ha van egy aknás elváltozás. A fiúknak azt üzenem, hogy már egy kezeléssel és tanácsadással gyönyörűvé varázsolható a bőrük.Összefoglalásként milyen kulcszavakat mondanál? Mire is figyeljünk oda télen a bőrünkkel kapcsolatban?

- Nem nagyon szárítani, megfelelő táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel. Nem gőzölgetjük a bőrt, és nem veszünk forró fürdőket. Olajok és lipidekben gazdag termékek használata, természetes készítmények használata. Este zsírosabb állagú krémeket kell használni. Alkoholmentes termékekkel tisztítsuk a bőrt. A rengeteg információ mellett az a legjobb, ha kikérjük egy kozmetikus tanácsait. Mandula, jojoba, búzafű, lipidek, vitaminok, hialuronsav - ezek mind legyenek a tél jelszavai.

Forrás: Newsroom Communicator