- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Véradás az MTTK-n

Király Adrián

2021. 10. 19. 20:51

Véradást szervezett a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya az MTTK épületében.

Aki vért ad, életet ad - ez volt a mottója a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szervezett akciónak. A jószándékú hallgatók az intézmény épületének hármas termében tudtak vért adni, ma reggel fél 8 és fél tíz között. Az önkéntesek 3 ponttal lettek gazdagabbak.Patarcsity Edina az MTTK elsőéves hallgatója, okleveles nevelői szakon tanul.

— Tavaly óta vagyok véradó. Szeretek az embereknek segíteni, és ahogy csak tudok segítek is nekik. A véradás egy olyan dolog, amivel ingyen is tudom támogatni az embertársaimat.Dudás Benjámin szintén a Magyar Tannyelvű Tanító Képző Karra jár, okleveles kommunikátor szakon tanul, rendszeres véradó.

— Hozzávetőleg már hat éve vagyok véradó. Szeretek segíteni a közösségen és úgy gondolom, hogy ezzel jó példát tudok mutatni a többi egyetemistának. Saját példámmal másokat is arra szeretnék buzdítani, hogy ők is legyenek részesei ilyen és hasonló önkéntes akcióknak.Sebő Zsolt, a szabadkai Vöröskereszt munkatársa kiemelte: egy egység adományozott vérrel akár három emberéletet is megmenthetünk.

— Minden egység ajándékozott vért feldogoznak a laboratóriumban, különféle vizsgálatoknak vetik alá, és szétosztják részeire. Egy egység adományozott vérrel akár három emberéletet is meg lehet menteni. Egyedül annyit fontos megemlíteni a véradó egészségügyi állapotára vonatkozóan, hogy a véradónak ötven kilogramm feletti testsúllyal kell rendelkeznie. Fél órán belül a kivett vérmennyiség pótlódik a vérvétel után. A férfiaknál háromhavonta, míg a nőknél négyhavonta lehet vért venni.Huszka Márta, az MTTK könyvtárosa, a véradás szervezője szerint fontos, hogy a fiatalok késztetést érezzenek ilyen akciókban való részvételre.

— Több éve vettem át ezt a szerepet. Azért tartom nagyon fontosnak, hogy megszervezzük itt a karon, hogy a hallgatóinkat motiváljuk arra, hogy segítsenek ott ahol tudnak. Szerintem nagyon fontos az, hogy ha valaki késztetést érez, hogy segítsen másoknak. Ha valaki volt már ilyen szituációban, szüksége volt orvosi beavatkozásra, akkor tudja, mennyire fontos az, hogy a vérkészletek mindig tele legyenek.

A véradás százszázalékos volt, ami azt jelenti, hogy mindannyian, akik eljöttek, tudtak vért adni: összesen tizenhárman. Ha pedig felidézzük a Vöröskereszt munkatársának szavait: ez harminckilenc emberéletet jelent.

Forrás: Newsroom Communicator