- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

A dán lány

Ábrahám Flóra

2024. 03. 16. 18:43

Mit teszel, amikor változásra vágyik az az ember, akit szeretsz?

A dán lány, eredeti címén “The Danish Girl” egy brit életrajzi filmdráma, amelyet 2015-ben filmesítettek meg, David Ebershoff regénye alapján.

Az életrajzi filmdráma megható módon mutatja be egy nem hétköznapi házaspár kapcsolatát, amely sok meglepetést okoz a nézők számára.
Einar Wegener, a dán születésű festő és felesége boldog házasságban élnek, mindketten nagy sikereket érnek el a festményeikkel. A férj tájképekkel foglalkozik, a felesége pedig köztiszteletben álló polgárokat fest le. Egy napon, amikor a feleségnek be kell fejeznie egyik festményét, a modellt álló nő nem tud megjelenni. A feleség helyette megkéri a férjét, hogy húzzon fel harisnyát és szoknyát, majd álljon modellt. A férfi segít a feleségének, ezután pedig egyre többször bújik női ruhába a portrék elkészítése érdekében. Egy idő után mindketten azzal szembesülnek, hogy a férj “Lili”-ként, női alakban tudja kifejezni önmagát. A feleség ugyanakkor rájön, hogy múzsára lelt Liliben, akit végtelen kreativitással tud lefesteni.
A házaspár a társadalmi nyomás és elvárások miatt hamarosan arra kényszerül, hogy elköltözzön. A feleség karrierje a költözés után felfelé ível, a férj pedig egyre gyakrabban húz fel női ruhákat az utcán is. Mégis a felesége végig kiáll mellette. A kapcsolatuk egyre szorosabb lesz, hiszen egymásnak köszönhetik, hogy vállalni merik saját, valódi énjüket.
A házaspár története ellent mond a XX. század társadalmi nyomásainak és elvárásainak. A pár helyzetét abban a században elítéltek, viszont a film megmutatja, hogy egymás segítve bármit el lehet érni.
Az alkotás bemutatja, hogyan alakul át egy boldog házastársi viszony egy nagyon szoros baráti kapcsolattá, mely egy életen át tart. Végigkövethetjük a pár által átélt nehézségeket és fájdalmakat, akik ezek ellenére támogatják egymást és az életüket adnák a másikért.
Ezt a filmet mindenkinek ajánlom, hiszen több érdekes témát dolgoz fel egyszerre. A történetben felmerülnek jogi és erkölcsi kérdések is, sőt a sok esetben tabunak számító transznemű témát is bátran dolgozza fel. Ajánlom figyelmébe azoknak, akik szeretik a romantikát és meg szeretnének ismerkedni a transzneműséggel. A film nem polgárpukkasztó, a valóságot mutatja be, és ráébreszt arra, hogy a mai világ semmivel sem különbözik a múlt század világától.

Forrás: Newsroom Communicator