- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Betyák Leonóra

A fácánvadász

Molnár Emese

2022. 05. 10. 19:10

A vadász szó hallatán legtöbbünknek egy kalapos ember jut az eszébe. Egy férfi, aki az egyik kezében puskát tart, a másikkal pedig a vadászkutyáját inti a vadra. Bármilyen meglepő is, manapság egyre több a nő a vadászok között.

A Keviben élő Betyák Leonóra még csak 19 éves, de a vadászat szenvedélye már jó ideje magával ragadta. Nóri az élményeiről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

Talán nem mindennapi az, ha egy lány vadászik. Mióta vadászol, mi fogott meg benne?
- Körülbelül 7-8 éve, hogy elkezdtem apukámmal vadászatra járni. Komolyabban akkor kezdtem el vadászni, amikor betöltöttem a tizennyolcat, mert akkor már lehetett saját fegyverem. Különösebb oka nem volt, hogy vadász legyek, ez magától jött.

Hogyan reagálnak az emberek, amikor megtudják, hogy vadász vagy?
- Mindenki nagyon meglepődik, mivel lány vagyok. Tulajdonképpen jól fogadják, egyelőre nem volt olyan, akinek nem tetszett volna az, hogy vadász vagyok.

Hogy néz ki egy vadászat?
- A hivatalos vadászidény októbertől januárig tart, ebben az időszakban minden vasárnap megyünk vadászni. Ekkor általában fácánra és nyúlra megyünk. Ez a fajta vadásznap úgy kezdődik, hogy reggel nyolckor gyülekezünk, majd közösen megbeszéljük, hogy hova szeretnénk menni. Ezután a vadászvezető az ajánlatok alapján megtervezi az utat. Autóval vagy gyalog kimegyünk a kijelölt terepre. A fácánokat a vadászkutyáinkkal kihajtjuk a tanyákról és a kukoricaföldekről. Nyúlvadászatkor sokkal többen vagyunk, körülbelül huszonöten. Ekkor „U” alakba rendeződünk, így megyünk végig a földeken, és a körbevett területen lőjük a nyulakat.

Cikk kép

Melyik vadat tudod a legkönnyebben lelőni?
- Talán a fácánokat és a rókákat könnyebben le tudom lőni, a kacsákat már nehezebben. De mindegyik vad kilövésének megvan a titka.

Tagja vagy valamilyen vadásztársaságnak/klubnak?
- 2019 óta vagyok tagja a Zentai Vadásztársaságnak. Emellett az Artemida Szerbiai Női Vadászklubnak, amely körülbelül 300 taggal rendelkezik.

Cikk kép

Milyen értékekkel gazdagodtál, amióta vadász vagy?
- Nagyon sok mindennel. Szerintem a legnagyobb érték a sikerélmény. Voltam sok agyaggalamb versenyen, amiken a legfiatalabbnak is tituláltak. Nem olyan régóta van fegyver a kezemben, de ahhoz képest szerintem nem lőttem olyan rosszul ezeken a versenyeken. A női vadászklubbal pedig voltam Marótban, ahol vaddisznóra vadásztunk, illetve agyaggalamb lövészeten is részt vettem. Ott a hangsúly inkább a barátkozáson volt, megosztottuk egymással az élményeinket.

Cikk kép

Hogy lesz valakiből vadász? Miből áll a vizsga?
- Adán vizsgáztam fegyverre. A vizsga első két napján előadás van, a harmadik napon lövés és teszt. A tesztben a fegyver használatáról van szó: hogy kell vele lőni, szétszedni és összerakni. Ezenkívül Újvidéken kell tenni egy vadászvizsgát is. Azon a vizsgán a vadak betegségeiről, etetéséről és vadászatáról írunk tesztet.

Cikk kép

Mi volt a legszebb vadászos élményed?
- Talán, amikor a tavalyi szezonban voltunk vadászni. Szállt előttünk egy fácán, amit előttem ketten elhibáztak, nem találták el, én meg jó messziről lőttem és eltaláltam. Akkor nagyon örültem.

Cikk kép

Gondolkoztál már azon, hogy külföldön vadássz?
- Nagyon tetszik a szarvasvadászat, de ez egy elég drága mulatság. Ha lesz rá pénzem, akkor ki szeretném próbálni.

Tervek a jövőre nézve?
- Ha egy mód van rá, akkor nem szeretném abbahagyni. Szeretnék ugyanúgy klubtag maradni, mert már nagyon összeszoktunk a többiekkel. Sajnos az egyetem mellett kevesebb időm lesz vadászni, ezért csak hobbi szinten szeretném folytatni.


Forrás: Newsroom Communicator