- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Murényi-Domonkos Zsuzsanna

A festő úgy fest, ahogy látja a világot

Mecserik Anita

2022. 04. 05. 16:10

,,Festeni jó. Igazán erős, szép, izgalmas, fantáziadús, mesterien megmunkált festményeket látni is lélektisztító, gondolatébresztő, motiváló erejű élmény.” (Miksa Bálint) A festészetről beszélgettünk Murényi-Domonkos Zsuzsanna festővel.

- Mikor és hogyan találkoztál először a festészettel?

- A kreativitás mindig is része volt az életemnek. Ruhakészítő technikus szakra jártam, mert érdekelt a divattervezés. A korai időszakban például sok pulcsit kötöttem a fiamnak. Később grafikai tervezést tanultam autodidakta módon, és a munkahelyemen kamatoztattam a tudásomat. A cég arculatát én tervezem, én készítem a reklámfelületeket, a kamionok ponyváinak kinézetét és hasonlók. A festészet körülbelül tíz évvel ezelőtt jött az életembe. Átköltöztünk ebbe az új otthonunkba, és a falak üresek voltak. Nézegettem, hogy jó lenne festményt venni, de ami tetszett, az árban nem volt hozzáférhető, ami árban hozzáférhető volt, az nem igazán tetszett. Gondoltam megpróbálok én készíteni egyet, mert annak idején rajzórákon jól szerepeltem és anyum is festészettel foglalkozott. Ettől felbátorodva hozzáláttam a munkának. Így jöttek az első festmények saját részre, aztán az ismerőseim, rokonok és barátok meglátták, és elkezdtek rendelni tőlem. Így kerültem lassan a művészetek bűvkörébe.

Cikk kép

- Hogyan alakítottad ki a saját stílusod?

- Rendeltem néhány művészetekkel kapcsolatos online könyvet. Utána jött a YouTube, ami nagyon jó tananyag volt, hogy elsajátítsak különböző technikákat. Rögtön megcéloztam az akril technikát, mert az gyorsan szárad, nincs szaga és így az otthonomban is nyugodtan festhetek. Nagyon szerteágazó és különböző textúrákat lehet létrehozni vele, az olajjal ellentétben. A kezdeti festmények alapján kérték, hogy készítsek hasonlókat. Ezzel nem is volt gond, de sokszor meg kellett festenem olyan festményt is, amit én magamtól nem tennék. Ennek az volt az előnye, hogy bővítettem a tudásomat. Aztán jött bennem egy igény, hogy olyan festményt szeretnék festeni, ami az én szívem-lelkem melengeti. Ekkor nem voltak mindig rendeléseim. Azokban az időkben a saját stílusomat keresve festettem. Hossszú évek során találtam meg a saját stílusom, amit nem tudok korlátok közé szorítani vagy megnevezni. Szeretem az absztrakt és realista művészetet. Ezt a két stílust szoktam ötvözni. A munkáimra az jellemző, hogy az absztrakt háttéren kiemelkedik egy realista alak.

Cikk kép

- Milyen festményekre van legnagyobb igény?

- Nagyon sok több részes festményt kérnek az emberek. Három, négy, akár öt részes festményeket. Ezek most a legnépszerűbbek. Ami a mintát illeti, nagyon sokan kértek az utóbbi időben orchidea mintát, mindenféle színben és méretben. Van, aki konkrét kéréssel érkezik, van, aki teljesen rám bízza, és van, aki például megmondja, mekkora legyen, és elküldi fényképen, milyen színű a lakás, a szoba és a kiegészítők. Aztán én tervezem ki, hogy oda illő színeket használjak a festményen is.

Cikk kép

- Jellemző, hogy úgy reklámozod vagy mutatod be egy adott alkotásod, hogy egy szobában ki van állítva és látszódnak mellette a bútorok is. Milyen funkciója van ennek?

- Aki azon gondolkodik, hogy szeretne vásárolni egy festményt, nem biztos, hogy szimplán a kép kinézetéről el tudja dönteni, hogy beleillik-e a saját lakásába. Így viszont, hogy már eleve úgy látja meg a festményt, hogy ott áll egy berendezett szobában, lehet könnyebben tudja a saját otthonába is beleképzelni. Ezzel is próbálok hozzájárulni a jó döntésekhez.

Cikk kép

- Honnan szoktál ötletet meríteni? Van-e olyan művész, aki inspirál?

- Az interneten a Shutterstock oldalon szeretek böngészni. Sokszor van, hogy egy-egy ötlet az ott látható képekről jut eszembe. A művészeket is nagyon értékelem, legyen az klasszikus vagy kortárs. Külön kedvencem nincs. Leginkább az újítók, a kortárs művészek mozgatják meg a fantáziámat. Tőlük tanulok legtöbbet. Nagyon sok kortárs művész van, akiknek gyönyörű alkotásai vannak, de még nincs nagy hírnevük.

- Milyen közegben szeretsz dolgozni? Sok festő például a csendet igényli, és van, aki éjszaka szeret dolgozni.

- Igen, én is a késő esti órákban szoktam festeni. A munkám és a háztartás mellett csak délután 6-7 órától tudok nekifogni és sűrűn az éjszakába nyúlik. Éjfél előtt nem igazán szoktam befejezni. Abban is hasonlítok a sztereotípiákhoz, hogy én is magam szeretek dolgozni a műtermemben. Általában zene mellett, ami a rádióban szól. Szeretem a mai kor zenéit. Néha a párom is megnézi, min dolgozom olyan sokáig. Egyébként neki is jó érzéke van a művészetekhez és olykor rá tud mutatni egy-egy hibára a festményben.

Cikk kép

- Láttam többször, hogy amikor kiteszel egy új alkotást, a leírásban kérsz címajánlatot a kommentelőktől.

- A festényeimet mindig felteszem a a Facebookra és az Instagramra, és volt, hogy egy-egy festmény cím nélkül maradt, és a kommentelőktől kaptam az ötleteket. Ezt azóta is alkalmazom bizonyos helyzetekben.

- Milyen reklámozási módszerek vannak a festők számára? Milyen platformokon értél el legnagyobb sikert?

- Az internet és a közösségi hálók nagyon jók erre a célra, hogy a művész bemutassa az alkotásait. Ahogy már említettem, a Facebook és az Instagram a legideálisabbak. A Youtube-ra kis videókat szoktam feltölteni, valamint saját honlapom is van, ArtZSUgallery néven. A Pinterest is nagyon jó platform. Az online művészeti piacterek, mint az Artfinder, az Etsy, a Saatchi Art nagyon sokat segítenek a művészeknek, hogy megmutassák az alkotásaikat. Ide szoktam feltölteni kép vagy videó formában az új festményeim, rövid leírással, méretezéssel és árazással. Itt találkozik a művész a műgyűjtővel és a vásárlókkal. Nagyon egyszerű módja annak, hogy egy hazai festő külföldön is tudjon értékesíteni. Most utoljára volt egy londoni érdeklődőm, de adtam már el festményt Svájcba és Amerikába is.

Cikk kép

- A festményeid voltak már különböző kiállításokon és tárlatokon. Mit kell tudnunk róluk?

- Mi, akik nem vagyunk valamilyen egyesület tagjai, valamint autodidakta módon tanulunk alkotni, kicsit nehezebben tudunk érvényesülni. Ettől függetlenül Csantavéren a Bartók Béla Művelődési Egyesület őszi és tavaszi tárlatára folyamatosan meghívnak a szervezők, és volt néhány külföldi szereplésem is. Az egyik egy madridi galériában volt, a Van Gogh Art Gallery-ben. Felkerestek, mivel tetszettek nekik az alkotásaim és szerették volna kivinni Brüsszelbe a nemzeti killításra. Három alkotásomat küldtem ki Madridba és ők vitték ki a brüsszeli kiállításra. Volt olyan is, ahol a festményem nagy felbontású képét kellett elküldeni, és digitális módon állították ki. Ez nagyon vonzotta a fiatalokat. Volt olyan festményem is, amelyet egy magazinban jelentettek meg.

Cikk kép

- A festészet mellett könyvelőként dolgozol. Mit gondolsz, a mai világban hogyan válhatna a festészet fő bevételi forrássá? Szerinted hogyan lehet manapság sikeres festővé válni?

- Szerintem nagyobb energiát kell belefektetni, akkor esetleg sikerülhet. Ezen a szinten, ahol én vagyok, nem lehet megélni a festészetből, mert nincs lehetőségem, hogy több időt szánjak rá, hogy nagyobb raktárkészletem legyen, és hogy esetleg eljárjak kiállításokra. Ha valaki ebből meg akar élni, többet kell ezzel foglalkozni, mint napi négy óra. Szerencséje van annak a fiatalnak, aki már az általános vagy középiskolában eldönti, mivel szeretne foglalkozni. Ha a művészetek mellett teszi le a voksát, akkor szakemberektől tanulhat. Olyan emberektől, akik már letettek valamit az asztalra, és tudják, hogy merre kell irányítani a fiatalokat. Azok a fiatalok a jövőben tudnak majd alkotni és lesz elég idejük, hogy kiépítsék a saját stílusukat. Én azt mondom, hogy sosincs túl korán és túl későn elkezdeni a művészetekkel foglalkozni. Természetesen, aki hamarabb kezdi, nagyobb lehetőségek állnak előtte, és úgy a siker is könnyebben jön.

Cikk kép

- Végezetül mesélj kicsit a további terveidről!

- Ezen az úton szeretnék tovább haladni, hogy az én gondolataimat, érzésvilágomat vessem vászonra. Ugyanakkor az új technológiák, a számítógép világa is érdekel. Egy nagyon érdekes és új dolog van kialakulóban, ez a metaverzumok világa. Szerintem ezek az új lehetőségek a jövő generációját fogják igazán megmozgatni, mert a digitális művészetre egyre nagyobb az igény. Nekünk, akik a hagyományos művészeteket űzzük, túlságosan nagyot kellene fordulni ehhez, úgyhogy ez lehet a jövő generációk művészete. Viszont engem is foglalkoztat a digitális képek készítése, már csak a munkámból kifolyólag is, mivel grafikus programokon dolgozom. Valószínűleg megpróbálkozom ezzel is.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator