- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

A festői képzelet a legszebb

Kolovity Edina

2022. 05. 02. 23:41

Berta Izabella már fiatal korában kitűnt rajztehetségével. A középiskola befejezése után tovább folytatta a festést, mára pedig már rendelésre is készít képeket.

Mióta festesz? Miért választottad ezt a művészeti ágat?
- Négy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a festészettel. Talán, az motivált igazán, hogy láttam, mennyit fejlődtem az évek során, és tudni akartam, mennyit tudok még fejlődni.

Cikk kép

Milyen stílus vagy technika a kedvenced? Mit szeretsz festeni?
- Jelenleg még csak tanulok, szerintem nincs egy meghatározott stílusirányzat, amit követnék. Általában embereket szoktam rajzolni, festeni.

Milyen eszközökkel dolgozol?
- Évekkel ezelőtt, amikor komolyabban kezdtem képzőművészettel foglalkozni, még ceruzával készítettem a rajzaimat, majd idővel vízfestékre váltottam. Most digitálisan készítem a rajzaimat, egy wacom cintiq 22 táblagépen.

Cikk kép

Miből nyered az inspirációt?
- Sokszor inspirálnak más kultúrák, ezek megismerése, tanulmányozása. Emellett sorozatok, könyvek és videójátékok is ihletet adnak, illetve más művészek is természetesen.

Cikk kép

Hogyan készül el egy-egy alkotásod?
- Elsősorban vázlatot készítek, miután megvan az ötlet az illusztrációhoz. A vázlat általában elég zavaros. Nem szeretek előre megrajzolni mindent, mert túlságosan lekötne. Így van egy kis szabadságom. A vázlat elkészítése után jön a színek kiválasztása. A döntés, hogy milyen hangulata legyen az illusztrációnak, akár melankolikus, boldog vagy rejtélyes. A színek kiválasztása nagyon fontos része az alkotási folyamatnak. Ezért szoktam több színkombinációt is kipróbálni, mielőtt elkötelezem magam egy mellett. Emellett fontos még a fényforrás - honnan van megvilágítva a karakterem, milyen a fényforrás: erős vagy gyenge? Ez lehet a Nap, a Hold, illetve egy lámpa is. Miután kiválasztottam a színeket és a fényforrást, aztán jön általában az árnyékolás. Az utolsó része a folyamatnak a részletek kidolgozása.

Cikk kép

Jársz valamilyen szakkörre, továbbképzésre?
- Jelenleg Marc Brunet online rajzképzésén veszek részt. A tanárunk itt megtanítja a legfontosabbakat, ezek közé tartozik a perspektíva, az anatómia, színelmélet, kompozíció, dizájn.

Ki a kedvenc festőd? Kire nézel fel?
- Sok művész van, akikre felnézek, köztük Zeen Chin, Justine Florentino, Kelogsloops, Zhao Huanhua, Samdoesarts, WLOP, Ya lun.

Cikk kép

Szerinted hogyan lesz valakiből jó festő?
- Szerintem maga az, hogy valaki jó művész-e, elég szubjektív dolog. Mindenkinek más ízlése van. Őszintén, az igazán jó festők azok, akik át tudják adni az érzéseiket és gondolataikat a műveiken keresztül. Azok, akiknek a műveiről nehéz levenni a szemed.

Forrás: Newsroom Communicator