- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Hajagos Beáta

Amigurumi? Az mi?

Mecserik Anita

2022. 08. 23. 12:07

Színesek, egyediek és végtelenül aranyosak - ezek a szavak jutottak eszembe, amikor megláttam az elmúlt időszakban egyre csak népszerűsödő játékfigurákat - az amigurumikat. Manapság egyre közkedveltebbek a furcsa elnevezésű, de annál különlegesebb horgolási technikával készült figurák. A részletekről és érdekességekről Hajagos Beáta mesél, akit magába szippantott az amigurumi kreatív világa.

- Honnan ered az amigurumi?

- Az amigurumi japán eredetű kifejezés, ami horgolt vagy kötött kitömött játékot jelent. Már az 1200-as években is készítettek ilyen figurákat. Nekem is volt gyerekkoromban egy kötött játékom. A horgolt változata tetszett meg, de kötve is nagyon szépek, sőt! A kötés még nem megy, de egyszer lehet, hogy megpróbálom.

Cikk kép

- Hogyan és mikor találkoztál vele először? Miért döntöttél úgy, hogy te is szeretnél ezzel foglalkozni?

- Miután nekünk is lett számítógépünk, no meg persze mobiltelefonos internetszörfözés közben találtam meg ezeket a játékokat. Gondoltam kipróbálom, hiszen előtte csak csipkét és táskát horgoltam. Egy kutyus volt az első, amit először csináltam, méghozzá csíkos. Majd készült utána még egy-két kisebb állat. 2018-ban jutott először eszembe, hogy kellene valamiből egy kis pénzt csinálni, ekkor már anya voltam, 2 éves volt a gyerkőc, és gondoltam kipróbálom. Húsvét előtt volt, tehát nyuszik, nyuszik és nyuszik. Saját ötletből született is 3 fajta, és azóta is ebben a világban mozgok. Nagyon függő lettem tőle. Nincs annyi időm, hogy mindent megcsináljak, amit szeretnék. Kellene még pluszban 150-200 év hozzá.

Cikk kép

- Mit kell tudni erről a technikáról? Mivel különbözik a hagyományos horgolástól?

- Nem különbözik a hagyományos horgolástól, mivel itt is ugyanazokat a pálcákat használjuk. Aki már tud egy kicsit horgolni, annak nem nehéz átállni, de a kezdőknek sem nehéz elsajátítani. Ezek a figurák többnyire úgynevezett rövid pálcákkal készülnek. Mivel 3D-sek, spirálban haladunk a kezdéstől a végéig, kivéve, ha kell valami görbület, akkor sorokat készítünk. Persze ki kell tömni, mielőtt befejezzük az adott részt. Pamut fonalat használok szinte mindig, 2-2.5 mm-s horgolótűt, ezzel egy sor 2-3 mm. Ha valami nagy figurát szeretnék, akkor van mit horgolni. Még nem számoltam össze soha, hogy hány darab rövid pálca van egy adott figurának, de biztosan van 5000 körül. Természetesen pontosan ki lehet számolni, a matematika fontos része az amiguruminak. Nem árt egy kicsit tudni a szorzótáblát, mivel legtöbbször 6 rövid pálcával kezdünk és szaporítunk vagy fogyasztunk közben, hogy alakja is legyen az adott résznek.

Cikk kép

- Milyen eszközökre van szükség a figurák elkészítéséhez?

- Nem kell más, mint tömőanyag (szilikonizált poliészter golyó), egy nagy fejű varrótű, olló, sorjelölő - hogy el ne tévedjünk a spirális sorok között-, fonál vagy cérna és hozzá való horgolótű. Minden gombolyag fonálon fel van tüntetve, hogy milyen tű ajánlott. Hogy szoros legyen a munkánk és ne jöjjön ki belőle a tömőanyag, legjobb ha 1-2 mérettel kisebb horgolótűt használunk. Használhatunk még biztonsági szemet, orrot, drótot, de ezek az eszközök fele nem kerül bele, ha kisbabának készül a játék.

Cikk kép

- Mennyi időt vesz igénybe a játékok elkészítése?

- Függ a horgolótól és persze a figurától is. Van, aki szuper gyorsan horgol, de egy idő után biztosan nagyon fog fájni a csuklója! Például aminek sok része van, nagyjából 20 óra vagy 3-5 nap. Egy ülő kutyusnak 4 láb, test, fej, 2 fül, szemek, pocakra való, póráz kell. Ha lovat készítek, akkor a sörény és farok, majd ezeket összevarrni, rávarrni. Hosszú idő kell a haj elkészítéséhez: több technika közül lehet választani, de mind időigényes, viszont a végeredmény látványos. Egyszer készítettem egy sünit, nagyon édes volt a képen, és még egy pici alma is volt a tüskék között. A tüskék horgolása 5 órát vett igénybe és ez a süni elfért a tenyeremben!

Cikk kép

- Mit gondolsz, mitől ilyen népszerűek ezek a figurák?

- Szerintem azért népszerűek, mert egyediek, személyre szabhatóak és szinte bármit el lehet készíteni. Valahogyan mások, mint a boltban megvásárolható plüssök. Azokat is imádom persze, de mintha ezeknek a figuráknak személyiségük lenne. Én is benne hagyom mindegyikben a szívem egy kicsi darabját. Egy csomó általam készített állatka nevet is kapott a kis tulajdonosoktól. Nagy kedvencünk volt a Lármás család, abból is az egyetlen fiú testvér, Lincoln. Először nem az én gyerekemnek, de másodszorra már az enyémnek is készítettem egyet. Vele is aludt jó pár hónapig, amíg fel nem váltotta Spongyabob. Például Lincoln-t tuti nem tudtam volna neki máshogy megvenni.

Cikk kép

- Úgy tudom főleg a kisgyerekek számára készülnek a játékok. Ők hogyan reagálnak, tetszik-e nekik?

- Igen, főleg nekik, de nem feltétlenül. A gyerekek imádják őket, kaptam képeket is a szülőktől. Velük alszanak, viszik magukkal a gyerkőcök mindenhová. Sőt, egyszer egy videót is küldött egy anyuka, ahol előbb a horgolt baba csúszott a csúszdán, majd a kislány. Imádtam. Amikor találkozom személyesen a gyerekekkel, akkor ők szokták elmondani, hogy mennyire szeretik a kapott játékot, csak úgy csillog a szemük mesélés közben.

Cikk kép

- Felnőttek számára mit lehet készíteni a fonalakból? Gondolok itt dekorációkra, táskákra vagy más használati tárgyra.

- Felnőtteknek is készítettem már figurákat, szülinapra vagy csak úgy. Az első, amire emlékszem a South Park négyese volt, de nemrég készült egy Baphomet: ez egy kecske szarvval, fordított csillaggal. Megsúgom, nekem is van az ágyamban egy-két darab. Itt is határtalan a képzelet, mindenről készült már amigurumi: női és férfi testrészekről, belső szervekről, stb. Horgoltam már táskát, szobacipőt, takarót, és nemrég egy nyári felsőt. A legérdekesebb talán egy hordozható bölcső volt, fa alappal, póló fonalból. Lehet készíteni ékszereket is, csináltam már fülbevalót, nyakláncot, brost, hajfogót, bicikliülés huzatot is. Dekorációs tárgyak is készülhetnek: faliszőnyeg, kiságyba baba-forgó kosarak, párnák és mások.

Cikk kép

- Aki szeretné megtanulni az amigurumi fortélyait, hogyan teheti meg? Te hogyan fejlesztetted magad?

- Digitális és írott formában is elérhető az alapképzés, tanfolyamokra is lehet járni. Ki mit szeret. Én a nagymamámtól tanultam meg horgolni és egy kicsit kötni is, még gyerekkoromban. Nem volt nehéz, így visszagondolva. Gyakorolni kell, hogy jól húzzuk a fonalat, egyenletes legyen a sor. Az amiguruminál fontos, hogy szoros legyen a kész munka, hogy később ne kandikáljon ki a tömőanyag. Összehasonlítva a mostani és a kezdeti figuráimat, mintha nem is én csináltam volna azokat az elsőket. Videókat böngészve, mások munkáit nézve, írásokat olvasva sokat lehet fejlődni. Vásároltam is jó pár mintát, amiből sokat tanultam. Természetesen megtalálhatóak a neten ingyenes minták is. És készítettem már pár saját mintát, említettem már előbb Lincolnt. Amikor csak egy képet kapok, és nem találok hozzá nekem tetsző leírást, valahogy meg kell csinálnom a rendelést. Van jó pár igazán tehetséges amigurumi tervező, tőlük is rengeteget tanultam. Bosszantó, amikor ki kell fejteni egy szinte kész darabot, mert valamiért nem jó, és utána újra meg kell csinálni. A következő mindig jobb lesz. Sok gyakorlás, hiszen mindennek ez az alapja, és csak szorosan, ez fontos! Jól odavarrni amit kell, odafigyelni hogy kinek készül a játék. Javaslom a pamut fonalat, nem nyúlik munka közben és tartósabb is, mint az akril fonalból készült játékok.

Cikk kép
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator