- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Nagy Zoltán, Zolixplorer

Az utazás is lehet életstílus

Kolter László

2024. 01. 05. 19:17

Nagy Zoltán kedvesével, Emesével együtt tizenegy hónapot töltött el Ázsia hét különböző országában, emellett a világ más érdekes tájain is jártak. Zoli párjával úgy járja a világot, hogy munkájukat mindketten online végzik.

Digitális nomádnak nevezed magad, ez mit jelent?

- Én úgy szoktam fogalmazni, hogy digitális nomád az, aki online keres pénzt, és ezt ki is használja. Párommal, Emesével már 2017 decembere óta járjuk a világot, és ezt csak úgy tehettük meg, hogy közben online dolgozhattunk.

Cikk kép

- Egy teljesen más életmódra váltottál 2017-ben... Elmesélnéd hogyan történt ez?

- Sosem tetszett a gondolat, hogy egész évben helyhez vagyok kötve a munka miatt, hogy aztán mindössze két hetem maradjon arra, hogy egy kis világot lássak. Szerettem volna ezt az arányt megfordítani, és minél többet utazni. Akkoriban Angliában éltem és dolgoztam. Munka mellett beindítottam egy póló-nyomtató vállalkozást is. Mikor aztán egy hétre Tenerifére, a Kanári-szigetekre utaztunk, akkor tudatosult bennem igazán, hogy teljesen röghöz vagyok kötve. A frissen indított póló-nyomtató vállalkozást be kellett fagyasztani az utazás időszakára, hiszen nem volt ki elvégezze a munkát helyettem. Be kellett látnom, hogy ez nem jó így, nincs szinkronban az én elképzeléseimmel. Ekkor tettem fel magamnak először a kérdést, hogy mivel lehetne pénzt keresni az interneten. Éppen kirándultunk a tengerparton Tenerifén, amikor eszembe jutott, hogy online kellene pénzt keresni, és akkor járhatnánk a világot, amennyit csak szeretnénk. Ez amolyan megvilágosodás élmény volt nekem. Mikor visszaértünk a hotelbe, az első dolgom az volt, hogy beírjam a keresőbe, hogy: “How to make money online?”, azaz hogyan lehet pénzt keresni a neten? Rengeteg lehetőséget találtam, köztük néhány olyat is, amivel akkor úgy éreztem, én is szívesen foglalkoznék. Ezt rengeteg tanulás és kísérletezés követte, majd kb. tizenegy hónappal később elindultunk első digitális nomád utunkra Ázsiába, ahol hét különböző országban éltünk, közel egy évig.

- Egy laptopra és internetre van szükséged ahhoz, hogy dolgozz. Mondhatni, te szabod meg a saját határaidat, de vannak-e nehézségek?

- Természetesen, ez az élet sem fenékig tejfel. Az elindulás nem volt könnyű, mert akkor még nem láttam tisztán, mit is kellene megtanulni, megcsinálni a sikerhez. Sok munka, kevés pénz jellemezte az első évet. Ezért is csináltam egy weboldalt, hogy ezt a bukdácsolást megspóroljam azoknak, akik szintén szeretnének online pénzt keresni.
A másik nehézség a magány. Az ember sokat van egyedül az utazások alatt. A bérelt apartmanban dolgozunk, nincsenek kollégák. Ahhoz, hogy társaságban legyünk, aktívan tennünk kell érte. Ehhez azért hozzá kell szokni azoknak, akik szeretnek társaságban lenni.
Rengeteg olyan nehézséggel is találkozunk, ami az utazásból adódik. Vízumok intézése, állandó költözés, hatalmas utazási költségek és még sorolhatnám...

- Mennyire nehéz, vagy könnyű a családtagokkal és barátokkal tartani a kapcsolatot?

- Mivel mi már sok éve nem laktunk Magyarországon, ezért megszoktuk. Nagyon nehéz tartani a barátokkal és a családdal a kapcsolatot egy idő után. A legtöbb ember az életünkből egyszerűen lemorzsolódott az évek folyamán. Ez egyértelműen egy hátránya, ha az ember világgá akar menni hosszabb távon.

- A szabadság, amit a munkádból kifolyólag kapsz, azt az időt főleg utazással töltöd. Ezzel a szemlélettel tudnak mások is azonosulni?

- Az elindulásnál az a gondolat motivált igazán, hogy gyönyörű helyeken lakhatok, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain vagy hegyei között. Mikor lecsukom a laptopot, akkor karnyújtásnyira vannak a világ csodái. Szerintem egy ilyen élet azoknak való igazán, akikben benne van az úgynevezett “utazó gén”. Ha valaki azt érzi, hogy fel akarja fedezni a világot és állandóan csak menne, annak egészen biztosan érdemes kipróbálni ezt a fajta életstílust is. Nem kell itt sem végletekben gondolkozni. Ha az ember elfárad, nem akar már annyit utazni, akkor bármikor hazamehet és dolgozhat otthonról. Mikor újra feléled a kíváncsiság, akkor lehet csinálni egy újabb túrát. Mi is ezt csináljuk, két-három hónapos pihenőket tartunk minden évben az utazások között.

- Rengeteg helyre utaztál el már eddig, több hónapot töltöttél Ázsiában, mint például Thaiföldön, Vietnámban, de jártál Cipruson is, Balin, Bangkokban, Szingapúrban. Hogyan történik meg ezeknek az utazásoknak a szervezése, mennyi ideig éltek egy adott helyen, mivel találkoztok utazásaitok során?

- Nem tervezzük túl a dolgokat. Keleti országokban pl. csak két-három éjszakára szoktunk bérelni valamit, és helyben keresünk szállást hosszabb távra. Nyugat Európában azért javasolt a tervezés. Jellemzően egy-két hónapot maradunk egy helyen. Mikor az ember nem nyaral, akkor több időre van szükség a helyi látványosságok körbejárására. Hétköznap többnyire mi is dolgozunk, szóval pár hónap azért kell, hogy jobban felfedezzük a helyeket.

Cikk kép

Cikk kép

- Rendszeresen készítesz videókat , amelyeket megosztasz a közösségi platformokon. Mesélj erről, hogyan épülnek fel ezek a videók, miért kezdtél el videózni?

- Igen, nagyon szeretek videózni. Eleinte nem volt különösebb célom velük, csak szerettem volna megosztani másokkal, hogy így is lehet élni. A hasonló gondolkozású, szabadlelkű embereket szeretnénk motiválni. Mára már nyilván marketing szerepük is van, hiszen nemrég elkészült az online pénzkeresésről szóló iskolánk is. Sok év tapasztalatát osztjuk meg másokkal azon az oldalon, és ezekből a videókból értesülnek sokan arról, hogy egyáltalán van ilyen lehetőség.

- Hogyan kedvelted meg a fotózást?

- A túrázás miatt kezdtem el igazából fotózni. Előtte nem sok kreatív dolgot csináltam az életemben, és szerettem volna ezen változtatni. A túrázás majd huszonöt éve része az életemnek, ezért választottam témának a tájak fotózását. Nincs is annál jobb, mikor az ember túrázik egy gyönyörű helyen, megnézi a naplementét, és csinál egy jó képet!

Cikk kép

- Az igazi nagy szenvedélyem a fotózás. Évekig csak hobbiként űztem, és megosztottam a fotókat közösségi oldalakon. Viszont rengetegen kérték, hogy csináljak oktató jellegű videókat is. Megfelelve a nép akaratának, így született meg a Zoliexplorer online fotós iskola. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az évek alatt, és több, mint 12000 tag van már az oldalamon, amire nagyon büszke vagyok! A Moneyxplorer.hu hasonlóan indult. Gondolhatod hány ember kérdezte meg tőlünk: “Hogyan tudtok állandóan utazni?” “Miből finanszírozzátok ezt az életet?” Ennek ellenére évekig nem készítettem el az online pénzkeresésről szóló iskolát. Volt pár próbálkozásom, és gyorsan meg is égettem magam vele. A pénz nagyon megosztja az embereket, és abban a pillanatban, hogy elkezdtem arról beszélni, hogyan kellene online pénzt keresni, rengeteg negatív ember mondta el a nem túl kedves véleményét a posztok alatt. Úgy ítéltem meg, hogy ez a téma egy darázsfészek, és nem kívánok belenyúlni. Az évek múlásával be kellett látnom, hogy csak félig volt igazam. Nem az akadékoskodókkal és kötekedőkkel kellene foglalkoznom, hanem azokkal, akiknek ez tényleg hasznos! Bár a fotózást szívesebben oktatom, erre sokkal nagyobb igény van manapság a világon.

Cikk kép

- Milyen visszajelzéseket kapsz az emberektől a közösségi oldalakon?

- Úgy 90%-ban nagyon pozitívak a visszajelzések. A fotós témában szinte csak biztató szavakat kapok. Az online pénzkeresés és az utazós videók alatt azért bőven akadnak kellemetlen megjegyzések is sajnos. Sokan azt hiszik, mi nem is dolgozunk, csak úgy jön a pénz magától, vagy loptuk valahonnan. Ez eleinte nagyon zavaró volt, de már megszoktuk. Sajnos ezeket az embereket nem igazán érdekli mennyi munka, tanulás van amögött, hogy most így élhetünk. Próbálunk az olyan emberekre fókuszálni, akiket ez inspirál, akik örülnek a tartalmaknak, amiket készítünk.

- Milyen terveid vannak a jövőre nézve, merre tervezel utazni, vannak-e újabb ötletek?

- Nemrég jöttünk haza Vietnamból. Most pihenünk egy kicsit Magyarországon, és gondolkozunk azon, mi legyen a következő állomás. Nyáron mindenféleképpen utazni fogunk valahova, de hogy hova, azt még nem döntöttük el. Az a legvalószínűbb, hogy az Egyesült Királyságnak a nyugati részeit fogjuk felfedezni, amit nem ismerünk még annyira, pedig elképesztően jól néz ki. Portugália is egy lehetséges úticél. Az egyik persze nem zárja ki a másikat, lehet hogy idén meglátogatjuk mindkettőt. Ez a jó ebben az életmódban. Nincs semmi kőbe vésve, oda megyünk ahova akarunk!

Cikk kép

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator