- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Festményt ajándékba

Kolovity Edina

2022. 05. 02. 10:01

Mindig is úgy képzeltem, hogy a művészek számára a festészet maga az élet. Mondjuk leülnek a fehér vászon elé, és megfestik az álmaikat. A festészet, mint művészeti forma nagyon régi: a barlangrajzoktól egészen a digitális festészetig fejlődött. A mai fiatalok festményei felfedező útra hívnak bennünket látványvilágukkal, különböző újszerű motívumokkal. Ismerjünk meg néhány fiatalt, akit érdekel a festészet, sőt, ők maguk is festenek!

A szemlélő sokszor egészen mást lát a képen, mint a festő. A képek tele vannak utalásokkal és mondanivalóval. A részletesen kidolgozott képeknek egyfajta mágiája van, ami odavonzza a tekintetet.

Osztrenkovics Sztella, az MTTK hallgatója négy éve foglalkozik komolyabban festészettel. Több alkalommal is volt kiállítása, többek között a Palicsi Könyvtárban, a Munkásegyetemen és Mórahalmon is. Emellett még önálló kiállítást is szervez kortárs festőművészekkel.

- Kiskoromban is szerettem festeni, akkor felfigyeltek rám, sok művemet küldték pályázatokra és újságokba. A stílusom naturalista, de próbálkozom más stílusirányzattal is. Szeretek tájakat és balerinákat festeni. Legtöbb képemet olajjal festettem, ecsettel vagy késtechnikával, akár akrillal is. Nyáron emellett üvegfestéssel foglalkozom. Feszített és kasírozott vászonra is mázoltam már. Járok szakkörre is, az ABC&T-be, Török Istvánhoz. Festéssel, rajzolással és minden egyéb technikával foglalkozunk. Mindenki a saját stílusa szerint készíti el a munkáját, olyan témában, amit szeret. Nincs megszabva semmi, önmagunk lehetünk. A tanulásban sokat segít István, mivel rámutat a hibáinkra, így fejlődünk. Először csak hobbi szinten foglalkoztam vele, utána jött egy pár lehetőség, hogy rendelésre is készítsek festményeket. Szerintem a munka, a tapasztalat, a sok gyakorlás teszi az embert jobb művésszé. Fontos, hogy ne adjuk fel!

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Berta Izabella mindig is szeretett festeni. Az iskolás füzetei állandóan tele voltak rajzokkal és vázlatokkal. Szeret embereket rajzolni, festeni, illetve különböző karakter dizájnokat készíteni. Ilyenkor kitalál a karaktereinek egy képzeletbeli világot, és elképzeli, hogy milyen ruhákat viselnek.

- Sok inspirációt nyerek más kultúrák megismeréséből, tanulmányozásából, főleg az ázsiai országok ihletnek meg. Most kezdtem digitálisan is készíteni a rajzaimat, de előtte ceruzával és vízfestékkel ügyeskedtem. Jelenleg Marc Brunet online rajzképzésén veszek részt. Tanárunk minden alapvető rajztudást megtanít nekünk. Természetesen, ha lehetséges, akkor a jövőben is szeretnék ezzel foglalkozni, mivel már most is szoktam rendelésre készíteni képeket.

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Kolovity Barbara, a Bosa Milićević tanulója először nem rajongott a festészetért, viszont egy festménykiállítás meglátogatása után megváltozott a véleménye. Azóta lelkesen fest, mert olyankor érzi igazán azt, hogy szabad. Alkotás közben általában zenét hallgat, így ki tud kapcsolódni.

-Szeretek tájképeket festeni az erdőről, illetve portrékat hírességekről. A csendélet rajzolása is nagyon érdekes számomra. Legtöbbet olajjal festek, de szoktam temperával is. Hobbi szinten foglalkozom vele, de sűrűn készítek a barátaimnak is képeket. Fontosnak tartom, hogy a tizenévesek is megismerkedjenek a művészettörténettel, mivel ez összehozza a közösséget. Szerintem az alap műveltséghez tartozik, hogy ismerjük a különböző korszakok híres festményeit. Egyik kedvenc festményem Georges-Pierre Seurat műve, a Vasárnap délután a Grande Jatte szigetén. Emellett még felnézek Salvador Dalí spanyol szürrealista festőművészre. A festészeten kívül a táncművészet is érdekel.

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator