- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Börcsök Tamás, Newsroom Communicator

Kétkerekű szabadság

Balázs Zita

2022. 06. 25. 10:38

Itt a tavasz. Itt a jó idő. Ez azt jelenti, hogy indul a motoros szezon. Sokan azért várják a jó időt, hogy a téli időszakban alattuk guruló négy kereket a felére csökkentsék.

A motorozás nagyon megosztó téma. Sokan idegesítőnek tartják a motor zúgását és elképesztő fürgeségét. Másoknak azonban ez az idegesítő hang a szabadság és a nyugalom hangja. A péterrévei Börcsök Tamás egyértelműen a második csoportot erősíti. Ő mesélt nekünk arról, hogy mit jelent számára a motorozás.

Hogyan jött a motorozás az életedbe?

Kiskorom óta nagyon szeretek motorozni. Mindig is az volt a vágyam, hogy legyen egy komoly motorom. Kb. 12-13 éves lehettem, mikor megkaptam életem első motorját, ami egy APN4-es volt. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával. Folyamatosan bütyköltem, minden kis alkatrészt átnéztem. Nagyon sokat foglalkoztam az APN-emmel és akkor jött a vágy, hogy szeretnék egy komolyabb járgányt is.

Jelenleg milyen motorod van, és miért pont ezt választottad?

Egy KTM SX250F-em van, tipikus crossmotor. Nagy rajongója vagyok a KTM márkának, azért választottam ezt. Voltak más márkájú motoraim is, de azok nem jöttek be ennyire. Ez a mostani nagyon jól működik, szeretem hajtani. Kijelenthetem, hogy a KTM a kedvenc motormárkám. Nekem nem lenne érdekes például egy nagy 1000 köbös gyorsulási motorral, 200-300 km/órával sűvíteni. Nekem az a fajta motorozás tetszik, amit a crossmotor nyújt. Átmenni a sáron, a vízen, és különböző ugratásokat végrehajtani.

Cikk kép

A környezeted hogyan fogadta, hogy a motorozás az életed fontos része?

A barátnőm és a szüleim az elején nagyon féltettek, ahogy mindenki más is. A későbbiekben látták, hogy ez igazán boldoggá tesz engem, és velem tudtak örülni. A féltés azóta is megmaradt, de szerintem ez normális.

Mit érzel, amikor motorozol?

Szabadságot. Nagyon szeretek motorozni. Ezt egy olyan embernek nehéz elmagyarázni, hogy milyen, aki még nem élte át. Mikor motorozom tényleg úgy érzem, hogy szabad vagyok, és bármit megtehetek. Ezt természetesen biztonságos kereteken belül teszem meg. Nekem ez egy kicsit olyan, mint egy „lelki megtisztulás”, egy módja a feszültség-levezetésnek. Például, ha ideges vagyok, elmegyek motrozni egy fél órát, és akkor el is felejtem, hogy mi volt a gond.

Cikk kép

Egyedül vagy társaságban szeretsz jobban motorozni?

Mind a kettőnek van pozitív és negatív oldala is. Egyedül akkor jó menni, ha például kezdő vagy, illetve ha újonnan került hozzád a motrod. Ha egyedül vagy, tudsz magadra és a motorodra figyelni, hallani a zúgását és felfedezni a képességeit. Társaságban erre nincs lehetőség, mert ha egyszerre több motor zúg körülötted, nem tudhatod melyik kié. A társaságban való motorozás egyik előnye, ha véletlenül történik velem valami, akkor ott a segítség helyben. Biztonsági szempontból mégis a magányos motorozás a befutó, mert akkor nincs akkora por és hangzavar körülötted, így könnyebb a baleseteket megelőzni. Mindenki maga dönti el, neki melyik szempontok a fontosabbak, én a társaságban való motorozást preferálom.

Te mint egy igazi motoros ember, látsz valami hátrányt a motorozásban?

Nagyon oda kell figyelni, hogy mit csinál az ember. Nem szabad hősködni a motorral, mert könnyen tragikus vége lehet egy-egy útnak. Vannak persze olyanok, akik meg sem ütik magukat egy-egy esés után, ez mind szerencse kérdése. Szerintem nem éri meg játszani ezzel. Nagyon fontos a motor megfelelő karbantartása, ami nem olcsó, de létfontosságú. Még azt tudnám a hátrányok közé sorolni, hogy télen nem lehet hajtani.

Cikk kép

Milyen szerepet tölt be az életedben a motorozás?

Számomra ez abszolút hobbi és szórakozás. Nem szeretném soha verseny- vagy akár munkaszintre emelni ezt az egészet. Nekem ez egy boldogságforrás, és szeretném, ha meg is maradna ezen a szinten.

Gondolkodtál már esetleg motorváltáson?

Igen. Erről a motorról tudni kell, hogy főleg a kezdők vásárolják meg. Ha teljes mértékben megtanultam ezt kezelni, és úgy érzem „kinőttem” ezt a motort, akkor szeretnék váltani egy nagyobbra. Szerintem maradnék a KTM-nél mint márkánál, csak növelném a köbcentit 450-re vagy akár 525-re. Ami biztos, hogy mindig meg fog maradni a cross/enduro motor az életemben, és nem szeretnék ún. nagymotorra váltani.

Cikk kép

Tamás példájából látható, hogy a motorozás nem feltétlenül veszélyforrás. Mindenkinek, aki részt vesz a közlekedésben, akár motorral, akár autóval, oda kell figyelni a másikra, hogy mindenki biztonságban érjen haza.

Forrás: Newsroom Communicator