- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Legózás az MTTK-n

Balázs Zita

2021. 11. 03. 16:13

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is folytatja a munkát az MTTK Lego szakköre. A legózás nagyon népszerű a hallgatók körében, idén az 58 elsőéves közül 17-en jelentkeztek a műhelybe.

Az MTTK-s Lego szakkör egy nagyobb egység, a WRO (World Robot Olympiad) része. Ez a szakkör két és fél éve aktívan működik. A diákok versenyekre járnak, díjakat is nyernek. Tavaly például a szerbiai országos versenyen harmadik lett az akkori csapat. A szakkör a versenyzés mellett bírókat is delegál különböző versenyekre, például az idei világbajnokságra, amely november 18-étől 21-éig tart.

A hallgatók két típusú szett közül választhatnak. Ezek az EV3 és a WEDO. Az EV3-as szett az általános iskola harmadik osztályától ajánlott, míg a WEDO az ennél fiatalabb gyermekek számára készült. A WRO versenyeire nem csak iskolás, hanem céges csapatok is érkeznek.

A szakkör munkájáról Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar informatika tanára, a csoport vezetője nyilatkozott.

- Én úgy gondolom, az emberek alapvetően szeretnek legózni. Ezekből a legókból valami robotot is össze lehet építeni, amelynek van szenzora, megy előre – hátra, és tud döntéseket hozni, az még egy jobb dolog. Ebben a pillanatban 57 vajdasági magyar csapatunk van, akik különböző helyszínről érkeznek, különböző versenyekre. Ez egy abszolút jó történet és élvezik az emberek.A szakkör résztvevőit megkérdeztük, hogy miért választották a legózást, valamint arra is kíváncsiak voltunk, hogy tetszik nekik a foglalkozás az első pár alkalom után.

Nyúl Sámuel, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőéves hallgatója már kiskora óta érdekli a legózás.

- Szerintem nagy mértékben tudja fejleszteni a gyerekek gondolkodását, ezen belül a kreatív gondolkodást és a problémamegoldó készséget. Nagyon menő és járni fogok, amíg csak tehetem.Nagy Torma Nikoletta a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőéves hallgatója, nevelő szakon tanul, ő is szeretne járni a jövőben is.

- Amikor a tanár úr mesélte, akkor én a pontszerzési lehetőségre figyeltem fel, különösebb oka nem volt, hogy eljöttem legózni. Egy kicsit még bajlódok ezekkel a kicsi alkatrészekkel, de igen, járni fogok a jövőben is.Barta Jozefina elsőéves hallgató a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar osztálytanító szakán.

- Azért jöttem erre a szakkörre, mert nagyon tetszett, ahogy a tanár úr elmesélte és bemutatta ezt az egészet, valamint nagyon kíváncsi is voltam. Vissza fogok jönni a többi órára is, tetszett és érdekesnek találtam.Tót Mária az MTTK óvodapedagógus szakára jár, ő is elsőéves.

- Engem mindig is érdekelt a legó. Sokat építettünk az öcséimmel, még mai napig is. Kreatív játék, nemcsak azt lehet megépíteni, amit az útmutató kis könyvecske mutat, hanem bármit, amit szeretnél. Nekem a legózás olyan, mintha kicsit visszamennék az időben, a gyerekkoromra emlékeztet. Mikor meghallottam, hogy az egyetemen van ilyen szakkör, őszintén dilemmáztam,hogy részt vegyek-e vagy sem, mivel robotikáról van szó, de végül úgy döntöttem, hogy jó lesz új dolgokat megtanulni. Nagy izgalommal várom a következő órát. A legó egy olyan játék, amit soha nem lehet megunni.A Lego szakkör résztvevői kedden délutánonként találkoznak az MTTK informatika termében, és együtt építenek, programoznak, készülnek az előttük álló versenyekre. A szakkör a magyar kormány támogatásával valósul meg.

Forrás: Newsroom Coomunicator