- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Petrovity Ádám

Ragadozó madarak és emberek

Sinkovics Eleonóra

2022. 05. 26. 07:45

Most azok figyeljenek, akik nem tartanak a madaraktól... Különösen azoktól a madaraktól, amelyek füttyszóra az alkaron pihennek meg. Egyedülálló a solymászat, mint sport és mint szolgáltatás, viszont előfordul egy-két ember, aki ezt űzi. Petrovity Ádám egyetemista hosszú órákat szán a madarak idomítására, nagy szakértelemmel és kitartással vágott bele ebbe az extrémnek mondható foglalkozásba.

Ádám leginkább egy bizonyos madárfaj iránt érdeklődik. Mit kell tudni ezekről a madarakról, a Harris-álölyvökről? Mitől különlegesek?
- Magyarul sokféleképp emlegetik őket, leginkább Harris ál-ölyvnek. Ez egy olyan faj, amelyik biológiailag sem a héják közé, sem pedig az ölyvök közé nem sorolható. Dél-Amerikából és Közép- Amerikából származnak, Argentínától Chileig húzódó területen. Jellegzetesen kaktuszok tetején fészkelnek, ezért vastag bőr borítja a talpukat. Családokban élnek, egy a kevés faj közül, amely csoportosan vadászik. Alacsonyröptűek és relatív lassúak, ezért is vadásznak falkában.

Cikk kép

Mennyi madarat röptettek?
- Perpillanat öt madarunk van, ezek mind Harris-álölyvök. Három hím van és két tojó, jelenleg csak hárommal dolgozunk.

Hány hónapos kortól képezhetőek?
- Két hónapos kortól, ez benne a meglepő. Nálunk már ilyen idősen ki van fejlődve teljesen a tollazat, néhány helyen pihések még és a farktoll is rövidebb, de ilyenkor már röpképesek. A tréninget először a kesztyűre szoktatással kezdjük. Kesztyűn etetjük őket, fontos, hogy összebarátkozzunk, de legfontosabb, hogy meglegyen a kölcsönös bizalom.

Létezik egyáltalán olyan, hogy madarászközösség? Hogyan lehet ide bekerülni?
- Van Szerbiában sólymásszövetség. Teszünk sólymászvizsgát, igény szerint akár vadászvizsgát is. Az utóbbi nekünk nincs, mivel mi csak biológiai védelemmel foglalkozunk.

Pontosan mi a biológiai védelem?
- Azt jelenti, hogy a nemkívánatos madarakat, legyen az galamb vagy varjú, elriasztjuk. Mi csak kihasználjuk a természet törvényeit, és azzal óvjuk meg az építményeket a madárpiszoktól. A „kártékony” madarak genetikai berögződése a menekülés, tehát ha ragadozót észlelnek, tovább nem telepednek le egy adott helyre. Nem vadásszuk le őket, csak elkergetjük.

Cikk kép

Vannak esetenként olyan példányok, akik kevésbé fogékonyak a kiképzések alatt?
- Ezek az ál-ölyvök intelligens ragadozómadarak, azért is foglalkozunk velük, mert minden esetben taníthatóak.

Nem tartasz attól, hogy olyan helyen „csípnek meg” vagy karmolnak meg, ahol nincs védőfelszerelés?
- Félni nem félek, viszont volt rá alkalom, hogy kicsit durvábban megszorították a kesztyűt vagy bőrös felületre landoltak. Nem okozhatnak nagy kárt, hiszen nem támadják az embert. Mint minden ragadozó madár, tartanak tőlünk.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator