- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Társasjáték élőben?

Nyúl Sámuel

2022. 06. 25. 10:50

Talán a középkorúak nem is tudják, hogy a fiatalabb generációk is társasoznak. A legtöbb szülő azt hiheti, hogy gyereke már csak a virtuális térben mozog, holott sokszor a számítógépes játékok helyett inkább a társasjátékot választja a barátaival.

Farkas Gabriella már négy éve dolgozik a Gyermekmisszió munkatársaként, előtte több évig volt önkéntes. A munkája során gyerekekkel és tinikkel foglalkozik. Őt kérdeztem, hogy milyen módon tudja felhasználni a munkájában a társasjátékokat.

Többféle programot szervezünk a gyerekeknek: örömhír klubokat, gyereknapot vagy épp táborokat. Bármilyen alkalomról is van szó, egy-egy játék színesebbé, érdekesebbé, vonzóbbá tudja tenni az eseményt. A társasjáték feloldja a hangulatot, a csoportokat összekovácsolja. Ifjúsági alkalmakon rendszeresen elővesszük a társasjátékokat, főleg a parti játékokat.
A társasjáték lehetőséget ad, hogy elvárás nélkül ösztönözzön kreativitásra, vagy versenyhelyzetet teremt, mégis sportszerűségre tanít, viszont a résztvevők, amikor hibát követnek el, kipróbálhatnak más stratégiát. Megtanulják a vereség érzését anélkül, hogy valós következményei lennének.


Cikk kép

Gabriella hozzátette, hogy a társasjátékozás felnőttként is szórakoztató lehet. A családjával sokat játszanak. Legjobban a kooperatív játékokat szeretik.

Bata Zsombor a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőéves óvópedagógus hallgatója, nagyon szeret társasjátékozni.

Bár a barátaimmal előbb találunk a virtuális térben valamilyen játékot, amivel el tudjuk ütni az időt, én szeretem megfogni a kártyákat, dobni a kockákat, magam elhelyezni a miniket - szeretem látni a játékokat a polcomon. Én személy szerint kicsit társas-függő vagyok. Úgy gondolom, hogy akinek a hobbija a társasozás, annak “tud fájni lelkileg”, ha a játék hónapok óta a polcon van. Bármivel szeretek játszani. Amikor kevesebben tudunk összejönni akkor DnD-nek (Dungeon and Dragon) hódolunk be, amikor viszont többen vagyunk, akkor különféle parti játékokban merülünk el.


Cikk kép

Marton Dániel, az Ivan Sarić Műszaki Iskola diákja szintén csodálatos időtöltésnek tartja a társasjátékozást.

Sokszor történik az, hogy nem tudok miről beszélni emberekkel és ekkor, bumm, egy társast előhúz valaki, és instant lett valami, amit többen csinálhatunk együtt, amit élvezünk, ami lehet még minimálisan szorosabbá is teszi a kapcsolatunkat. A kedvenc játékom a Jenga, mivel a nyertes nem annyira a szerencsén... Vagyis nem a kockán, vagy a lapok véletlenszerű sorrendjén múlik, hanem a játékoson. A döntésein, az időzítésein, az óvatosságán, az ügyességén. Nekem eléggé remeg a kezem, mégis amikor rám kerül a sor, akkor olyan nyugodt lesz, amennyire csak bír, mert bennem van a versenyszellem, és nem szabad veszíteni.

Cikk kép

Plavsić Anikó lelkigondozó elmondta, hogy a társasjáték segít a másik megismerésében. Segíthet a kommunikációban, enyhíteti a szorongást.

Az online játékok ugyanazokat az agyrészeket érintik, mint például egy drogfüggő esetében. Hatalmas a versengés csapaton belül. Muszáj lejátszaniuk azt a napi meccs mennyiséget. Éjszakákba nyúlva játszanak, ezért jelentkezik a kialvatlanság is. A való világ társasjátékai esetében rengeteget jelent, hogy a fiataloknak ki kell lépniük otthonról, készülődniük, egy olyan helyre, ahol egy közös délutánt, estét fognak eltölteni. Személyes beszélgetések történnek, jobban odafigyelnek egymásra, hiszen látják egymást, nézik egymás mozdulatait.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator