- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Huszta Henrietta

Tortakirálynők

Mecserik Anita

2022. 10. 03. 20:44

Neves sütemény- és tortakészítő versenyeket nyertek, valamint saját vállalkozásuk is sikeresen működik. A Huszta család cukrászműhelyéből különleges, látványos, egyedi díszítésű, finomabbnál finomabb torták és sütemények kerülnek ki, így hamar széles körben ismertté váltak. A részletekről a család legfiatalabb cukrászával, Henriettával beszélgettünk.

- Mikor kezdtetek el cukrászattal foglalkozni? Hogyan alakítottátok ki a vásárlói kört, és mennyi idő volt, hogy beinduljon a vállalkozás?

- Az első tortát édesanyám készítette 17 évvel ezelőtt a 3. születésnapomra, így az ottlevő vendégek köréből került elő az első vásárlónk is. Sokáig családtagokból és rokonságból állt a vásárlói körünk, majd szépen lassan egyre több rendelés érkezett. Hosszú idő elteltével valósult meg a vállalkozásunk, amelynek a nevét a híres vörös bársony-tortáról neveztünk el, vagyis „Red Velvet”.

Cikk kép

- Miért választottátok a cukrász szakmát? Miért szeretitek?

- Azért választottuk ezt a szakmát, mert ebben kiélhetjük a kreativitásunkat, a sok pozitív visszajelzés pedig egyre több önbizalmat adott. Szeretünk kísérletezni az új ízkombinációkkal és a különböző dekorációs technikákkal .

- Hogyan tanultátok meg a tortakészítés fortélyait? Mennyi idő kellett, amíg elégedettek voltatok a munkával? Mennyi gyakorlást igényelt?

- Én személy szerint 5 évet tanultam Szegeden a szakmában, ahol megtanulhattam a cukrászkodás fortélyait. Sokat segített a 3 év külső szakmai gyakorlat, amit a Hunguest Hotel Forrásban töltöttem mint gyakornok. Persze a legtöbbet édesanyámtól tanultam meg itthon. Sokat tanulmányoztuk a régi recepteket, ezeket újítottuk és javítottuk folyamatosan. Természetesen nem ment minden elsőre nekünk sem, sokat segített az internet, a receptek összehasonlítása és persze a tapasztalat. Mai napig mindig tanulunk valami újat, és igyekszünk folyamatosan fejlődni. Főleg a figurák készítése igényel több gyakorlást. Talán az elmúlt 2 évvel vagyunk megelégedve a legjobban.

Cikk kép

- Anya és lánya, de a nagymama és a család többi tagja is részt vesz a munkában. Hogyan működik a csapatmunka, hogy osztjátok el a feladatokat? Hogyan működik a rendelés?

- Az évek során kialakult, hogy ki miben a legtehetségesebb, és így osztjuk fel a munkát. Valakinek a szeletelés, töltés, formázás, míg a másiknak a díszítés és csomagolás az erőssége. A nagymamám főleg a sütemények készítésében veszi ki a részét, de egyes tortáinkba ő készíti a házilekvárokat, például a fügelekvárt és bodzaviráglekvárt. Nagyon sokat segít a receptek keresésében és összehangolásában. Sokszor kész ebéddel érkezik, mivel nem sok időnk marad a munka mellett a családnak ebédet készíteni. Édesanyám az alapanyagok beszerzésében, a torták sütésében, összeállításában és tervezésében vállal nagy szerepet. Dekorálásban is kiveszi a részét és a lakodalmas megrendelések lebonyolítását is ő vállalja magára, valamint a feladatok sorrendjét is eltervezi előre, hogy minden a pontos időre készüljön el. Személy szerint én kicsit mindenben kiveszem a részem, ha kell, bevásárolok, pénzügyeket intézek, megrendelésekre válaszolok, de főleg az egyedi figurák készítése vagy festése, a torták díszítése a feladatom. Személyes kedvenceim közé tartozik a torták aprólékos mintázása, ami nagy precizitást és sok türelmet igényel.

Cikk kép

- A család többi tagját is gyakran bevonjuk a munkába. Az öcsém leginkább a dobozok hajtogatásában és a sütemények tálalásában szeret segíteni. Édesapám a tortatartók elektronikai működését kezeli és kivitelezi, mivel készített már nekünk led világítással ellátott tortaállványt is, de ő legtöbbet a kiszállításban segít, hogy a torták épségben a helyszínre érjenek. A megrendeléseket hétfőn és kedden vesszük fel. Legtöbben Messengeren keresnek meg bennünket, de telefonon is sokan adják le kívánságaikat. Vannak, akik elképzelésüket elküldik fényképen, és vannak, akik teljes mértékben ránk bízzák a kivitelezést.


Cikk kép

- Melyek voltak a legnagyobb kihívások, milyen különleges tortákat kértek az emberek?

- Talán az egyik legérdekesebb tortánk, amit kértek tőlünk, az egy hatalmas piramis volt Egyiptom kincseivel kiegészítve, de volt egy újévi sültmalac élő nagyságban, tortából formázva, salátával és zöldségekkel díszítve. Volt egy pávatorta kérésünk is, aminek a díszes farktollait egyesével ügyeskedtük ki. A lány- és legénybúcsús extrém kérésekről nem is beszélve.

Cikk kép

- Melyik tortátokra vagytok a legbüszkébbek?

- A legbüszkébbek az esküvői tortáinkra vagyunk, valamint talán azokra a munkáinkra, amiket több hazai és külföldi hírességnek, például Hafpór Július Björnssonnak, a világ legerősebb emberének készítettünk. Megtiszteltetés volt Dér Henrietta énekesnő esküvői tortáját és kisfia keresztelői tortáját elkészíteni. Nagyon sok munkánkra büszkék vagyunk, felsorolni sem tudjuk, hiszen az évek alatt számtalan egyedi torta került ki a kezeink közül.

Cikk kép

- Úgy tudom, voltak kiállításaitok, és különböző versenyeken is részt vettetek. Milyen díjakat tudtok magatok mögött és milyen süteményekkel neveztetek?

- Az első megmérettetésem Szegeden a szakmai vizsgával kezdődött: ötös bizonyítvánnyal végeztem, és külön dicséretben is részesítettek. Részt vettem Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Egyesület által megszervezett mézeskalácsház készítő versenyen két alkalommal, ott szakmai díjban részesültem. Zentán részt vettünk a házi készítésű sütemények és torták versenyén, ahol 8 fajta süteménnyel és 7 tortával neveztünk, ebből 12 termékünk arany medált kapott. Neveztünk fahéjas aszalt szilvás tortával, almás pités tortával, kék-duna(mák) tortával, királynő és király tortával, bodzavirág- és mojito tortával is. Sütemények közül pedig a legrégebbi receptünkkel, a fügegombóccal, de suhajda, kávészemek, kókuszcsók, tofifi, mézes fűszeres tiramisu kocka és ferrero golyók is kerültek az asztalra. Sok újdonsággal készülünk az idei megmérettetésre is.

Cikk kép

- Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát és a szórakozást? Mivel még fiatal vagy, hogyan oldod meg a bulizást, ha a legtöbb esemény, amelyre tortát kell készíteni, hétvégén van? Milyen hatással van mindez a fiatal éveidre?

- Semmivel sem befolyásolja a hétvégi szórakozást a munka, ugyanis igyekszünk minden feladatot estig befejezni. Igaz, hogy sokszor fáradtan indulok el szórakozni, és még fáradtabban kelek másnap dolgozni, de ez nincs mindig így, legfőképp csak a nyári lakodalmas szezonban.

Cikk kép

- Történt-e bármilyen baki az évek során? Mondjuk leejtették a tortát, vagy bármi máshogy alakult, mint terveztétek?

- Természetesen volt egy-két alkalom, mikor ízeket cseréltünk össze, amit bevonás után vettünk észre. A torta átadásakor az ajtókilincs bele nyomódott a torta oldalába, de egy-két cupcake is borult már ki a kezünk közül, viszont minden helyzetet orvosolni tudtunk.

Cikk kép

- Végül kaphatunk-e egy finom sütemény receptet, amit könnyen elkészíthetünk akár otthon is?

- Természetesen, ezt a receptet mindenki elkészítheti otthon.

Brownie szelet:
20 dkg finomliszt
1 csipet só
60g cukrozatlan kakaópor
450 g étcsokoládé
250g vaj
150g Nutella vagy más mogyorókrém
6db tojás
300g cukor
2 tk vanília kivonat

Cukorszirup:
3dl víz
300g cukor
kakaópor

Egy tálban elkeverjük a lisztet, sót és kakaóport, majd félretesszük.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, a vajat és a nutellát, majd ezt is félretesszük.
A tojásokat a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot és elkeverjük.
Folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a csokis-nutellás masszába a tojásos keveréket, végül részletekben a lisztes keveréket is.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük és elsimítjuk a keveréket.180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, majd megvárjuk, míg picit lehűl, ezután felszeleteljük 3 lapra.
Cukor szirupot készítünk: 3 dl vizet 300 g cukorral felforraljuk. Forrásnál 3 ek. kakaóporral besűrítjük. Ezzel kicsit meglocsoljuk a Brownie-lapokat, majd nutellával összetöltjük. Tetejét tetszés szerint porcukorral vagy csokoládéval borítjuk.


Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator