- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Netflix

A kevesebb néha több? - A Bridgerton család

Molnár Emese

2022. 05. 02. 12:28

Legdrágább nyájas olvasóm! Itt újra Lady Whistledown jelentkezik. – A mondat, amit A Bridgerton család sorozat rajongói biztosan ismernek. Előkelő bálok, szebbnél-szebb ruhák, tiltott szerelmek és pletykák, ezek a szavak jutnak eszünkbe a sorozatról. Március 27-én jelent meg a sorozat második évada, így a rajongók újra a 19. századi Londonba költözhetnek további nyolc epizód erejéig.

Őszintén szólva soha nem voltam oda az elcsépelt, romantikus sorozatokért, főleg,
ha a történet több évszázaddal ezelőtti időkben játszódik. Mégis rátaláltam erre a sorozatra, és adtam neki egy esélyt, amit nem bántam meg.

A netflixes sorozat egy könyvsorozat alapján készül, amit Julia Quinn amerikai bestseller írónő írt, a széria producere pedig Chris Van Dusen volt. A sztori a címben is szereplő Bridgerton családról szól, amelyben nyolc gyermek él az édesanyjával, előkelő körülmények közt. A cselekmény a brit régenskorban játszódik, telítve eleganciával és romantikával. A sorozat fő elemében, az ún. szezonban, a házasodni készülő urak és hölgyek párkeresését követhetjük nyomon.

Cikk kép

Az első évadban a legidősebb Bridgerton lány, Daphne (Phoebe Dynevor) történetét ismerjük meg, aki Simon Basset hercegben (Regé-Jean Page) találja meg az igaz szerelmet. Számomra az első évad kissé sok volt, mivel a rengeteg erotika elvette a sorozat egyedülálló szépségét. Mégis sokan éppen emiatt szerették meg az első évadot. Ezért van az, hogy ha bárkit is megkérdeznék a sorozatról, akkor biztos, hogy ezek a jelenetek jutnának először az eszébe. Szerencsére a második évadban erre már odafigyeltek a készítők, és sokkal visszafogottabb epizódok következtek. Igaz, a nézők által nagyon kedvelt Simon herceg ebben az évadban nem bukkan fel. Feleségét és gyermekét is csak néhány jelentősebb részben látni, mégis ezt a hiányt pótolva, egy elég könnyed és szenvedélyes évadot kaptunk. Ami pedig a könyvet illeti (A vikomt, aki engem szeretett címmel), úgy tűnik, hogy csak inspirációként volt jelen a forgatókönyv írásakor, mivel kevés jelenet került be a sorozatba a könyvből.

A második évad a nagy hölgyhódítóról, Anthony Bridgertonról (Jonathan Bailey) szól, aki a legidősebb testvér a családban. A komoly vikomtról senki sem gondolta volna, hogy házasodni készül, de mégis elszántan keresi a párját az évadban. Nem akart szerelmi házasságot, hanem csak egy társat keresett maga mellé, akivel megoldhatja a Bridgerton család minden ügyét-baját. Ezért a szezon legjobbjának bizonyuló hölgyet, Edwina Sharmát (Charithra Chandran) (aki ráadásul Indiából érkezett az eseményre) választotta feleségjelöltnek. Ám Anthony szándékait a hajadon nővére, Kate Sharma (Simone Ashley) akadályozza a történet során. Ott kezdődnek igazán a gondok, amikor Anthony és Kate között több alakul ki, de kötelességeik miatt el kell fojtaniuk érzelmeiket. Edwina is fülig szerelmes Anthony-ba, rózsaszín ködben él, és mindez csak rontja a szerelmi háromszög okozta helyzetet.

Cikk kép

Kate és Anthony kapcsolatát két szóban tudnám jellemezni: közeledés és távolodás. Mire azt hisszük, hogy a két szereplő közel kerül egymáshoz, addigra számolhatunk is vissza három lépést kettőjük között. A sorozat nyolc részen keresztül képes a néző agyát húzni ezzel. Viszont a sorozat végén ez építi fel és adja meg azt a katarzist, amit akkor érzünk, amikor a főszereplők szerelme végleg kibontakozik. A buja jelenetek természetesen nem maradtak el, de a sorozathoz jobban illően láthatjuk őket.

Cikk kép

A legnagyobb befolyással rendelkező szereplő a sorozatban Lady Whistledown, aki pletykákkal teli pamfleteken keresztül tudja irányítani a szálakat az úri nép között. Ezt itt is megteszi a Bridgerton családdal. A mellesleg híres írónő kilétére fény derült az első évad végén, így még izgalmasabbá vált az őt megtestesítő karakter élete. A folytonos macska-egér játék az írónő és Sarolta királynő (Golda Rosheuvel) közt hatalmas botrányokat szít, és kevésen múlik a lebukás.

Anthony második, idősebb húga, Eloise (Claudia Jessie) is házasuló korba érett, így róla is többet megtudunk az évadban. Feminizmusával és Lady Whistledown után való kutakodásával most sem hagyott fel, de legalább végigkövethetjük a bénázásait a szerelem terén is. Azt hiszem, ez egy kis célzás volt az alkotóktól, hogy a következő évadban Eloise válik főszereplővé. Ennek kifejezetten örülök, mert egy igazán jó karakterről van szó. Az első évadhoz viszonyítva itt nagyobb belátást kapunk a családok múltjába. Sokkal többet megtudhatunk a mellékszereplőkről is, ami a folytatásban akár nagy jelentőséggel is bírhat.

A színészi játékot szerintem jól oldották meg. A kosztümökben és a hajviseletekben most sem csalódtam. A sorozat helyszínei szintén a korhoz illőek: nagy paloták kertjei és csodálatos báltermek. Nekem nagyon hiányzott már, hogy újra elkapjon az a feeling, amit a sorozat nyújt. A sorozatot nézve, egy kis időre én is egy londoni teázgató és bálba járó hölgynek érezhetem magam, nem is beszélve a zenéről, ami viszont kicsit modernebbé teszi a hangulatot. Mint ahogy az első évadban, itt is a legismertebb 21. századi dalok csendülnek fel, klasszikus zenei stílusban. A táncparkettes jeleneteken hallhatunk Madonnától kezdve, Miley Cyrus-ig mindenfélét.

Cikk kép

Összegezve a második évadot, elmondhatjuk, hogy néhány hiányosságtól eltekintve, jól sikerült. A sorozat megtanít arra, hogy ne fojtsuk el érzelmeinket, és hogy legyünk őszinték egymással, hogy óvakodjunk a pletykáktól, mert azokból semmi jó nem sülhet ki. Aki szereti a romantikus és egyben kicsit humoros sorozatokat, nem beszélve a puccos ruhákról és frizurákról, vagy akár többet szeretne megtudni erről a korszakról, az bátran nézze meg a sorozatot. Az biztos, hogy ha egyszer elkezded nézni, akkor tuti nehezen fogsz visszatérni a jelenbe, mert ott ragadsz a szereplőkkel, mígnem hirtelen arra eszmélsz fel, hogy magázni kezded a saját szüleidet.

Forrás: Newsroom Communicator