- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

iStock

A tévé, a Netflix és a nagyapám

Sinkovics Eleonóra

2022. 10. 30. 00:53

Szokásos reggeli látogatásomra érkezem a nagyapámhoz. Begyújt, közben zsörtölődik. Nem is csodálkozom: korán van neki is, nekem is, kávéig semmilyen felesleges párbeszédnek nincs helye. Aztán egyszer csak megszólal a tata: Képzeld, fiam, a héten már negyedszer látom a Rocky 2-t!

Nem a film keltett bennem felháborodást. Hisz ki ne szeretné Rocky Balboát? Hanem a mennyiség. Nem beszélve arról, hogy a múlt héten még a Columbianával példálózott nekem, hogy egyik adón az elején tatottak, a másikon meg már a végefelé járt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért tükröződnek ennyire a műsorok. Engem, aki nem rendszeres tévénéző, annyira nem ráz meg, de tatámnak nyugdíjasként a tévé a fő szórakozása. Imádja a filmeket. Főleg a jó akciófilmeket meg a drámákat.
Ezek a tévében mind olyan filmek, amiket műholdas és kábeles tévéadókra szerződtettek. Manapság viszont az ember inkább behuppan az ágyba, és nem a távirányítót hanem a laptopot nyomkodja. Ma már nem a tévé a módi, hanem az előfizetéses, internetes médiaszolgáltatók. Pont ugyanazon az elven működik, mint nagytatám színestévéje, csakhogy ez személyre szabható, exkluzív és - nyugodtan elmodhatjuk - sokkal drágább. Persze mindennek megvan az ára, és ez csekély összeg ahhoz képest, hogy az ismétlődő Indiana Jonesokba is bele lehet őrülni... De ha belegondolunk, a Netflix repertoárján is a tartalmak nagy része vagy feldolgozás, vagy újraszínezett régi klasszikus. A televízió ideje mégis lejárt. Minél kevesebb tartalom marad a standard műholdas verziónak, annál több az ismétlés benne, és közben több nézőt toboroz az online verzió.
- Nem bánom, nagyon jó film - sóhajt nagyot a tatám. Ő sem gondolja komolyan, de mit tehetne szegény? Az internettől viszolyog, számítógéppel még nem volt dolga. Együttérzően kérdezem tőle, hátha tudok tenni érte valamit: - Nem akarsz Netflixet? Rám néz, legyint egyet: - Gyerekem, 80 éves vagyok. Nekem azok már semmi újat nem tudnak mutatni!
És lám, milyen igaza van!

Forrás: Newsroom Communicator