- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Unsplash

Aranytól a pionírokig

Juhász Petra

2022. 04. 06. 21:14

Amióta ez a vírusos őrület tart, folyton gyomorgörccsel küzdök, amikor az édesanyámat várjuk haza. Vajon utazhat? Negatív lesz a tesztje? Meddig maradhat? És persze a legfontosabb kérdés: mikor láthatjuk viszont?

Amióta ez a vírusos őrület tart, folyton gyomorgörccsel küzdök, amikor az édesanyámat várjuk haza. Vajon utazhat? Negatív lesz a tesztje? Meddig maradhat? És persze a legfontosabb kérdés: mikor láthatjuk viszont?
Februárban volt itthon utoljára. Akkor úgy döntöttünk, hogy farsangolunk egyet. Mert így van ez, amikor az egyik családtagod külföldön van: mindent egy hét alatt próbáltok behozni. Nem mondom, hogy bepótolni, mert az elmúlt időszakot nem lehet visszahozni.

Anyu egy Borbás Marcsi által készített fánkrecepttel rukkolt elő. Miután a férjemmel összeszedtük a fiamat az oviból, indultunk is a szülői ház felé. Az előszobába lépve éreztem a felhevült disznózsír szagát. Anyám és nagyanyám a konyhában voltak. A nagymamám a kályha melletti fásládán ücsörgött, míg anyu a puha buborékokkal teli tésztát szaggatta egy belisztezett üvegpohárral. A kiszaggatott fánkok a forró zsírban puffancsokká váltak. Az aranybarnára sültek egy papírszalvétára kerültek, ott várták, hogy fényes baracklekvár és porcukor kerüljön tetejükre. Általában utálom a ruhámon a zsír kesernyés szagát, de most valahogy nem bántam. Jólesett. Az öntöttvas kályha kellemes meleget árasztott az apró konyhában, és én is ilyen melegséget éreztem a szívemben, valahol nagyon mélyen, egy elfeledett gyerekkorba visszatérve. A tálcára kirakott fánkokat hamar elkapkodtuk. A négyéves fiam fültől-fülig ragacsos lett a lekvártól. A fánkevés közben elmondta, hogy milyen verset tanultak az oviban. A férjem pedig arról beszélt, hogy a tegnap esti altatásnál Arany Családi kör című versét mondta el a gyereknek. Aztán már Petőfi versei is szóba kerültek. Teljesen mámorban égtem, hogy micsoda romantikus családi hangulat uralkodik körülöttünk, mire a nagymamám megszólalt. Egy pionír versbe kezdett, melyben többször elhangzott Tito neve. Mondjuk éles váltás a mézédes Arany János sorok után. Megmosolyogtuk a lelkes szavalást: ezt a verset hatvan évvel ezelőtt bizonyára így kellett elmondani. Majd szóba jött, hogy anyu az utolsó generáció tagja, akik még Titónak szavaltak majáliskor. A piros kendő nyakbakötéséről szóló emlékek ebben a tiktokos világban viccesnek hatottak. Arra gondoltam, lehet, hogy a fiam talán már koronavírus által ihletett balladákat fog olvasni.

Az ötödik lekváros fánkom evése közben megállapítottam, hogy lehet pionírkendő vagy covid, az ebédlő melegében mégis egy családi kör van. Négy generáció együtt, a fiam, én, az öcsém, az anyukám és a nagymamám. És jöhetett bármilyen korszak, ez a kör nem bomlott fel, hanem csak bővült.

Forrás: Newsroom Communicator