- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Az almafáról a kispohárba

Koroknai Hunor

2023. 05. 16. 16:23

A pálinka nálunk a magyar kultúra fontos eleme. Sokan nem ismerik e csodás szeszes ital készítésének csínját-bínját. Jómagam jártas vagyok a pálinkafőzésben, mivel a testvéremnek négy hektár almása van, és volt alkalmam tőle kitanulni a pálinkafőzés mesterségét.

A hideg tél után az első lépés az almafa karbantartása, először is megnézzük, hogy van-e beteg fa, mivel a beteg fa nem termel almát. A beteg fákat kiássuk, majd újakat ültetünk a helyükbe. Utána kiritkítjuk a fákat, lerövidítjük az ágakat, azért hogy az almák szép nagyra nőjenek, majd lepermetezzük őket. A következő lépés, hogy felszereljük a védőhálókat, ezzel megvédjük a termést az időjárási viszontagságoktól és a bogaraktól. Ha mindent jól csinálunk, almafáink egy idő után termést hoznak, mi pedig szüretelhetünk. Elsősorban leszedjük a nagy és szép almákat, és ezeket értékesítjük a piacon, a többit almát pedig megtartjuk magunknak. Ebből az almából készítünk almaszörpöt, almabort és nem utolsósorban: almapálinkát.
Az almapálinka készítésének első lépése, hogy ledaráljuk az almát, majd ezt a pépet vízzel keverjük,és négy hónapig érleljük. Hetente egyszer megkeverjük a pépet, mert a nedvesség az aljára kerül és a teteje száraz marad, emiatt nem tud rendesen érlelődni. Havonta megmérjük az alkoholtartalmát és mikor ideális íze van, akkor kifőzzük. A főzés ideje attól függ, hogy mennyi hordónk van: eltarthat néhány órát, de akár több napot is. A pépet a pálinkakazánba öntjük, aminek van két kondenzátora, ahol a metil alkoholt és az etil alkoholt elválasztja. Az első öt liter pálinka nagyon erős, fogyasztásra alkalmatlan is lenne, de utána mind gyengébb és gyengébb alkohol folyik, ami kiegyenlíti az alkoholtartalmat. Ezzel ki is főztük a pálinkánkat, és eldönthetjük, hogy megtartjuk-e vagy eladjuk?
Nem sok ember tud pálinkát főzni, és én örülök, hogy betekintést nyerhettem a pálinkafőzés titkaiba.

Forrás: Newsroom Communicator