- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Tót Szintia, Pixabay

E-girl vagy emó?

Balázs Zita

2022. 05. 08. 16:50

Ma már számtalan öltözködési stílus jön velünk szembe az utcán, a hétköznapokban, a szórakozóhelyeken, a tévében, a világhálón. Ennek ellenére sokan rossz szemmel néznek az extravagáns öltözködésre. Rengeteg bántó szót kapnak azok is, akiknek az öltözködése hétköznapinak mondható. Gondoljunk csak bele, mi történik azokkal, akik extrémebb stílust követnek az öltözködésben? Hogyan viszonyulnak hozzájuk az emberek?

A szabadkai Tót Szintia az e-girl stílusban talált önmagára. A jelenleg fodrászként tevékenykedő lány kapott már hideget és meleget is a kinézete miatt. Mára azonban minden kritikát próbál pozitívan kezelni. Szintia szabadidejében TikTok videókat készít, ahol igyekszik a közönséget arra buzdítani, hogy fogadjuk el egymást.

Milyen is pontosan egy e-girl?

- Sokan azt hiszik, hogy az e-girl az az emo girl, viszont ez egy tévhit. Én az e-girl stílust úgy jellemezném, mint az anime girl alternatív edge és egy pici emó. Mindenből egy kicsi. Nem biztos, hogy ez pontos meghatározás, de nekem ezt jelenti az e-girl. Ezt az egész stílust nem a színek határozzák meg, hanem az öltözködés és a sminkelés. A smink legfontosabb részei, ha e-girl szeretnél lenni: eyeliner (tusvonal), pirosító és a highlighter. Az ajkak pedig nem szív alakúak, hanem ki vannak kerekítve. A ruha legfontosabb részletei a láncok, a szoknya és a harisnya.

Mióta és miért képviseled ezt a stílust?

- Ez a stílus 2018-ig nyúlik vissza, amikor a Musical.ly-ból TikoTk lett. Abban az évben nagyon populáris volt. Nekem már akkor nagyon tetszett ez az egész, így 2019-ben eldöntöttem, hogy e-girl szeretnék lenni. Ez a próbálkozásom nem jött össze, a szüleim nem akartak nyilvánosan mutatkozni velem. Akkoriban sminkelni se tudtam, de nem adtam fel. A miértről csak annyit, hogy elsősorban azért, mert már megszoktam. Másodsorban pedig, ez hozott nekem hírnevet. Mostanában a munka miatt lazítottam a stílusomon, de nem váltottam vissza. Egyszerűen nekem ez tetszik, és nem érdekel mások véleménye.

Cikk kép

A környezeted milyen visszajelzést adott az új külsődre?

- A családom nagyon gyorsan elfogadta, a barátaimmal ellentétben. Emlékszem mikor még a hajam egyik fele piros volt, a másik pedig fekete, akkor úgy döntöttem, befestem az egészet feketére. Mikor ezt meglátták az volt az első reakciójuk, hogy „Mi van, normális lettél?”. Nekik tényleg nehéz volt feldolgozni, hogy mostantól ez így lesz, és én így fogok kinézni.

Az utcán járókelő fiatalok/idősek hogyan reagálnak az öltözködésedre?

- A mostani fiatalok, főleg a külföldről hazatérők, általában úgy mennek el mellettem, hogy keresztet vetnek. Nem volt még egy olyan nap a városban, amikor senki nem fordult vagy kiabált utánam. A 18-19 éves fiatalok sokszor trágár szavakat kiabálnak utánam. Az idősebbek sokkal elfogadóbbak, mint a fiatalabb generációk.

Cikk kép

Hogyan kezelted/kezeled ezeket a megjegyzéseket, illetve a negatív kritikákat?

- Az elején nagyon nehezen tudtam ezeket figyelmen kívül hagyni, mert mindenkinek meg akartam felelni. Nagyon szerettem volna mindenkivel jóban lenni, és csak erre tudtam figyelni. Később rájöttem, az a lényeg, hogy nekem mi tetszik, és én milyen akarok lenni. Mikor végre magamra kezdtem koncetrálni, akkor már magától jött a negatív megjegyzések figyelmen kívül hagyása. Az utánam kiabálásokat is egyre jobban kezelem, de azért volt pár eset, amikor megijedtem.

Hol találsz a stílusodnak megfelelő ruhadarabokat?

- Őszintén, ebben az egy-másfél, mióta e-girl vagyok, alig vásároltam. Az egésznek az a lényege, hogy hétköznapi ruhákat kombinálok össze a stílusomnak megfelelően. Nem kötelező új ruhákat venni egy stílusváltás miatt. Például ha egy rossz ruhához jó sminked van, akkor már lehet egy nagyon jó szetted.

Cikk kép

Ez a stílus tehát nem drágább, mint bármelyik másik. Esetleg van valami, amiben mégis másabb e-girl-ként az élet?

- Ruhák terén abszolút nem drágább, mint egy basic (egyszerű, hétköznapi) stílus, csak okosnak kell lenni, és ügyesen kombinálni. Az életem semmiben sem másabb, mint előtte volt. Esetleg annyi, hogy ha valaki erősebb sminkeket készít, ahogyan én is teszem, az elég sok időt igényel.

Térjünk rá pár kérdés erejéig a TikTok-ra is. Honnan jött az ötlet? És ha a számokról beszélünk, jelenleg kb. hol tartasz követő/like számban?

- A TikTok unalomból jött, mint a legtöbb gyereknek 2020-ban. A karanténban nagyon sokan elkezdték használni, ahogyan én is. Az elején persze csak a barátaim követtek, de mégis egy hónap alatt sikerült 10.000 követőt gyűjtenem. Akkoriban főleg külföldiek követtek, mivel angolul kezdtem posztolni, és később tértem át magyarra. Már két profilomat is letiltották, de azóta regisztráltam egy harmadikkal. A mostani (harmadik) profilom jelenleg 43.000 követőnél jár, a like-ok száma pedig közeledik a 800.000 felé.

Cikk kép

A régi követőid újra és újra visszatérnek a profilváltásoktól függetlenül?

- Szerintem már nem követnek azok, akik a legelső profilomat követték. Egyszer egy illető idézett egy régi videómból, ami még az első profilomon volt látható. Ez az egész nagyon meglepett, hogy valaki azóta követ. Egyrészről jólesett, másrészről viszont nem. Mindenki változik, ahogy én is, és az akkori dolgaimat egy kicsit cikinek tartom, ezért volt egy kicsit kellemetlen, hogy valaki még emlékszik erre.

Miben más a magyar (itthoni) közönség, mint a külföldi?

- A külföldi közönség általában a bókokat is negatívan közölte. Nem azt írták, hogy „szép vagy“ vagy „ronda vagy" , hanem szexuális megjegyzéseket tettek. Ezért is örülök, hogy mostmár nem követnek külföldiek. A magyar közönség abban más, hogy itt szó szerint kapok hideget és meleget is.

Van valami célod a TikTok-kal? Esetleg szeretnél majd belőle profitálni? Vagy megmarad hobbinak/unaloműzésnek?

- Az a célom, hogy bizalmat öntsek a fiatalokba, hogy mindenki merjen úgy öltözködni ahogy szeretne. Szeretnék belőle profitálni, viszont nem ez volt a célom, de ha lehet akkor miért is ne. Gondolkodtam egy YouTube csatornán is, de ebben még nem vagyok biztos. Szeretném ezt meghagyni hobbinak, nem szeretném ha ez lenne a munkám. Nagyon remélem hogy az emberek, akik most mellettem vannak, mellettem is maradnak.

Forrás: Newsroom Communicator