- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Egy ember, két út

Krizsán Szabrina

2023. 04. 10. 10:40

Az emberi test egy rendkívül összetett egység, melynek a szív és az agy diktál. De mi van, ha az egyik jobbra a másik balra irányít minket?

Az agy az ember központi idegrendszerének a része. Testünk irányító központja. Tetteink, cselekedeteink, gondolataink kiindulópontja. Az emberi agy több mint száz milliárd idegsejtjének mindegyike akár tízezer másikhoz is kapcsolódhat. Sejtek bonyolult hálózata tehát, mely számunkra felfoghatatlan módon működik.

A szív a vérkeringésünk központi szerve. Egy izmos falú tömlő, amely ritmikus összehúzódásokkal pumpálja a vért az ember vérkeringésében. Éltet minket, mégis akaratunktól függetlenül működik. Egy átlagos szív két és fél milliárdszor húzódik össze egy élettartam alatt. A dobbanások jelzik, hogy igen, élünk.

Van egy érzés, amely képes teljesen felborítani a harmóniát, a két „főnök” között. A szerelem olyan a kapcsolatukban, mint a fogaskerekek közé ragadt rágógumi. Először csak fennakadásokat okoz, később pedig teljes káoszt. Ilyenkor előfordulhat, hogy az agyunk és a szívünk nem egy irányba vezetnek minket. Az agy száz milliárd idegsejtje és a szív mind a két és fél milliárd dobbanása mást mond. A szívünkkel érzünk, de nem gondolkodhatunk. Viszont az agy ki tud zárni minden érzelmet és úgy cselekedni, ahogy az számunkra hosszútávon a legmegfelelőbb. Olykor mégsem egyszerű eldönteni, mikor melyik szervünkre hallgassunk. Ebben az esetben nincs jó és rossz válasz, csak egy döntés. Gondolná az ember, egyszer az egyikre hallgat, ha nem jön be, marad a másik. De ez nem ilyen egyszerű. Hiszen a szív nem tud gondolkodni, így olyat tehetünk, ami teljesen ellentmond minden elvünknek. Mindenki azt mondja, hallgass a szívedre, ha szerelemről van szó, de általában nem sokat beszélnek arról, milyen következményekkel járhat ez a döntés. Nem biztos, hogy figyelmeztet valaki, hogy fájni fog. Idő kell majd, hogy elmagyarázd az agyadnak, mit miért tettél. Hogy téged csak a szíved vezérelt. Legkönnyebben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy az ember, az agy és a szív három különálló egység. Ha nincsenek összhangban nem lehetünk kiegyensúlyozottak és boldogok. Nagyon sokszor el kell mondani a szívünknek, hogy nem ő irányít. Lehet, hogy megharagszik és fájdalmat okoz nekünk, de egy életre megtanulja, hogy milyen helyzetekben kell az „okosabbra” hallgatni. Az agy a szív nagytestvére. Ha úgy látja, kisöccse csínytevésre készül, akkor ő képes hatni rá és megállítani. Mi eközben külső szemlélőként próbáljuk megérteni a bennünk lejátszódó folyamatokat, vitákat. Legjobb ilyenkor hagyni, hogy vigyen az ár, és megélni azokat a nehéz napokat, amiket ez a két makacs énünk diktál.
Ne ijedj meg tehát, ha úgy érzed két külön út áll előtted, ez teljesen normális! Csak válassz, és bízz a döntésedben!

Forrás: Newsroom Communicator