- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Elektromos vagy belsőégésű motor?

Kovács Filip

2022. 03. 07. 17:14

Szép dolog egy reklámban alig zümmögő, kompakt elektromos autót látni. A szlogenek mindig a környezettudatosságot lovagolják meg. De tudsz arról, hogy már kukoricából is előállítható üzemanyag? Tisztában vagy azzal, hogy nem feltétlenül ördögtől való a belsőégésű motor? Fátyol Szebasztián autószerelővel beszélgettünk.

Mit gondolsz az elektromos autókról? Tudnák helyettesíteni a belsőégésű motorral rendelkező autókat?
- Az elektromos autózás már nem ismeretlen fogalom a mostani autós kultúrában. Az első modellekhez képest sokat fejlődtek, viszont még távol állnak attól, hogy a belsőégésű motoros autók szintjén teljesítsenek. Vegyük példának a távolság kérdését! Egy modern elektromos autó akár 350-400 kilómétert is képes megtenni egy töltéssel. Viszont a feltöltése nem 5 percig tart. Lássuk be: egy hagyományos autót ennyi idő alatt simán teletankolunk, ami fontos tényező hosszabb táv megtételénél. Szerintem nem eléggé fejlett az akkumulátor-technológia, a töltőhálózat elterjedtége kicsi, és hosszú a töltési idő. Tehát még mindig nem tudják helyettesíteni belsőégésű társaikat.

Szerinted meddig gyártanak még belsőégésűeket?
- Néhány évtizedig, ez alatt ötven évet értek, biztos lesznek még belsőégésű motorok. Amíg nem tudnak megfelelő technológiát kitalálni a hatótávra és a töltési időre. Legtovább a teherautók, munkagépek és az autóbuszok fognak ilyenek maradni. Ezeket nagyon kihasználják, nem beszélve arról, hogy hosszú távokat tesznek meg.

Hogyan látod a jövőt az autók terén?
- A nagyvárosokban átveszik a szerepet a tisztán elektromos és hibrid járművek, mert folyamatosan szigorítják a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásokat. Remélem, hogy a mérnökökben lesz annyi löket, hogy nem hagyják teljesen kiveszni a belsőégésűeket. Ez azért is érdekes, mert sokféle alternatív üzemanyag létezik, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomunkat. Erre jó példa a hidrogénes technológia, vagy az LPG (autógáz) és a CNG (sűrített földgáz). Ezeknek a károsanyag-kibocsátása töredéke a dízeles és benzines járművekéhez képest. Számos környezetbarát üzemanyag létezik. A bioetanolt is megemlíthetjük. Érdekessége, hogy kukoricából és cukorrépából is előállítható. Az elektromos autók készítése rengeteg lítiumot igényel. Gondoljunk csak bele, hogy egy lítiumbányászat mekkora környezetpusztítást végez egy szántóföldhöz képest. Ha elektromos autókról beszélgetünk, ilyenkor érdemes jobban utánanézni a gyártási folyamatnak is.

Forrás: Newsroom Communicator