- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Éljen május elseje!

Molnár Emese

2022. 05. 01. 11:54

A szilveszter után a majális a második nagy esemény, amit a vajdasági ember általában tűkön ülve vár. Hány láda sört vegyünk? Süssünk vagy főzzünk? Amúgy, a helyet ki biztosítja? És még sorolhatnám az ehhez hasonló kérdéseket. S hogy a végén ki jár a legrosszabbul? A szervező.

Vettem már részt majális szervezésében, de mindegyik szűk baráti kör keretein belül történt. Nem véletlenül, hiszen még ezekre a kis majálisokra is a készülődés nagy feszültséggel járt számomra. Hogy bevállaljak egy majálisozást, egy számomra ismeretlen erdő közepén, körülbelül hatvan emberrel, akiknek felét nem is ismerem? No nem... Ti, akik az utóbbi helyzetbe kerültetek, nagyon sajnállak titeket. De nézzük, mivel is gyűlik meg a baja egy szervezőnek, május elsején.
Először is össze kell szedni egy jó társaságot, már itt kezdődnek a gondok. Ő nincs vele jóban, de amúgy nélküle nem lenne jó a hangulat... Akkor mégis kit hívjunk meg? Sokáig gondolkozunk ezen, hogy ne legyen sértődés, ezért kénytelenek vagyunk más szempontok szerint összeválogatni a vendégeket... Talán a zene, majd az összehozza a társaságot. Ők imádják a szerb zenét, de a többiek egész nap csak techno-t hallgatnának, más zene szóba sem jöhet. Akkor mit hallgassunk? Mulatóst? De akkor lehet egy zenészt is kell rendeznem, nem lesz ez így jó!
Kész, átnyálaztad az összes ismerősöd a Facebookon, és végre eldöntötted, hogy kiket teszel bele abba a chat csoportba, ami a „Május elseje, de eskü jó lesz” nevet kapta. Most jön a második lépés, a kaja. Szavaztok, hogy inkább főzzetek egy jó marhapörköltet, vagy inkább süssetek tárcsán nyolcféle húst. Az előbbivel az a gond, hogy nem tudtok főzni, és minden percben édesanyátokat hívnátok fel. Az utóbbit meg tudjátok ugyan csinálni, de garantált, hogy a hús kívülről szénné ég, belül pedig tisztára nyers marad. De kit érdekel a kaja, ha egésznap inni fogtok?
Mit is igyunk? A vodka, pezsgő és bor kombó maradjon szilveszterre, most inkább sörözzünk. Sok mindenre jó lesz nekünk a nap folyamán az a sör. Amellett, hogy enyhíti szomjunkat és még a hangulatot is feldobja, még meg is süthetjük benne a pljeskavicát. Őszintén, szerintem undorító ötlet, meg pazarlás, de ha a többség ezt szeretné, akkor legyen.
Ezután megbeszéltek minden más fontos dolgot a bulival kapcsolatban, amin talán nem vesztek össze. Mennyi pénzt adtok össze, hol fogtok találkozni, hánykor, ki mit vigyen magával stb. Jönnek a sosrdöntő utolsó buli előtti napok, amikor nem szabad semmit sem elrontani. Amíg a buli többi tagja otthon fekszik és gondolkozik, hogy vajon milyen lesz idén a majális, addig te a boltban, a bevásárlólistát szorongatva, járod a sorokat, hogy megvásárolj mindent. Ezután a lista helyett már a számlát őrződ, a pénztárcád titkos cipzáras részében, hogy bizonyítani tudd, mindent megvettél, amit megbeszéltetek.
A buli kint lesz, a ház udvarában. Le kell nyírnod a füvet, nehogy valaki tele legyen kullanccsal. De mi van akkor, ha ezek az állatok a fűnyírás miatt a lábamra menekülnek, és nekem a sürgősségin kell kikötnöm május elsején? Akkor oda az egész bulinak, amit szervezek. Inkább bele se gondolok ilyen szörnyűségekbe.
Eljött a nagy nap, nem aludtál semmit az éjjel. Kicsit látszik rajtad, de ez téged nem zavar. Sorban érkeznek a vendégek, és neked csak egy a fontos, hogy mindenki jól érezze magát. Eszegettek iszogattok, jól telik a nap. Annyira jóra sikerült, hogy többen is mondták: jövőre, ugyanitt! Ezzel az a baj, hogy az elmúlt pár napban több ideget ettél meg, mint aznap csevapot a tányérodról. Enyhe mosollyal reagálsz, és imádkozol, hogy jövőre ne emlékezzenek erre a kijelentésükre.
Annyi munkát öltél bele ebbe az egy napba, hogy rájössz, miért is hívják még úgy a majálist, hogy: a munka ünnepe.

Forrás: Newsroom Communicator