- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Kovács Káka Viktória

Ha dübörög a techno...

Mecserik Anita

2022. 01. 10. 17:16

A techno ismétlődő ritmusú, elektronikus tánczene. Sokak szerint a techno segít az agresszív érzések levezetésében, a harag, csalódás és frusztráció feldolgozásában, valakinek pedig egyenesen inspirációt és önkifejezési módot jelent. Erről mesél nekünk Kovács Káka Viktória lemezlovas.

A techno 1980-as években alakult ki az Egyesült Államokban, a michigani Detroitban. Innen származik a techno alapstílusa, a detroit techno is. Közkedvelt stílusok még a minimal, techhouse, hardtechno, dark techno és egyebek.

– Az imént több stílusát is megemlítettem a techno zenének. Hozzád mi áll legközelebb? Miket szeretsz játszani?

– A techno és a tech-house a két kedvenc műfajom. Imádom a nagy, mély basszust és mellé a dallamos ütemeket és hangokat. Ezekkel szeretek játszani.– Mikor döntötted el, hogy a dj szakmát választod és miért?

– 2020 januárjában beiratkoztam az újvidéki “Dj Škola” nevezetű dj képzésre, amit 9 hónap után, októberben be is fejeztem. Imádom a zenét, a hangokat. Nagyon sok buli és fesztiválozás inspirált. Nekem a zenélés önkifejezés, szívből jön, és a legközelebb áll a lelkemhez.

– Milyen út vezetett eddig, hogy elérd az álmodat?

– Az akaratom és a hitem segített, hogy elérjem az álmom! Szívügyem a zenélés, így tudtam, hogy ez lassan-lassan össze fog jönni, és a rengeteg gyakorlás meghozta gyümölcsét. Miután befejeztem a sulit, a csantavéri 3P clubban kezdtem zenélni, majd lassacskán jöttek a felkérések Kelebiára, Újvidékre, Adára. Újvidéken az Exit fesztivál afterpartyján zenélhettem a The End terrace-on. Adán pedig a Techno pool fesztiválon, kétszer is. Az utóbbi az eddigi fellépéseim közül a legnagyobb élményt nyújtotta! Azóta is hálás vagyok a lehetőségért!

– Van-e példaképed a szakmában?

– Ami a technót illeti, Richie Hawtin. Ő a techno zene ,,icon" -ja. Rajta kívül még Anfisa Letyago és a The Advent inspirál. A tech-house műfajon belül Seth Troxler, Marco Carola, Martinez Brothers, Loco Dice, Waff, Chelina Manuhutu. Mind stílusban, mind karakterben, mind megjelenésben példaképeim.

– Mesélj arról, hogyan készülsz a fellépéseidre? Van-e lámpalázad?

– Rengeteget gyakorlok, ha van fellépés, ha nincs. Felkéréstől vagy bulitól függ, hogy milyen stílust fogok játszani. Nagyjából 4-5 ezer zeném van a 2 stílust összevéve, ezt pedig folyamatosan bővítem. Nem szeretem előre összállítani és kiválasztani a zenéket. Inkább a bulin rögtönzök, ami ott megtetszik, amit a közönség kíván. Az elején nagyon lámpalázas voltam, de idővel teljesen elmúlt a lámpalázam.

– Azt láthatjuk a képek alapján, hogy igazán vagány és színes stílusod van. Mennyire figyelsz arra, hogy mit viselsz zenélés közben?

– Imádok öltözködni, főleg bulikra és fellépésekre. Kombinálni a színeket, például a feketét, vagy pedig a különböző ruhadarabokat egymással. Ezzel mutatom be az egyéniségem. Igazából nem kell figyelnem arra, hogy mit viselek, mert ez nálam alapból jön. Bennem van!– Azt már tudjuk, hogy igazán bulis lány vagy. Milyen fesztiválokon voltál már? Esetleg azok a helyek mennyire hatottak rád, hogy te is a zenélés világában folytasd a karriered?

– Imádok bulizni és a társaságom is. Nagyon sok bulin és fesztiválon volt szerencsém részt venni. Ezáltal rengeteg híres techno/tech house dj-t hallhattam élőben zenélni. Anglia leghíresebb techno klubjaiban voltam: EGG London, Light box, Fabric London, Village Underground, Korzika. Ibizán voltam a Pachában. Különböző fesztiválokon: Social fesztivál, Junction 2 fesztivál, Tobacco Dock London, Time Warp (Mannheim, Németország ), Sonus fesztival (Zrce - Horvátország), HYTE NEW YEAR (Berlin , Németország), B my Lake (Balaton), Bonusz fesztivál, Exit fesztivál (Szerbia), Love fest (Szerbia). Ezenkívül még számos techno klubban jártam nálunk Szerbiában és Magyarországon is. Minden bulin elképzeltem, milyen lenne, ha én zenélnék annak a rengeteg bulizónak, úgyhogy természetesen nagy hatással voltak és vannak rám ezek a rendezvények a zenei karrieremben.

– Sok helyen megfordultál, és bizonyára több szakmabelivel találkozhattál már. Kiket említenél meg?

– Richie Hawtin, Deborah De Luca, Seth Troxler, Loco Dice, Boris Brejcha, Julian Jeweill, Marika Rossa, Anfisa Letyago és Joseph Capriati - velük találkoztam. A fesztiválokon vagy bulikon, legalább egy fotó erejéig.– Mennyire nehéz egy nőnek a férfiakkal felvenni a versenyt ebben a szakmában?

– Nem érzem, hogy nehéz lenne nőként érvényesülni. Eddig egyáltalán nem voltam hátrányban emiatt.

– Mit gondolsz, mitől lesz valaki jó előadó? Hogyan lehet jó hangulatot teremteni a közönségnek a bulikban? Hogyan lehet hatni a bulizó társaságra?

– Lényeg, hogy önmagadat add zenélés közben, ami téged tükröz, ami szívből jön. Nem elég csak zenélni. Kell, hogy legyen karaktered, egyéniséged, megjelenésed, amit ha bele tudsz tenni a zenélésedbe és az előadásodba, akkor sínen vagy. Voltam dj Budai (Magyaroszagi Icon techno dj) beszélgetésén, részben az ő szavait idéztem most. Teljesen így gondolom én is.– Mit tapasztalsz, milyen karrier-lehetőségek vannak itt Vajdaságban?

– Vajdaságban sajnos nagyon nehéz befutni és érvényesülni. Nincsenek olyan lehetőségek, hogy valaki felkarol vagy segít, menedzsel, vagy esetleg segít egy ügynökséghez bejutni. Nem igazán látok itt lehetőségeket, ami a zenélést illeti, ezért jobban szeretnék külföldön befutni, felkapott lenni. Külföldön jóval több a lehetőség, minden szempontból.

– Előadóművészként milyen megélni a vírushelyzetet? Mi az, amit a járvány elvett, és mi az, amit esetleg hozott?

– A nyár élménydús és fellépésekben gazdag volt. Ahogy jött megint a vírushelyzet, ez teljesen lecsökkent a nullára. Főleg a mi környékünkön. Nálunk a klubban szervezünk délutáni partykat, ahol többek között a techno bulik is helyet kapnak. Tavaly és az idei télen a vírus miatt nem voltak bulik, így rengeteget gyakoroltam otthon. A barátaimnak zenéltem és ez a mostani szettjeimen is érződik, hogy fejlődtem.

– Milyen további terveid vannak?

– Ha minden jól megy, és a vírus nem szól bele a terveimbe, akkor január közepén hivatalos vagyok egy tourra, egy másik kontinensen - egyenlőre nem szeretném elárulni, hogy hol. Két hetet lennék ott, 4 fellépéssel és 4 helyszínnel. Még folynak a megbeszélések, de bízom benne, hogy összejön! Ez a lehetőség nagyon nagyot dobna a karrierremen és persze máshol is megismernének az emberek. Februárban tervezek egy producer sulit befejezni Budapesten, amivel megtanulom, hogyan készíthetek saját zenéket. A nyárra pedig már megvannak a fellépéseim, aztán remélem, hogy egyre több lesz...– Köszönöm szépen Viki, hogy megosztottad velünk a történeted. Sok sikert az előtted álló fellépéseidhez, eredményekben gazdag, boldog újévet kívánok!

Forrás: Newsroom Communicator