- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Kusturica után szabadon

Juhász Petra

2022. 04. 28. 11:06

Mokra Gora 2021-ben a világ egyik legszebb faluja címet érdemelte ki. A húsvéti kirándulásunkon meg is győződhettünk arról, hogy ez valóban így van. Éppen ezért nem is csoda, ha Emir Kusturica filmrendező is beleszeretett a látványba, és úgy gondolta, épít egy skanzent a közelben.

Mokra Gora Szabadkától mintegy 400 km-re található. Szabadkától egészen Čačakig autópályán haladhatunk, de ezt követően a Taráig vezető út sem rossz. A szerbiai falucska Zlatibor és Tara között helyezkedik el. Éppen ezért ideális szállást foglalni itt, ha nem vágyunk Zlatibor nyüzsgésére.

Cikk kép

Szálllásunkat egy alkalmazáson keresztül foglaltuk le még egy hónappal ezelőtt. Kis faházikó a hegyek között, a falu központjától 500 méterre, ami azért is praktikus, mert távol esik tőle a főút, így az éles hegyi levegőn a mellette lévő patak zubogásán kívül más nem zavarja nyugalmunkat. Ami a patakot illeti, mondjuk nehéz volt olyan szelfit készíteni, hogy a partján található építkezési törmelék ne lógjon a képbe. Az itteni embereknek ugyanúgy illik köszönni minden turistának, mintha valamelyik vajdasági faluban lennénk.

Cikk kép

A falu az itt található ún. Šarganska osmica vonatról híres, mely a múlt század húszas évei óta közlekedik. Persze már csak turistacsalogató funkciója van. A központban a vonatállomás mellett egy hangulatos étterem található, ahol a bécsi szelettől kezdve a vegyes hústálig minden megtalálható. Az étlap kínálatainak ára a szabadkai árakhoz hasonló. A kiszolgálás gyors, a személyzet pedig segítőkész.

Cikk kép

A kisvonatra a jegy a felnőtteknek 1000 dinárba kerül, az út 2 óra 30 perc, több rövidebb szünettel. A vonat szelfibarát helyeken áll meg, a gyerekeknek viszont sokkal érdekesebb maga az út.

Cikk kép

Mokra Gorától 40 kilométerre található Zlatibor, ahol többek között a Dinó Parkban is jártunk. Megjegyezém, hogy a belépőjegy nem fedezte a parkon belüli egyéb szolgáltatásokat. Zlatibor maga pedig számomra inkább egy betondzsungelre hasonlít, mintsem hegyvidéki üdülőhelyre.

Cikk kép

A nyugodt sétát folyton építkezési munkálatok zaja zavarja meg. Nyilván olyanoknak találták ki, akik a bulizást és a nyüzsgést részesítik előnyben. Zlatibortól majdnem 3 kilométerre található egy nagyon jó étterem, aminek a bejárátánál megcsapja a látogatót a báránysült illata.

Cikk kép

Cikk kép

Mondjuk belépve az étterembe vettük észre, hogy nem biztos, hogy túrázós ruhában kellett volna megjelenni, de nagy kő esett le a szívünkről, amikor láttuk, nem mi vagyunk az egyetlenek. Az árak itt sem különböznek a Mokra Gorán tapasztaltakétól.
Mokra Gora a vonat mellett az ún. Drvengradról is híres, amely egy újonnan megépített "néprajzi falu". Az ötlet Emir Kusturicától származik, aki a 2000-es évek elején filmet forgatott a közelben.

Cikk kép

A skanzennek is felfogható kirándulóhelyen kávézók, éttermek és szállások is vannak. A belépő a többihez képest igen kedvező, 250 dinár a felnőtteknek, a gyerekeknek ingyenes. A helység a gyapjújáról híres, állítólag még II. Erzsébet angol királynőnek is van itt készült gyapjúkardigánja.
Ha már Zlatiboron jártunk, megnéztük Tarát is, mert a levegő és a táj páratlan a hegységben, így hazafelé is a rajta keresztülhaladó utat választottuk.
Összességében érdemes Mokra Gorára látogatni, mert teljesen családbarát hely, tele remek kirándulóhelyekkel, a táj pedig valóban meseszép. A faluban töltött néhány nap alatt kicsit irigykedtem az ottlakókra, nemcsak a tiszta levegő és a páratlan ételek, hanem nyugodt és ráérős életvitelük miatt is. Mokra Gora szerencsére nem a felvágásról és nem a divatról szól, itt csak elengedjük magunkat, és hagyjuk, hogy a természet beszippantson minket.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator