- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pinterest

Létezik jó török sorozat?

Balázs Zita

2022. 10. 30. 01:10

A véleményem egyértelmű igen. A török sorozatokat rengeteg sztereotípia övezi, akár a történetről, akár a színészi játékról beszélünk.

Az emberek általában nem tesznek különbséget török sorozat és török sorozat között. Már ha meghallják a szót, hogy török, rögtön elkönyvelik magukban, hogy ez a sorozat biztosan rossz. Az az általános sztereotípia, hogy az összes sorozatnak ugyanaz a története, egyiknek sincs mondanivalója, illetve az összes török színész pocsék. Őszintén megvallva, ezek a sztereotípiák bennem is éltek. Amikor azonban Tiktokon meg-meg jelent a Sen Çal Kapımı kíváncsi lettem. Ami elsőre megfogott a főszereplő nő szépsége volt. Kutatni kezdtem, hogy hol is nézhetném meg magyarul ezt a sorozatot. Amikor rátaláltam a sorozatra, akkor még nem voltak elérhetőek szinkronizált részek. Így hát felirattal néztem meg, amit nem bántam meg.

Sen Çal Kapımı 2020/21-ben futott a török FOX tévén. A sorozat két évadot, ezen belül 52 részt élt meg. Folytatásra sajnos nem számíthatnak a rajongók, mivel a második évad utolsó részében teljesen kerekké vált a történet. A főszerepben Hande Erçel (Eda Yildiz) egy makacs egyetemista lányt és Kerem Bürsin (Serkan Bolat) az ARTLIFE építészeti iroda tulajdonosát alakítja. Az egész történet úgy indult, hogy Eda utálta Serkánt, mert közvetetten köze volt az ösztöndíja megszüntetéséhez. Egy egyetemi előadáson, ahol a gazdag üzletember, Serkan beszédet mondott, a lázadó Eda nem hagyta szó nélkül, hogy mit tett vele a fiatalember, és ekkor kezdődtek a bonyodalmak. Az első napjukat összebilincselve töltötték el, és már akkor látható volt köztük a szikra. Később áljegyességet kötöttek egymással, amelyből a végén szerelem lett. Az áljegyességtől a házzaságig vezető út viszont nagyon rögös volt. Színre léptek exek, gyerekkori szerelmek, amnézia, rákos betegségek, és még egyéb nehezítő közülmények. A második évad elején sokan joggal hihették, hogy Eda és Serkan románcának vége szakadt, mivel a második évad egy 5 éves ugrással indult. Eda és Serkan más városban élték az életüket. Serkan visszatért az Eda által sokat emlegetett, robot Bolat üzemmódhoz. Eda pedig már egy kislány, Kiraz édesanyja. A történet folytatásában kiderült, hogy a kislány édesapja Serkan. Végül Eda és Serkan rájöttek, hogy ők bizony egymásnak lettek teremtve. Az utolsó részben mint férj és feleség a két kisgyermekkükel sétálnak.

Cikk kép

Mivel felirattal néztem a sorozatot tudom, hogy eredeti címe Sen Çal Kapımı, ami magyarul úgy hangzik, hogy Te csengess az ajtómon. A magyar csatornák (és sokan mások is pl. a spanyolok, olaszok) Szerelem van a levegőben-re fordították le. Ezzel nem is lenne akkora a gond, ha a címnek nem lenne jelentősége. A sorozatban több zene is szerepel, de van három zene, amelynek meghatározó szerepe van. A legfontosabb talán a főcímdal, melyben a főszereplők is megszólalnak. A másik két dalnak pedig a későbbi történetben van jelentősége. Amikor minden rajongó kedvenc része jön, amikor Eda és Serkan szerelme kibonatkozik, mindig Tolan Shaw – Gold című száma csendül fel. A harmadik nagyon fontos dal, ami a sorozat címét is adja az Başak Gümülcinelioğlu (aki egyébként a sorozat egyik szereplője is) - Sen Çal Kapımı című száma, amely többször is hallható a sorozat alatt, és tökéletesen leírja azt a szenvedélyes kapcsolatot, ami a főszereplők között van.
Nekem nagyon tetszik a színészek játéka, külön kiemelném a gyerek színészeket, akik szintén nagyon hitelesen alakították a karakterüket. Minden karakternek van egy kis sajátossága, amelyet a színészek tesznek bele. Minden színész egy kicsit tesz önmagából is a karakterébe, ezzel is nagyon személyessé varázsolva játékát. Nekem a történet is iszonyúan tetszett, egyszerűen nem tudtam otthagyni. Beszippantott a török világ. Nagyon szépen épült felfelé a történet, sejtelmes, mégis nyitott volt az egész. Sejtelmes volt, mivel voltak tisztázatlan részletek az elején, de a végére minden a helyére került. Nyitott volt, mert a színészek játékának köszönhetően bele tudtam magam képzelni az adott helyzetekbe, minden érzelmet szinte én is átéltem. Különösen kiemelném azokat a részeket, amelyek nincsenek konkrétan az arcunkba tolva, mégis megmutatják nekünk, hogy Eda és Serkan kapcsolata mennyire tiszta és őszinte. Nem volt a történetben felesleges szál vagy felesleges szereplő. Mindennek és mindenkinek megvolt a maga helye és mindenki hozzátett a történet alakulásához.
Megnéztem egy pár részt magyar szinkronnal, és őszintén, engem nem fogott meg. Lehet, ha szinkronnal kezdtem volna el nézni, nem tetszene ennyire, és nem ragadott volna ennyire magával. Szerintem nem találták meg mindenkinek a személyiségéhez illő hangot. Többször az is megütötte a fülemet, hogy egyes neveket nem a török kiejtésnek megfelelően ejtenek ki. Ami számomra a leginkább zavaró, hogy a magyar részek csupán 45 percig tartanak, a török epizódok pedig 90-100, esetenként 120-130 percig is tartottak.
Én mindenkinek ajánlom ezt a sorozatot, aki egy őszinte, tiszta szerelemről szóló, mégsem hétköznapi romantikus sorozatot keres. Számomra törökül volt igazán magával ragadó a sorozat, ezért mindenkinek a feliratos opciót ajánlom. Én biztos, hogy még egyszer újra fogom nézni, mivel azóta sem tudtam kikerülni a sorozat hatása alól.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator