- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

A Marvel hivatalos Instagram-oldala

Marvelek - egy univerzum bukása

Kollár Melitta

2024. 03. 16. 18:56

Az év harmadik Marvel-nagyjátékfilmje alig pár hete jelent meg a világ számos mozijának vásznán, máris elbukott. Az eddigi bevételek meg sem közelítik a film költségeit, az IMDB-n mindössze hat ponton áll, az alkotók a tesztvetítés után kénytelenek voltak egy hónapon át utóforgatást végezni, tekintettel a visszajelzésekre. Mégis mi vezetett a Marvelek bukásáig? Mi történik mostanában a Marvellel és az univerzumával?

A 2019-es Végjáték a nevéhez méltó módon lezárt egy fejezetet (fázist), legnagyobb kultusszal rendelkező hőseit nyugdíjaztatta, és bátran nekilátott, hogy a nagyszámú rajongótábort bevezesse az új korszakba. A lezárás természetesen szükségszerű volt, de sajnos az új fázis filmjei közel sem olyan népszerűek, mint a Végjáték előttiek – egyedül talán a Galaxis Őrzői harmadik része volt méltó arra, hogy pénzünket a mozi jegyárusánál hagyjuk.
A Marvelek izgalmas kompozícióval igyekezett megnyerni – legfőképpen női – rajongók millióinak szívét. Hiszen amellett, hogy visszatért a sokszor "A legerősebb Bosszúálló”-ként emlegetett Carol Danvers, azaz Marvel Kapitány, még újabb két hős is szerepet kapott a filmben, ráadásul – szigorú értelemben véve – az ő nevükben is benne van az, hogy Marvel! Kell ennél több a rajongóknak?

Mint kiderült, ez édeskevés volt a legtöbb nézőnek, sőt! Meglepően kevés ember tudta a megjelenés előtti pár hétnél hosszabb ideje, hogy a Marvel piacra dobja a női hősökkel teli új filmjét. Ennek legfőbb oka a közelmúltban véget ért hollywoodi sztrájk, de a rossz marketing is meghatározó ok volt. Az új, mozifilmben eddig nem látott szuperhősnek, Ms. Marvelnek esélye sem volt megkedveltetni magát a nézőkkel, hiszen nem is tudtunk róla semmit – legfeljebb az ismerte, aki látta a mindössze egy évadon át futó sorozatot. Ez még nem végzetes hiba, gondolnánk, csakhogy a valamennyivel több mint másfél órás játékidő alatt sem törekedtek a készítők arra, hogy bemutassák nekünk a lányt -mellékesen, ilyen rövid Marvel-film még sohasem készült. Csupán az maradt meg bennünk, hogy harsány természetű és rajong Marvel Kapitányért. Ez alapján soha senki szemében nem válik igazi hőssé, nemhogy Bosszúállóvá! Bizony, sokat elmond a Kevin Feige által vezetett cég jelenlegi állapotáról...

Van egy harmadik „Marvel” is a csapatban: ő nem más, mint Monica Rambeau. Ugye, mindenki emlékszik még arra a kislányra a Marvel Kapitányból? Carol Danvers barátnőjének (illetve kolléganőjének) lányára? Nem? Sebaj! A cselekmény előrehaladásának szempontjából olyan kevés szerepe volt, hogy könnyen feledhető karakterré vált. A lényeg, hogy most visszatért, és immár felnőttként nyújt ugyanolyan felejthető alakítást, mint akkoriban. Ráadásul jelenlegi karaktere még unalmassá is válik, tekintve hogy az alkotók másra sem fókuszáltak, csak a Danversszel való múltbéli és jelenlegi kapcsolatára. De ne gondoljuk, hogy legalább Marvel Kapitány karaktere hozta a formáját és masszívan összetartotta a filmet! Ellenkezőleg, ő volt a legnagyobb csalódás: megszólalásaival és viselkedésével teljesen komolytalanná, már-már szánalmassá vált a személye. Ms. Marvel és Rambeau nevének nem volt ideje kultusszá válni, Marvel Kapitány pedig lerombolta a sajátját.

Fontos megemlíteni, hogy más karakterek is visszatértek a Marvel Kapitány című filmből és/vagy az MCU-ból. A nagy, rendíthetetlen, érzelmekkel nem rendelkező egykori SHIELD-igazgató, Nick Fury a film több jelenetében is tiszteletét tette, de nem a titokzatos ügyleteivel foglalkozott, mint ahogyan szokott. Nem, Nick Fury cicázott. Szó szerint, ugyanis Goose-nak, a macskának kinéző űrlénynek (aki miatt Fury elveszítette a szemét) „kölykei születtek”. Több száz macska kinézetű lény töltötte meg a bázist, akik azon felül, hogy mérhetetlenül aranyosak voltak, a cselekmény szempontjából is fontos – bár elég nevetséges – szerepet töltöttek be. Igen, a macskáknak nagyobb szerep jutott, mint a hősöknek és Nick Fury-nak.
Ha már a cselekménynél tartunk: a már említett rövid játékidővel rendelkező Marvelek összességében egyáltalán nem volt unalmas. Sőt! A látványvilága – az igen költséges CGI-technológiával karöltve – lenyűgöző volt, akárcsak a Hangya és a Darázs: Kvantumániában, a poénok pedig a legtöbb esetben jól sültek el. Való igaz, ezekre a legolcsóbb és legegyszerűbb Netflix-tucatfilmek is képesek. A magas költségvetésű Marvelek is örökre berepültek az olcsó tucatfilmek kategóriájába, ha akarják, ha nem.

Vajon van még esély rá, hogy a Marvel helyrehozza a számtalan elbukott film okozta hanyatlását? Talán a 2025-ben érkező új Bosszúállók-filmek visszaadják Tony Starkékat valamilyen formában? Én magam ezt kizártnak tartom, de Marvel-rajongóként még igyekszem pozitívnak maradni.

Akiknek a filmet ajánlom: sci-fi vígjáték-rajongóknak, akik főként a látványra adnak.

Akiknek nem ajánlom: az MCU rajongóinak, akiket érzékenyen érint a Marvel tragédiája.

Forrás: Newsroom Communicator