- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Mikor és merre tekerjük az órát?

Mecserik Anita

2021. 10. 28. 08:33

Reméljük, senki nem felejtette el, hogy hamarosan újra át kell állítani az órákat nyári időszámításról télire. Ha mégis, akkor most elmondjuk, mikor és merre kell tekerni az óramutatókat, mert egy óra tévedés sok fejfájást okozhat.

A őszi-téli időszak kezdetének egyértelmű jele, amikor beköszönt az óraátállítás napja. Rövidülő nappalok, egyre sötétebb reggelek következnek, de cserébe egy órával többet alhatunk. A téli időszámítás az országban minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik. Tehát 2021-ben október 31-én hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk át az órákat.

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása volt. Például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik így hosszabb ideig végezhették munkájukat a szabadban, és a hosszabb nappaloknak köszönhetően a sofőrök kevesebbet vezettek sötétben.

Az Európai Parlament még 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről, de a tagállamok még nem döntöttek arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást teszik-e véglegessé. Egyelőre marad az óramutatók tekergetése.

Forrás: Newsroom Communicator