- BEJELENTKEZÉS -



Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -








Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Pozsony, a barátságos főváros

Tóth Zsuzsanna

2023. 04. 22. 15:06

A húsvéti felhajtás után egy kis kikapcsolódásra vágytam, ezért úgy döntöttem, elutazok valahova. Korábban már jártam Szlovákiában, de a fővárosban még nem, ezért emellett döntöttem.

Budapestről, a Nyugati pályaudvarról indultam, ahonnan az út kb. két és fél óra.
Ami már az első pillanattól megtetszett, hogy ahhoz képest, hogy egy nagyvárosról beszélünk, nem feltétlenül kell tömegközlekedést használnunk. A látványosságok egész közel vannak egymáshoz, mindenhová el lehet jutni 15 percen belül, és mivel annyira szép a város, megéri sétálni.

Cikk kép

Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom a köznyelvben csak a Kék templom elnevezést viseli. Ez nem meglepő, ugyanis gyönyörű világoskék színe van. Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája Pozsonyban, szecessziós stílusban épült. A templom egyszerű, hétköznapi tömbházak között helyezkedik el, így igazán hangulatossá teszi a környéket. Sajnos nem volt lehetőségem belülről megtekinteni, de már a külseje is elkápráztatott.

Cikk kép
Cikk kép

Az óváros szűk kisutcái már magában hangulatosak, de a jópofa kis szobrok még nagyobb mosolyt csalnak a járókelők arcára. Vannak olyanok, amelyek valamilyen jelentéssel bírnak, de olyanok is, amelyek csak a várost szépítik.

A kíváncsiskodó Čumil

Cikk kép

Schöne Náci - születési nevén Lamár Ignác, aki Pozsony utcáinak egyik jellegzetes és közismert alakja volt.
Cikk kép

Napóleon katonája

Cikk kép

Hans Christian Andersen - 1841-ben Pozsonyban járt, ami nagy hatással volt rá.
Cikk kép

A Szent Márton-dóm a szlovák főváros legjelentősebb római katolikus temploma, koronázótemplomként is emlegetik. Tizenegy Habsburg-házi magyar uralkodót, valamint nyolc magyar királynét koronáztak meg itt, többek között Mária Teréziát is. A 15. században épült gótikus stílusú templom az ,,UFO" hídhoz vezető főút mellett található, ahová ha besétálunk, úgy érezzük, mintha megállt volna az idő.

Cikk kép
Cikk kép

A város talán egyik legjellegzetesebb látnivalója a Pozsonyi vár. A kilencediktől egészen a tizennyolcadik századig épült, viszont az 1950-es években újáépítették, ezért ilyen szép, új a külseje. De még mindig találhatunk eredeti részeket, amelyek fennmaradtak. A vár pontosan úgy néz ki, mint amit gyerekkorunkban rajzoltunk, ezért egy kis nosztalgikus érzésem is volt. A Duna bal partján fekszik, ahol a hófehér falaival gyönyörűen emelkedik ki. Nagyon szép kilátásunk van a folyóra, az UFO hídra és toronyra, valamint a város többi részére is. A sok lépcsőt megéri megmászni!

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Ebben a városban az ember nem marad éhen-szomjan. Az egyik legismertebb nemzeti étel a bryndzové halušky, magyarul juhtúrós galuska. Ezt lehet kérni szalonnával, kolbásszal, és egyéb finomsággal.

Cikk kép

Ha az utcán sétálva megéhezünk, nem kell aggódnunk, ugyanis vannak sajtautomaták, amikben gazdag kínálat van sajtokból.

Cikk kép

Ami a desszertet illeti, a pozsonyi kifli nem maradhat ki! Találunk mákosat, mandulásat, lekvárosat, diósat, mogyorósat... Egy biztos, egyik sem okoz csalódást!

Cikk kép

Nagyon elterjedt ital a Tatratea, ami egy teaalapú, gyógynövényekből készült likőr, amit a Magas-Tátra hegyeiből származó recept alapján készítenek. Alkoholtartalma 17% és 72% között mozog, és többféle ízben kapható. Finom, de nagyon óvatosan kell vele bánni!

Cikk kép

Ha már úgy gondoljuk, hogy mindent megnéztünk, a városban sétálni akkor is megunhatatlan. Először jártam ott, de nem utoljára!

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator