- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Recepteskönyv házikedvenceknek?

Tímár Annamária

2023. 06. 07. 09:36

Franciaországban egyre több szakácskönyv jelenik meg kutyák és macskák számára, amely olyan finomságokat is tartalmaz, mint például sütemények vagy friss hozzávalókból készült ételek - írta a Liberation párizsi napilap.

E könyvek szerzői főleg állatorvosok vagy volt szakácsok.

Kiegyensúlyozott adagokat kínálnak, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat vagy kutyák számára nem ajánlott összetevőket, mint például a fokhagyma, a póréhagyma és a csokoládé. Emellett a könyv tartalmaz vegetáriánus ételeket, húsos süteményeket és rágcsálnivalókat is.

A könyvek szerzői azt állítják, hogy a háziállatoknak, akárcsak az embereknek, kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, és a házi készítésű ételek a legjobbak.

Megkérdeztük egyetemista társainkat, hogy hallottak-e ezekről a szakácskönyvekről, mi a véleményük róla, elkészítenék-e a recepteskönyvben található ételeket kis kedvenceik számára?

Halász Nikoletta végzős egyetemi hallgató szerint felesleges ilyen ételekkel etetni a kutyákat és macskákat.

- Nem hallottam még erről a szakácskönyvről, viszont szerintem felesleges, nem szükséges. Akkor is lehet egészséges a kedvencünk, ha az ebédünk maradékát kapja meg. Én általában maradékkal, konzervvel etetetem a kutyámat, néha főzök neki tojást, rizst, répát. Eddig minden rendben volt vele az egészségét illetően. Arra odafigyelek, hogy olyan összetevőket ne tartalmazzon az étel, amelyek nem ajánlottak kutyáknak.
Nem etetném ezentúl sem a francia szakácskönyv szerint, mert az túl költséges lenne. Manapság szerintem az embereknek sem feltétlenül sikerül mindig a legjobb, legegészségesebb ételeket megvenni. Emellett a kutyák húsevők, így kizárólag vegetáriánus ételt semmiképp nem adnék a kutyámnak. Azt pedig nem tartom jó ötletnek, hogy egy vegetáriánus/vegán gazdi a kutyáját is eszerint etesse.


Cikk kép

Törteli Éva adminisztrátor sem hallott még erről a szakácskönyvről, viszont a háziállatok adalékmentes táplálásáról igen.

- Nem hallottam a szakácskönyvről, de a kis kedvencek adalékmentes táplálásáról igen. Egyetértek, hogy a kutyáknak és macskáknak a számukra megfelelő táplálékot kell adni. Én prémium macskaeledelt vásárolok, melynek magas a fehérjetartalma és ivartalanított macskának megfelelő. Még hozzátenném, hogy nem értek egyet a kis kedvencek vegetáriánus táplálásával, nem etetném így a macskámat. A macskáknak és kutyáknak szükségük van a húsra, főleg a macskáknak. Azzal egyetértek, hogy nekik is kiegyensúlyozott táplálásra van szükségük koruknak, fajtájuknak, esetleges allergiájuknak megfelelően, vagy annak függvényében hogy ivartalanított-e, valamint lakásban tartott vagy kijárós macskáról van-e szó. A házi készítésű ételek adagolása nehézséget okozna.

Cikk kép

Horváth Tamás elsőéves egyetemista még sosem hallott ilyen szakácskönyvről, teljesen meglepte, hogy ilyen létezik.

- Elsőre, én szkeptikusan állnék a dologhoz, ha szembekerülne velem egy ilyen szakácskönyv. Aztán másodjára biztos belelapoznék, hogy megbizonyosodjak, milyen ételeket tartalmaz valójában. Nekem egy kilencéves, fekete labradorom van. Legtöbb esetben ételmaradékot kap enni, vagy ha épp nincs, akkor főtt baromfihúst. Mivel nagyon játékos kutya, rengeteget mozog és sok energiára van szüksége, és nagyon sokat eszik. Naponta háromszor kap enni. Mivel az én kutyám eléggé válogatós, biztosan az első pár alkalommal megnézném, hogyan reagálna ilyen ínyencségekre? Ha beválna neki, akkor előfordulhat, hogy a jövőben többször is kapna hasonló ételeket. Viszont ha nem enné meg, és ott hagyná a tányérjában, akkor visszatérnék a megszokott kajákhoz, ezeket tudom, hogy megeszi.

Cikk kép

Ležaić-Schweitzer Liza másodéves egyetemista számára nagyon érdekesen hangzik ez a téma, és támogatja is az ötletet, de még eddig nem merült bele ennyire az állatoknak szóló receptekbe.

- Fontosnak tartom, és figyelek is arra, hogy mivel etetem a macskám. Hosszúszőrű, szibériai cica, ezért a szőre egészségére oda kell figyelni. Mindig rendelkezésére áll a granula, ami tartalmazza a szükséges vitaminokat. Ez mellett még külön kap vitaminokban dús falatokat, és krémeket. Minden nap egy konzervet adok neki, ami segít abban, hogy legyen rajta elég zsír is. Az ilyen nagymacskáknak kell a súly, hogy kifejezésre jusson a méretük és a szőrük. Nyers húst is kap hetente, ami szintén fontos az én kis ragadozómnak. Lehet, hogy kipróbálnék én is egy ilyen receptes könyvet.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator