- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Redbrick

Szexoktatás

Sinkovics Eleonóra

2022. 05. 15. 17:30

Tabu, nem tabu: életünk meghatározó része a szexuális ébredés. A hormonális és testi változások, érzelmi hullámvasutak és érzéki kiváncsiság kicsit megbolondíthatják az embert... Mégsem beszélünk erről a folyamatról eleget, messze nem elegendő odafigyeléssel.

Az iskolákon belüli szexoktatás kötelező tárgy, megjelenik néhányszor iskolás éveink alatt egy védőnő, aki furcsa dolgokról beszél, még furcsább dolgokat mutogat diavetítőn, és értesít minket mindenféle kockázatokról. Valljuk be, egy negyvenöt percesre lecsonkított előadás keretein belül egyetlen üzenet jöhet csak át: ez az egész aktivitás egy bűn és vagy terhes leszel tőle vagy AIDS-es. Nem elég közvetlen, nem elég személyes, hiszen mindenki másra kíváncsi, vagy más helyzet aggasztja. Egyedi problémák egyedi válaszokat kérnek. A Szexoktatás című sorozat pedig egy fantasztikus szögből világítja meg a problémát.

Cikk kép

A történet főszereplője egy kamasz fiú, pont olyan,mint mindenki más volt tizenévesen. A történet mögött álló mozgatórugó a szexuálpszichológus édesanya, aki állandó túlelemezgetéssel nyomást gyakorol fiára. Anyjának folyamatos kérdezősködése és kéretlen felvilágosításai azonban felruházzák Otis Milbourn-t ezzel a tudással, így iskolatársai hozzá fordulnak kamaszodással kapcsolatos kérdéseikkel.

Cikk kép

Ritka értékekkel bír a sorozat, mert egyszerre szeretne történetet vezetni és üzenetet átadni. Lehetne ezt a költségvetésére is fogni, viszont ki kell emelni, hogy kicsit low-budget-ra sikerült alkotások is kaszálhatnak nagyot. A Szexoktatás esetében alacsony költségvetésről nem beszélhetünk, hiszen még a vizuális effektek is nagyon igényesek, a történet is jól megírt, és precíz egyensúlyba hozza a mondanivalót a cselekménnyel.

A többszálúság a történet varázsa. Adott egy fő dilemma, ami egy egész évadon át forr és építi a feszültséget, pontosan, ahogy annak lennie kell. A sorozat címe igen beszédes, tehát ismert az alapvető üzenet, amit a fő téma köré fonnak. Itt jönnek képbe a mű legérdekesebb elemei: a mellékszereplők. Személyre szólóvá érik minden epizód, minden részben három-négy apróbb probléma merül fel a karaktereknél, amiket Otis az anyja szakértelmével, de saját szavaival magyaráz a többieknek. Élvezzük a feszes tempójú eseményeket, észre sem vesszük közben, hogy részesei lehetünk egy szórakoztató, de tanulságos oktató terápiának. Nem mindennapi kérdések merülnek fel a diákoknál, a csavar viszont abban rejlik, hogy ezek a problémák bizony mindennapiak, csak eddig még nem merte senki hangosan feltenni a kérdést. Lehet szó szégyenérzetről vagy a másság felvállalásának következményeiről, vagy egyszerű bizonytalanságról. Egy azonban biztos, ebben a sorozatban több mint valószínű, hogy találkozni fogsz a tiédhez hasonló szituációval. Fiatal forgatókönyvírónk összegyűjtötte a fiatalokat érintő kérdéseket, és jó ötletnek bizonyult egy kamasz szájába adni egy pszichológus válaszait, illetve egy történetté kerekíteni az egészet.

Cikk kép

Senkinek nem új téma az LMBTQ+ mozgalom. Az idő előrehaladtával egyre nyíltabban hivatkoznak erre a jelenségre, magukat is tagnak tartják, vagy csupán támogatónak. A szexuális másság aktuális, csakhogy még a mai napig nagyon megosztó vélemények övezik. Nem mindenhol elfogadott vagy támogatott, áldozatokat követel a másság felvállalása, így hivatalos témaként hasonlóan nehéz kezelni, mint a rasszizmust. Kényes téma és sok kérdésünk marad megválaszolatlanul.
Még egy pozitív oldala a sorozatnak, hogy nem kertel, kicsit sem szégyenlős. Mindent a maga valós formájában mutat be: a melegséget, a rasszista bántalmazást, a kiközösítést, az indokolatlan ítélkezést. Olyan formát ölt a téma, ami kicsit emberibbé teszi mindezeknek a felvezetését. Biztosan nem ez a sorozat fog véget vetni a faji előítéleteknek, azonban ad egy olyan megerősítést, hogy nem vagyunk egyedül, van, aki megért minket és elfogad teljes lényünkkel együtt. A sorozat erőteljesen kiáll mindenféle identitásért, támogatja azokat, akik elnyomásban élnek és szán rájuk legalább két perces szimbolikus reprezentálást.

Cikk kép

Ahogyan korábban is említettem, a sorozatra áldoztak némi pénzösszeget. De nem tenne a költségvetés semmit, ha nem lennének jó adottságok, amiken dolgozni lehetne. A műnek ad egy ráadás elegancialöketet a brit helyszín: erdők, rétek és kisvárosok felelnek a felszabadult hangulatért. A fényekkel és a kontraszttal játszanak legtöbbet a jelenetek, szeretik a minél színesebb reprezentálást, élénk jelenetek és magával ragadó színészi munka teremt közvetlen kapcsolatot a nézővel. A nemi és etnikai hovatartozást is igazságosan mutatja be, sőt, még a színészek kora sem áll messze egy kamaszétól. Nem feledkeztek meg tehát arról, hogy a saját korcsoportunk szavát értjük meg a legjobban. Minél barátibb egy beszélgetés, annál eredményesebb.

A Szexoktatás mint egy felkapott produkciós vállalat terméke nem tűnhet egyedülállónak. Egy sorozat a több száz közül, amely mellé már nevét adta a Netflix. Mégis egy jégtörőként lehetne hivatkozni rá. Úgy oktat, hogy szórakoztat, ráadásul nem érezteti velünk, hogy ez a történet közérdekű információkat is hordoz magával. Egy sokszínű iskola diákjainak életét követi, pont mikor dúlnak a hormonok és indul a lázadó korszak. Akárhogy is természetes ez a változás, mindennek van miértje, és van rá pontos magyarázat. A kulcs a befogadhatóvá tétel és az előadásmód, ami jogosan teszi a sorozatot az öntudatra ébresztés koronázatlan királyává.

Forrás: Newsroom Communicator