- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Tíz hasznos tipp a sikeres vizsgákért

Kolovity Edina

2022. 06. 01. 16:53

A vizsgaidőszak beköszöntésével a tanulóknak röpke idő alatt kell megtanulni több száz oldal mennyiségű tananyagot, hogy sikeresen vizsgázzanak. Az egy hónapig tartó időszakot mindannyian másképp éljük meg. Viszont egy a közös bennünk, egyetemistákban, hogy ez idő alatt végig stresszelünk, mivel halmokban áll előttünk a jegyzet, és azt se tudjuk, melyik tantárgyból készüljünk.

Sokszor hallhattuk tanárainktól, ha egész évben folyamatosan tanulunk, akkor a vizsga is menni fog. Persze, kinek van kedve egész évben tanulni, ha helyette inkább találkozhatunk a barátainkkal, vagy egész nap szórakozhatunk a telefonunk előtt? De ilyenkor ezt elfelejtjük, és jön a végtelen kávézás és az egész napos tanulás.

Pontosan ezért gyűjtöttünk össze pár tippet, amelyek segítenek túlélni a vizsgaszezont.

1. Megfelelő környezet

A környezet megteremtése az elsődleges. Mielőtt tanulni kezdesz ajánlatos, hogy kicsit összepakolj, és utána az íróasztalhoz vonulj. Ilyenkor nem érdemes a kanapén vagy az ágyadban tanulni, mivel álmosít. A telefont is érdemes kivinni a szobából, mivel ha az asztalodon lesz, állandóan azt fogod figyelni, hogy kitől milyen üzenetet kapsz, vagy bármi másra, hiszen ilyenkor minden izgalmasabbnak tűnik a tanulásnál.

Cikk kép

2. Időbeosztás

Készíts magadnak egy tervet, ami szerint haladni fogsz a tanulásban. Fontos az ütemtervben leszögezni, hogy mikor mit tanulsz. Hány órát tanulsz egy tantárgyra és melyik fejezeteket veszed át melyik nap. Hangsúlyos, hogy darabokra bontsd szét az anyagot és egyesével haladj. Ne akarj egyszerre mindent megtanulni, mert megterhelő. Tehát időben kell nekilátni a tananyagnak.

3. Mozogj minden nap, és egyél egészségesen

Ilyenkor sem szabad elfeledkezni az önmagadról való gondoskodásról. Néha el kell szakadnunk az asztaltól, ahol egész nap görnyedtünk, mivel a mozgásnak számos pozitív oldala van. Javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, és újult erővel könnyebb tanulni. Ha nincs kedvünk gyakorlatokat végezni, akár fél óra sétálás a friss levegőn is ugyanolyan hasznosnak számít. A zsíros ételeket felejtsük el, ehelyett együnk kiegyensúlyozott étrendet. Friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, fehérjével és egészséges zsírokkal tápláld az elméd.

Cikk kép

4. Aludj eleget

Ahogyan a mozgás, ugyanúgy az alvás is stresszcsökkentő. Ne essünk bele abba a hibába, hogy a végkimerülésig tanulunk, mivel így nem lesz hatékony az ismétlés sem. Ha kipihentebb vagy fogékonyabb vagy megjegyezni az anyagot. Ajánlatos a vizsga előtt is legalább nyolc órát aludni.

5. Értsd meg, amit tanulsz

Olykor a definíciók megtanulása gondot okozhat a mondat megértése szempontjából. Próbáld meg az anyagot a te ízlésedre alakítani minél egyszerűbben. Létfontosságú, hogy jegyzetelj, miközben haladsz és a kulcsszavak alapján már menni is fog megjegyezni a leckét. Ugyanis az egyetemi tesztek gyakran megértést igényelnek, nemcsak memorizálást.

6. Csoportos tanulás

Akár az osztálytársaid és a te dolgod is megkönnyíted, ha kialakítatok egy tanuló csoportot. Barátaiddal találkozzatok a helyi könyvtárban, ahol kereshettek anyagot, és mindenki kidolgozna egy tételt. Ezzel sok időt nyertek és a hangulat is garantáltan jobb lesz. Fontos, hogy csak akkor tanuljatok együtt, ha tényleg az a célotok, hogy megbeszéljétek az anyagot és kikérdezzétek egymást. Mivel, ha egymásnál tanultok és előkerül az alkohol, abból nem tanulás lesz.

Cikk kép

7. Színek, kulcsszavak, dátumok

Mindenkinek megvannak a bevált módszerei a tanuláshoz. Valaki kiemeli színekkel a fontos definíciókat, így jegyzi meg. Valaki lerajzolja, és így próbálja rávezetni magát a helyes válaszra. Valaki kiír egy-két kulcsszót, és ez segítségével próbálja felidézni a tanultakat. Mindenkinek nehéz évszámokat tanulni, főleg, ha több is előbukkan. Ekkor praktizálható, hogy az évszámokat szétbontod, és akár valamilyen eseményhez kötöd. Például nehéz megjegyezni az 1723-at? Nézzük 17-én született a testvérem és a kettes szám után jön a hármas. Na így rögtön egyszerűbb!

8. Jutalom

Miután megtanultál két-három fejezetet, nyugodtan egyél egy kis csokit. A csokoládé ugyanis serkenti az agyműködést, és boldogabb leszel tőle. Fontos, hogy félóránként tarts öt-tíz perc szünetet, - ez a legeffektívebb módszer-, de utána térj vissza a tanuláshoz, hiszen vár még rád a többi lecke.

9. Zene és illatok?

Sokan bevált módszernek tartják, ha a tanulás mellé párosítanak zenét vagy különböző illatokat. Macerás kiválasztani, hogy milyen zene mellett tanuljunk. Nos, olyan dalt kell hallgatni tanulás mellett, ami nem tereli el figyelmünket. Lehet ez olyan zene, amiben nincs szöveg. Akár hallgathatjuk a természet zenéjét is. Kereshetünk madárcsicsergésről vagy patakcsobogásról is videót. Az illat pedig azért lényeges, mivel stimulálja az agyat és jobb lesz a figyelőképességünk is. Egy illatgyertya vagy illóolajok, akár egy kézkrém is megteszi a hatását.

Cikk kép

10. Példák és még több példák

Nélkülözhetetlen, hogy bejárj az összes órára. Ha figyelsz az órán elhangzott példákra, könnyebben megérted a tananyagot. A vizsgán a tanár is díjjazza, ha több példát felsorolsz neki, mert látja, hogy megértetted a lényeget.

Igyekezzünk a sok tanulás mellett időt szánni családunkra és barátainkra is. Nehéz ezt kivitelezni, mivel kevés az idő, de legalább egy héten egy nap kell a kikapcsolódásra. És miután megtanultunk mindent, jó lenne a nyári szünet programjait is kitalálni.

Forrás: Newsroom Communicator