- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Vészeld át könnyedén a vizsgaidőszakot!

Kovács Laura

2021. 05. 20. 13:35

Vizsgaidőszak.. Csak néhány hétig tart, de nagyon sokszor éveknek tűnik. A legtöbb egyetemista rémálma. Ahogy közeleg a vizsgaidőszak, sok diáknak összeszorul a gyomra: "Mégis hogyan fogom ezt a rengeteg anyagot megtanulni?"

A vizsgaidőszak közeledtével sok egyetemista válik stresszessé. Újabb vizsgák, újabb átvirrasztott éjszakák. Szeretnéd te is sikeresen átvészelni ezt az időszakot?

Íme néhány tipp, amivel hatékonyabban tanulhatsz.

1. Készíts vizsganaptárat!
Írd össze előre, hogy mikor milyen vizsgáid vannak. Érdemes előre beosztást írni, hogy hány napot szánunk az adott tárgyra, melyik anyagot melyik nap akarjuk megtanulni.

2. Használj kéket!
A kékkel írt szöveg jobban megragad az emlékezetedben, mintha feketét vagy rózsaszínt olvasnál. Főleg azért, mert hideg szín és nem hagy elaludni. Az elalvás és felébredés ciklusát a melatonin nevű hormon szabályozza, és mivel a kék szín a reggelt jelzi, a melatonin szintünk csökken.

3. Ha leírsz valamit, az olyan mintha 10x elolvasnád!
Sokféle jegyzetelési módszer létezik, de ami közös bennük, hogy jóval hatékonyabbak, mintha csak olvasnád az anyagot.

4. Változtass tanulási helyszínt!
Ha csak ülsz a jegyzeteid felett, és az egész szobádat megvizsgáltad már ahelyett, hogy egy újabb bekezdést elolvastál volna, akkor menj el a könyvtárba, vagy csak ki a nappaliba, mindegy, csak egy másik helyszín legyen, ahol nem zavarnak.

5. A kevesebb néha több!
Ne tanulj órákon keresztül folyamatosan! Elfárad az agyad, és már nem tudsz kellőképpen koncentrálni. Tanulás közben 30-50 percenként tarts 10 perces szüneteket, sétálj egyet, csinálj egy kávét vagy teát.

6. A borsmenta tea rejtett képessége
A borsmenta tea sokkal hasznosabb, mint egy egyszerű frissítő a hosszú tanulásban. Egy brit kutatás szerint fejleszti a rövid-és hosszú távú memóriát is! Segít a koncentrálásban, stimulálja az agyad és élénkít!7. Egyél csokit!
A csokiban található flavonoidokról kimutatták, hogy javítják a vér áramlását. Egy harvardi tanulmány szerint 2 pohár forró csoki 2-3 órára megemeli a véráramlatot. A cukor pedig köztudottan segít fókuszálni. Gyorsan felszívódik és hamar a véráramba kerül. Ráadásul nem telít el, hanem éppen azokat az anyagokat tartalmazza, amire szükséged van. Ezt a tippet használhatod akkor is, amikor vizsgázol.

8. Hallgass szöveg nélküli zenét!
Rengeteg embert zavar a síri csend. Annyira hozzászoktunk a háttérzajhoz, hogy tanulni sem tudunk nélküle. Ilyenkor hallgass olyan zenét, amiben nincs semmi szöveg. A szövegre ugyanis figyelni fogsz, de a zene magában nem tereli el a figyelmet.

9. Ne éjszakázzunk!
Érdemes a tanulást nem az utolsó pillanatra hagyni, hiszen az elsajátított tudásnak ülepednie kell. Ne maradjunk fent késő estig, mert másnap használhatatlanok leszünk. Veszélyes különböző serkentőszerekkel, energiaitalokkal meghosszabbítani a napjainkat!

10. Közös tanulás
Van, aki egyedül szeret tanulni, de van akinek segít, ha mással megbeszéli a tananyagot, valamint, ha motiválják és segítik egymást.

Forrás: iqfactory.hu