- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Visky András az On the spotban

Kollár Melitta

2024. 03. 16. 10:42

Az On the spot dokumentum sorozat ezúttal a nehéz (élet)utat megjárt, József Attila-díjjal elismert íróval és színházi dramaturggal, Visky Andrással foglalkozik, közel egyórás filmben ismerhetjük meg történetét.

Az interjúban feltárt történettel egy velem egykorú és hasonló tapasztalatokkal rendelkező személy nehezen tud azonosulni – bevallom, én magam sem tudtam –, hiszen nehéz témája van. Emellett ismernünk kell a Romániában élő magyarok második világháború utáni helyzetét. Azt hinnénk, hogy a háború után hirtelen minden derűssé vált, a világ egy jobb hellyé érett, de ez persze nem így volt. A szegénység és a nyomor az élet minden területére beférkőzött, a határon túli magyarok a rendszer ellenségeiként lettek számontartva. Visky András egy hétgyerekes család legkisebb fiaként nagyon nehéz gyermekkort tudhat maga mögött. Apját évekig nem láthatta, sőt nem is ismerte, anyja pedig majdnem meghalt, amikor András még kicsi volt. Kemény munkával és nélkülözéssel teltek mindennapjaik.
Az interjú jól felépített, már-már valóban filmszerű jellegű. Amellett, hogy megismerhetjük a főszereplőnk múltját és jelenét, mellékszereplőkként feltűnnek az András életében fontos szerepet betöltő személyek. Néha csak egy régi kép vagy felvétel segít megjelenítésükben, de néhányan, - mint Visky lelkészként dolgozó bátyja - személyesen is feltűnnek és megszólalnak a filmben.
Ebben a filmben a szereplők hangja mindenféle háttérzaj ellenére jól érthető volt, olykor feliratot is helyeztek el benne, hogy értsék a nézők az elhangzottakat. A zeneválasztás és a videóbejátszások is helyénvalóak voltak, illettek a történetbe.
Mindezek ellenére nem tartom különösen kiemelkedő alkotásnak ezt az alkotást. Ugyan voltak benne érdekes jelenetek, például nagyon tetszett a Visky számára szervezett meglepetésbuli, és a felmerülő technikai problémák a színházban (illetve azok megoldása a főszereplő hatékony módszerei által). Ám úgy gondolom, hogy hiányoztak a figyelemfenntartó elemek, amelyek egy ilyen hosszú és komoly filmben elengedhetetlenek lennének. Emellett keveset foglalkoztak a szerző munkásságával, a kelleténél viszont jóval többet a múltjával. Mivel Viskyt elsősorban íróként ismeri a világ, úgy gondolom, sokkal relevánsabb lett volna az írásainak részletesebb ismertetése. Emellett természetesen a férfi múltja is fontos, de tömörebben, rövidebben kellett volna feldolgozni. Ha ez megtörtént volna, talán kevésbé lenne fontos, hogy nem tudta fenntartani a néző figyelmét, hiszen ebben az esetben valószínűleg egy sokkal rövidebb alkotásról beszélnénk.

Ajánlom: azoknak a személyeknek, akiket érdekel az erdélyi magyarság egyik legsötétebb korszaka.
Nem ajánlom: azoknak, akik Visky irodalmát szeretnék megismerni az író kalauzolásával.

Forrás: Newsroom Communicator