- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Jenny Taylor

Wattpad-ről a könyvespolcokra

Sinkovics Eleonóra

2021. 12. 28. 17:37

Végvári Vanessa Jennifer bátor lépésre szánta el magát amikor úgy döntött, az amatőr írók portáljáról regényeit a könyvesboltokba költözteti. Az önkifejezés iránti igény mindenkinél máshogy jelenik meg, és hosszú utat kell megtenni, mire megtaláljuk azt a témakört, amelyben otthonosan mozgunk.

– Hogyan mutatnád be magad, Jenny? Mit osztanál meg magadról, ami például eddig az olvasóidat is érdekelte?

– Teljes nevem Végvári Vanessa Jennifer, lánykori nevem Szabó Dér. 2001-ben születtem, január 23-án, Kistarcsán. Lételemem a főzés, sétálás... Szeretek kísérletezni új dolgokkal, technikákkal. Élvezem az érintetlen természet látványát... Hatalmas inspirációlöket! Pesten a városi rohanás igazán eltompítja az embert, jobban vágyom inkább vidékre. Itt töltöttem a gyermekkorom, iskoláskorom és a gimnáziumot is itt fejeztem. Édesanyám német származású, így a nyelvekre igen fogékonynak tartom magam. Szeretek is velük foglalkozni, éppen ezért németül és angolul is dolgoztam az írásaimon. Hamar meg is jelent nálam a művészi vonal, folyamatosan alkottam, járt az eszem és lám, hogy elszállt már az idő!

– Milyen korban kezdett vonzani az írás? Mi vitt rá, honnan kezdted?

– Nagyon fiatalon, meglepően fiatalon. Negyedikes lehettem, alig tízéves, mikor füzeteket írtam tele rajongói fikciókkal, különböző rajzfilmsorozatokról. Itt indult be legjobban a vizuális képzelőerőm. Az, hogy papírra vetettem a történetet, kiélesítette az elképzelt részleteket. Szuper szórakozás a gyermeki észnek! Amik felhalmozódnak a fejemben, írás formájában adom ki magamból, mind a mai napig. Megkönnyebbülök, nagyon jó torna a nyelvérzékemnek, ráadásul unalom ellen is hatásos. Az írás számomra terápia.A Wattpad megváltoztatott mindent. Az irományok nem csak neki, hanem másoknak is jelenteni kezdtek valamit. A webhely a 2010-es években kapott szárnyakra, amikor az internet felhasználóbázisa ugrásszerűen megnövekedett. Számtalan rajongói irodalom, szerelmes novella és vers, népszerű közszereplős egyperces született ezen a portálon, számuk pedig a mai napig nő. Jenny is ennek köszönhetően tett szert népszerűségre, mikor elért hozzá a „watty-hullám”. Kíváncsi volt rá, vajon találhat-e magának néhány új barátot, akiknek hasonló az érdeklődési köre? Rövid időn belül pozitívan csalódott: a barátokból írótársak és olvasók lettek.

– Nem egy rajongói közösség képzése volt a célom, nem arra utaztam, hogy hírnevet szerezzek. Egyszerűen csak büszke voltam arra, amit létrehoztam és mások példáját követtem a Wattpadre publikálással. Jókor érkeztem a jó helyre, és egy pillanatát sem bánom.

–Volt, amikor mégis megbántad, hogy regisztráltál erre a platformra? Amikor elbátortalanodtál?

– Persze, mindig megijesztett, ha halványodni éreztem az írás iránti szenvedélyem. Természetesen, ezek a hullámvölgyek nem tartanak örökké. Egyik könyvemet épp egy ilyen időszak inspirálta... Mélyponton voltam, minden fakónak látszott. Akkor is az írás állított talpra, le kellett vezetnem a feszültséget a papíron meg a tollon keresztül. Ilyen egyszerű!

– Hogyan jutottál el a tényleges publikálásig?

– Ide is a kíváncsiság hajtott, pont mint a Wattpad-es publikáláshoz. Formálódott egy közösségem, akik ösztönöztek, hogy igenis, sok más ember van még, aki szívesen olvasna tőlem. Azt hittem, könyveim által majd több emberhez eljuthatok, de csalódnom kellett. Nem az elvárt mennyiségben valósult meg az értékesítés, viszont az élmény, a könyvbemutatók és a tudat, hogy a munkám kézzelfogható könyvként is kapható, melengeti a szívemet!

– Mitől jó szerinted egy könyv? Mit tanácsolsz a hozzád hasonló íróknak?

– Mindenekelőtt azt szeretném megjegyezni, hogy minden amatőr író – író. A mai értelemben vett hivatásos író tapasztalt, művelt és gyakorlott. Szerintem pedig minden szárnyait próbálgató személy megérdemli ezt a titulust. Az pedig, hogy mitől jó egy könyv vagy szöveg, az nagyon szubjektív. Alapvető kritérium a helyes nyelvezet és az igényes megjelenés. A színvonalhoz vezető út egyenes, de akadályokkal teli, emellett törekedni kell a változatosságra. Egy kis eltökéltséggel minden lehetséges!Jenny író akart lenni. Remélte, hogy sikerülhet neki. Nem mindegy, hogy egyszerűen reménykedsz, vagy akarva reménykedsz valami jobbért. Álmodni szabad, sőt, kell is, hogy bebizonyítsuk értékeinket. Így akár elismert tagja is lehetünk egy olyan közösségnek, ahová mindig is tartozni szerettünk volna.

Forrás: Newsroom Communicator