- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó

Kultúra

Article images

Karikatúrát tessék!

Török Emese Szabadkán tanul a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, karikatúrák és portrék készítésével foglalkozik. Általában megrendelésre dolgozik, de akadt már extrémebb megbízása is. Belföldön és külföldön is érdeklődnek a munkássága iránt. Elmondása szerint, ha valakit boldoggá tesz a munkájával, az a legnagyobb elismerés számára.

Article images

Van egyfajta bizonytalanság, ami minden szerzőben ott van

Rendhagyó irodalomórát tartott Juhász Anna irodalmár és Száraz Miklós György író Petőfi Sándorról és az irodalomról, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében, a Petőfi Irodalmi Karaván keretein belül. Ahogyan az alkalom szüli a tolvajt, úgy a riportert is: éltünk a lehetőséggel, hogy a József-Attila díjas íróval, Száraz Miklós Györggyel villáminterjút készítsünk.

Article images

Honnan ered a húsvét?

Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli. Pontos eredete több ókori nép kultúrájával függ össze.

Article images

A tojáshímzés mestersége

A húsvét felé közeledve feltehetjük a kérdést, mitől szép egy hímes tojás? Mitől válik azzá? Esetleg van-e valamilyen szabály arra, milyen motívumokat kell rárajzolni? Ezzel kapcsolatban kérdeztem Csonti Melindát, a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetésben és Népi iparművész címben részesült felsőhegyi tanítónőt.

Article images

Asszonykonferencia a VM4K-ban

Az 1848-49-es magyar forradalom- és szabadságharcban fontos szerepet betöltő nőkre emlékezve rendeznek konferenciát a szabadkai VM4K-ban.

Article images

81-es számú archívum

A 81-es számú archívum egy amerikai természetfeletti horror sorozat, amely tavaly januárban jelent meg a Netflixen.

Article images

Minden, minden

Szokták mondani, hogy a könyv több, mint az arról szóló film. Szóval ahhoz, hogy lélekben is átéljük a jeleneteket, hiába nézzük meg csak a filmet, el kell hozzá olvasni a könyvet is. Ez történt velem a Minden, minden című könyv esetében is. Bevallom, ha nem készítenek róla filmet, akkor nem biztos, hogy elolvastam volna a könyvet is. Hálás vagyok, hogy rátaláltam a filmre, hiszen egy nagyon jó regényről maradtam volna le. Ennyiből szerintem kitalálható, hogy nagyon szeretem a könyvet.

Article images

A szabadkai zeneiskolások jövője

A Szabadkai Zeneiskolát 1868-ban alapították. Az országban ez az egyetlen kétnyelvű zeneiskola, ahol párhuzamosan magyar és szerb nyelven folyik az oktatás. A szabadkai Zeneiskola magyar tagozatos diákjait kérdeztem arról, hogy miért választották a zenei pályát, illetve mi a tervük művészként a jövőben.

Article images

A kapitalista ruszki és a kommunista amcsi

Ruben Östlund svéd filmrendező zsenialitása másodszor ér Arany Pálma dijat a cannes-i filmfesztiválon. A négyzet című filmje után, ezúttal A szomorúság háromszöge nyerte el a közönség, na meg persze a zsűri tetszését. A rendező mára arról ismert, hogy kőkeményen kritizálja a mai világ kulturális és gazdasági tabuit, eszméit.

Article images

Kilenc idegen

A Kilenc idegen egy évados misztikus thriller sorozat, amely tavaly agusztusban jelent meg a Hulu streamingszolgáltató kínálatában.

1 2 ... 6 > >