- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Facebook

A múlt, mely rég elmúlt...

Kis Kinga

2024. 03. 12. 21:00

Bemutatták Prof. Dr. Németh Ferenc művelődéstörténész, egyben a kar tanárának legújabb könyvét a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon A múlt, mely rég elmúlt címmel. A kiadás a Hét Nap című vajdasági hetilap támogatásával valósult meg.

Az egyetem dísztermében megtartott könyvbemutatón a program iránt érdeklődő tanárokon és hallgatókon kívül még jelen voltak a Hét Nap munkatársai, Tóth Lívia, a kötet társszerkesztője és László Edit, a hetilap igazgatója, akik egy beszélgetés keretén belül kitértek a könyv kiadásának folyamatára, valamint a szerzővel együtt töltött közös munkára is. A könyvbemutatón Búzás Brigitta, az MTTK Karrierépítő Központjának vezetője mondott köszöntőt és két részletet is felolvasott a vajdasági művelődéstörténeti témákat tartalmazó könyvből.

Cikk kép

Horti Krisztina, másodéves kommunikátor hallgatót a könyvben előforduló témák fontosságáról kérdeztük.

- Fontos, hogy képben legyünk a múlt eseményeivel, és hogy minél szerteágazóbb ismereteket szerezzünk, különösen olyan témában, mint a művelődéstörténet. Ez hozzátesz a mi identitásunkhoz is. Fontos, hogy ne hagyjuk elveszni az értékeinket egy ilyen kis közösségben, mint Vajdaság.

Dr. Raffai Judit, az MTTK dékánhelyettese és tanára megemlítette, hogy mennyire fontosak az ehhez hasonló események az intézményben, melyek hozzájárulnak, hogy kulturális intézményként is működjön az MTTK.

- Úgy gondolom, hogy egy oktatási intézményben mindig helye van ezeknek a könyvbemutatóknak. Az MTTK pedig alapvetően nem csak egy oktatási intézmény. A hallgatóknak ez a könyv, mely ráadásul egy tanárunk által íródott, példát mutat arra, hogy valójában milyen sokrétű egy hetilap tevékenysége. Ez a téma főleg a kommunikáció szakos hallgatókat érinti. Egy hetilap nem csak arról szól, hogy hétről hétre cikkeket közöl. Sokszor felkérnek más szakembereket is, mint amilyen Németh Ferenc tanár úr, és közösen együttműködnek a kiadványok szerkesztésében.

Cikk kép

Prof. Dr. Németh Ferenc, a könyv szerzője a bemutatót követően a kötetről a következőképp nyilatkozott:

- A jelen kötet Bácska és Bánát művelődéstörténeti témáit dolgozza fel. Gazdagon illusztrált, ami a Hét Nap szerkesztőségének munkáját dicséri. A könyv művelődéstörténeti értékeinkből ragad ki egy-egy érdekes témát, jelenséget és életpályát. Rövid dokumentumok, melyek prózába vannak foglalva. Ezt a kötetet a fiataloknak, az egyetem hallgatóinak ajánlom, mert ezek nem túl hosszú írások, érdekesek, figyelemfelkeltőek és frappánsak. Olyan szövegek, amelyre az olvasó mindig rácsodálkozik. Fontosnak tartom a múltunk művelődéstörténeti értékeinek feltárását, őrzését és megmentését, mert úgy gondolom, hogy ezek a vajdasági magyarság identitásának vonatkozásában igen jelentősek.

A bemutatott könyv már a kar könyvtárában is megtalálható.

Forrás: Newsroom Communicator