- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Bármiből lehet hangszer

Bús Viola

2021. 11. 23. 16:30

Varázslatos koncerten jártam, amit Szlovéniából érkező zenészek adtak elő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A Desiré Fesztiválon a Širom zenekar lépett fel november 22-én. A nyelvüket nem beszélem, az életüket nem ismerem, de amikor ott ültem a második sorban becsukott szemmel, elképzeltem az ő kis egyszerű életüket, amit a zene segítségével adtak nekünk át.

A felejthetetlen élményt a Širom zenekar fellépőinek köszönhetem, ők pedig Ana Kravanja, Samo Kutin és Iztok Koren. Sokféle egzotikus hangszeren játszanak a balafontól (nyugat afrikai xilofon-féle) a bendzsóig, a zurnától (fából készült keleti fúvós hangszer) a kalimbáig (afrikai eredetű ujjzongora), de használnak autentikus népzenei elemeket is.

A koncert után sikerült elcsípnem Samo Kutint, a zenekar frontemberét.

- Miért lett Širom a zenekar neve?
- Tudjátok mit jelent a širom... úgyanúgy mondjuk mi is. Ez egy régi szó, kifejezés a tág dolgokra, ezért lett širom a zenekarunk neve. Azért választottuk ezt a nevet, mert tetszett nekünk a hangzása. Először csak a nevet választottuk ki, akkor még nem is tudtuk milyen zenét fogunk játszani. Szerintünk pont jól alakul a név a zenestílushoz, amit képviselünk. Még azt sem tudtuk, hogy album lesz-e. Körülbelül 2016-óta zenélünk.

- Hányféle hangszeren zenéltek?
- Őszintén nem tudom hány hangszert használunk, sokat... Mindegyik koncerten más, ez sok mindentől függ, milyen számot játszunk, hányan vagyunk jelen a színpadon. Sosem számoljuk meg, ez a kezdetektől változik, minden zeneszám, minden hangszer. Nincs értelme megszámolni őket, de megszámlálhatók.- Honnan vannak a hangszerek?
- Ezeket a hangszereket mint a xilofont, mi csináltuk, van, amit csak átalakítottunk. Próbáljuk úgy készíteni őket, hogy a legjobb hatást adják. Nagyon egyszerűek, de csodákra képesek. Figyeljük a hangzását, sokat kísérletezünk a hangokkal. A többi hangszerünket utazásaink során vásároltuk meg, például a kalimbát. Valójában amerre járunk, inspirálódunk és onnan hozunk el hangszereket, ötleteket.

- Képzett zenészek vagytok?
- Közülünk csak Ana az, aki egyetemen tanulta ezt, mi csak szívből kezdtünk el zenélni, s különféle zenekarokba keveredtünk. Sok zenét hallgatunk, mind a hárman különböző stílusban vagyunk otthon. Legfőképpen népzenét, mert abból tudunk legjobban ihletet meríteni. Erről tudnék írni egy nagyon hosszú listát, de felesleges, mert egyszerűbb lenne meghallgatnotok.

A közönség élvezte az előadást, egy új világba csöppentek, s velük együtt én is - még, ha csak egy órára is.

Forrás: Newsroom Communicator