- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Belgrade Beer Fest 2024

Csanádi Jázmin

2024. 07. 04. 20:30

Bosznia-Hercegovinában 2003-ban egy baráti társaság zenei utazásra indult, amely túllépte a határokat és megkérdőjelezte a konvenciókat. A történetük a kulturális és gazdasági zűrzavarok idején kezdődött, amikor megjelent a Dubioza Kolektiv zenekar. Nemcsak mint zenei formáció, hanem mint kulturális erő is jelentős volt, amelyet a lázadás és az innováció szelleme hatott át.

A fejlett zenei ipar hiánya és a korlátozott kulturális és politikai kifejezési lehetőségek közepette a Dubioza Kolektiv a változás világítótornyaként emelkedett ki. Inspirációt merítve különböző zenei műfajokból, mint a ska, punk, reggae, elektronikus zene és hip-hop, olyan hangzást hoztak létre, amely kategóriákon felüli, tükrözve globális látásmódjuk eklektikus hatásait. A Dubioza Kolektiv a kezdetektől fogva kihívást intézett a status quo ellen, tabutémákat feszegetve és azt követelve, hogy hallassák a hangjukat. 2004-ben megjelent debütáló albumuk, a „Dubioza Kolektiv”, mely fellobbantotta a bosnyák zenei színtér tüzét. Az album háború előtti időkre emlékeztetett, jelezve egy új zenei irányzat érkezését. Az olyan későbbi albumok, mint az „Open Wide” és a „Dubnamite” tovább erősítették hírnevüket, eljutva a nemzetközi színtérre is. 2008-ra, a „Firma Ilegal” album megjelenésével a banda rendíthetetlen harca a nacionalista nézetek ellen visszhangzott az egész Balkánon, széleskörű elismeréshez juttatva őket. A hagyományos zenei terjesztésre fittyet hányva a Dubioza Kolektiv megjelent a digitális platformokon is, negyedik albumukat, az „5 do 12”-t ingyenesen hozzáférhetővé tették saját weboldalukon. Ez egy gesztus volt, mellyel a művészet kommercializálása ellen dacoltak. Globális vonzerejük bizonyítékaként a Dubioza Kolektiv felkeltette Bill Gould, a Faith No More tagjának figyelmét, ami együttműködéshez vezetett a Koolarrow Records kiadóval és ekkor kezdtek el nemzetközileg terjeszkedni. Az olyan albumokkal, mint a „Wild, Wild East” és az „Apsurdistan” messze a balkáni gyökereken túl ragadták meg a közönség képzeletét, több százezer letöltést értek el és teltházas koncerteket tartottak egész Európában. Legújabb kiadványuk, a 2016-ban megjelent „Happy Machine”, továbbviszi a kortárs problémák félelem nélküli kommentálásának hagyományát. Olyan események ihlették, mint a Gezi park tiltakozásai Isztambulban és az európai válasz a szíriai menekültválságra. Az album a Dubioza Kolektiv társadalmi aktivizmus és zenei innováció iránti rendíthetetlen elkötelezettségét is megmutatja. Az olyan elismert művészekkel való együttműködések, mint Manu Chao, Benji Webbe és Roy Paci, tovább hangsúlyozzák globális hatásukat. A Dubioza Kolektiv a kitartás és kreativitás szimbóluma marad, minden új kiadvánnyal átlépve a határokat és megkérdőjelezve a konvenciókat.
Cikk kép
Az idei Belgrade Beer Fest június 20-án kezdődött és 23-án ért véget. A jegy 700 dinárba került, ami nem volt túl drága, de aki este hét előtt érkezett, annak a belépés ingyenes volt. Közel 100 fajta sör közül lehetett választani. A rengeteg stand mellett egy vidámpark és techno party is várta a a látogatókat. Amit viszont a látogatók zöme, köztük én is a legjobban várt, az a Dubioza Kolektiv fellépése volt. A Dubioza tagjai aznap este valami egészen különlegeset hoztak a színpadra. Egy ilyen volumenű koncert leírhatatlan élményt tud nyújtani a fesztiválon. A zenekar bebizonyította, hogy több mint 20 év kemény munka után is tele vannak energiával! Este tízkor léptek színpadra, készen
arra, hogy felrázzák a tömeget. Az emberek ujjongva fogadták őket. Már a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a hangulat hamarosan az egekbe szökik, és nem is ért csalódás, mert a másfél órás fellépés alatt a közönség tombolt. A slágereik egymást követték, és a rajongók tömege transzba esve figyelte ezt az emlékezetes koncertet, amelyről még nagyon sokáig beszélni fognak. A Dubioza tagjai elmondták, hogy már 2182 napja nem léptek fel Belgrádban. A koncert alatt a közönség előkapta a telefonját vagy az öngyújtóját, hogy fénnyel kísérjék a műsort. Ez a koncert nem is lehetett volna jobb, a Dubioza még éneklésre is ösztönözte az embereket. A banda kedves és közvetlen volt az emberekkel.
Cikk kép
A fesztivál összességében nagyon eseménydús volt, a sörök finomak voltak, az emberek barátságosak, és a koncert fantasztikus.
Elmondhatom, hogy ez volt életem eddigi legjobb koncertje, amit nehéz lesz felülmúlni, és ha újra lehetőségem lesz eljutni a banda koncertjére, biztosan ott leszek.

Forrás: Newsroom Communicator