- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Erőss Barnabás

Erőss Ernő csodaszép művei

Király Adrián

2022. 10. 30. 00:27

Az intarzia falemezkékből készült kép vagy dekoráció. Ma már kevesen vállalkoznak erre a precizitást és türelmet igénylő munkára. A temerini Erőss Ernő fél évszázada óta dolgozik ezzel a technikával.

Mióta készít intarziákat és van-e egyéb, polgári foglalkozása?

- Forgalmistaként dolgoztam a vasútnál, de már nyugdíjas vagyok. Az intarziával csak hobbi szinten foglalkozom. Nagyon szeretem a hobbim, az évek száma ezt szépen mutatja is. Már ötven éve készítek intarziákat.

Cikk kép

Meddig tart egy alkotás elkészítése ?

- Az alkotás elkészítésének ideje attól függ, hogy milyen motívumot csinálok. Avval tisztában kell lenni mindenkinek, hogy az intarzia nagyon sok időt igényel. Sok munkát bele kell fektetnünk, hogy valami maradandót alkossunk. Az intarziával szemben az olajfestés, vagy a festészet sokkal gyorsabban tud eredményt mutatni. Az alkotás folyamata sokkal lassúbb, mivel az alkozáts apró felmezkékből áll. Ez a fajta falemez nagyon gazdag színekkel rendelkezik, ezért is lehet több színskálát használni egy alkotás készítése közben. Elsősorban le kell rajzolni, hogy hogy is fog ez kinézni. Majd egy kis késsel elkezdeni vésni, nekem ez a kis kés olyan, mint a festőnek az ecset. Az utolsó alkotásom címe: Jézust leveszik a keresztről. Ezen a képen nyolc hónapig dolgoztam.

Az intarzia-mester nem lehet egy gyakori mesterség... Én például mindeddig nem hallottam róla...

- A mai világban ez a mesterség nagyon ritka. Szerbiában hivatalosan csak egy ember van, aki ezzel foglalkozik. Ő regisztráltan, bejelentve műveli e-mesterséget. Igazából legtöbben inkább hobbiból űzik.

Cikk kép

Honnan szerzi a motivációt?

- Híres festők alkotásaiból szoktam motiválódni. Sok minden megihlet. A legbüszkébb arra a munkámra vagyok, amelyet már az előzőkben említettem, amikor Jézust leveszik a keresztről, a temerinik katolikus templomnak ajándékoztam. Nagy kedvencem még a Mátyás királyról készített portré-részlet is. Fiatalabb koromban fotózással is foglalkoztam, abból is sok tapasztalatot, motivációt kaptam.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator