- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Esős lesz a június-július?

Sörös Viktória

2022. 06. 10. 16:52

Június 8-a Medárd napja. Ha ezen a napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem nyílik meg az ég, akkor 40 napos szárazság várható vidékünkön. Idén júniusban tehát Medárd szerint változékony, esős napokra számíthatunk.

Medárd napját a huszonegyedik században is a legismertebb időjósló napként tartjuk számon. Szent Medárd egyébként frank származású, katolikus püspök volt, akinek nevéhez számos legenda fűződik. Állítólag gyermekkorában feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől.

Cikk kép

Évekkel később, amikor már felnőtt, egy csoport részeges, erőszakos fiatallal találkozott, akiket szép szóval megfékezni nem tudott . Ekkor esőért fohászkodott és a fiatalokra leszakadt az ég, majd 40 napig meg sem állt. A néphagyomány szerint ezen a napon nem volt szabad tóban, folyóban fürdeni, mivel a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedte áldozatait. Az idő múlásával persze a meteorológusok megállapították, hogy szárazföldünk területei a júniusi hőség miatt fölmelegednek, ezeket pedig a tengeri légtömegek befolyásolják, s emiatt alakul ki a változékony, csapadékos időjárás.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator