- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Honnan ered a húsvét?

Koroknai Hunor

2023. 04. 08. 09:20

Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli. Pontos eredete több ókori nép kultúrájával függ össze.

Az egyik elmélet szerint a húsvét az ókori zsidó pészah ünnepéből ered. A pészah az ókori Izraelben az Egyiptomból való kivonulást és szabadulást ünnepelte.

Egy másik elmélet szerint a húsvét eredete az ókori germán tavaszi ünnep, az Ostara ünnepébe nyúlik vissza. Az Ostara az ébredő természetet ünnepelte, amely az új élet, az újjászületés, a növekedés és az életerő szimbóluma volt. A húsvét tojásainak, nyuszijának és egyéb tavaszi szimbólumainak eredete is ebben a germán ünnepben gyökerezik.

A keresztény húsvét megünneplése az első században kezdődött, és ez az egyik legfontosabb keresztény ünnep. Jézus e napokban tartotta utolsó vacsoráját a tanítványaival, és az utolsó vacsora szertartása lett az egyik legfontosabb keresztény ünnep, az úrvacsora. Az ünnep időpontja a római katolikus egyházban mindig a tavaszi napéjegyenlőségre eső első vasárnap.

Mai napig a hívő embereknek a húsvétra való készülődés az egyik legfontosabb időszak az évben, amely hamvazó szerdával kezdődik, és az ezt követő 40 napos böjt után húsvét vasárnapi feltámadással ér véget. Húsvét előtt egy héttel virágvasárnapot ünnepelünk, ilyenkor a templomban megszentelik a barkát, és megemlékezünk Jézus bevonulására Jeruzsálembe. Ezt követi a nagyhét, nagycsütörtökön megemlékezünk az utolsó vacsorára és arra, hogy Jézus megszentelte a kenyeret és a bort. Nagypéntek a keresztény világ legszomorúbb napja. E napon Jézust keresztre feszítették. Pénteken 3 órakor elhallgatnak a harangok, és majd csak a feltámadás napján szólalnak meg újra.
Húsvét vasárnapján a feltámadást, az életnek a halál feletti győzelmét ünnepeljük.

Forrás: Newsroom Communicator