- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Török Emese

Karikatúrát tessék!

Kolter László

2023. 06. 07. 18:46

Török Emese Szabadkán tanul a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, karikatúrák és portrék készítésével foglalkozik. Általában megrendelésre dolgozik, de akadt már extrémebb megbízása is. Belföldön és külföldön is érdeklődnek a munkássága iránt. Elmondása szerint, ha valakit boldoggá tesz a munkájával, az a legnagyobb elismerés számára.

Hogyan alakult ki nálad az, hogy elkezdj festészettel foglalkozni?

- Gyerekkoromban mindig szerettem rajzolni, festeni, érdekeltek a kreatív feladatok. Az általános iskolás rajztanárom, Móricz Lajos hamar felfigyelt a rajztudásomra, és különböző pályázatokra küldtük munkáimat, ahol jó eredményeket értem el. Mindig azt mondtam, hogy nem szeretnék komolyabban foglalkozni művészettel, csak hobbiként. Nyolcadik végén döntöttem el rendkívül sok biztatással azt, hogy nekem a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban van a helyem. Itt is végeztem el középiskolai tanulmányaim, képzőművészeti szakon. A négy év folyamán több kiállításon vehettem részt, csoportosokon és egyénieken egyaránt.

Mikor jött az az ötlet, hogy eladod a munkáidat?

- Középiskola elején kaptam egy megbízást, hogy készítsek egy tetkótervet. Kicsit féltem a feladattól, kihívásként tekintettem rá. A tetkóterv jól sikerült, az illető is nagyon elégedett volt, de akkor még nem tudtam elfogadni semmilyen munkadíjat, mert nem éreztem magam képzett művésznek. Egyre több rendelés érkezett barátoktól, ismerősöktől. Zsebpénzért elkészítettem nekik, amit kértek. Számomra sokkal nagyobb érték volt az, ha láttam az arcukon, hogy elégedettek, és tetszik nekik a munkám. Végül negyedikes középiskolás koromban elkezdtem karikatúrákkal foglalkozni. Az egyik barátom megkérdezte, tudnék-e karikatúrát készíteni róla. Gondoltam, miért is ne? Egy újabb kihívásként tekintettem a feladatra. Készítettem egy oldalt, ahová feltöltöttem munkáimat, és hirdettem őket. Eleinte mindig félve raktam fel egy-egy rajzot, festményt, féltem az emberek véleményétől, attól, hogy leszólják a munkáimat. De egyre több pozitív visszajelzést kaptam, ami növelte az önbizalmam, így mára összesen 45 karikatúrát, 25 portrérajzot, 2 logótervet, 2 csendéletrajzot és 18 karikatúrás bögrét adtam el.

Cikk kép

Milyen irányzatokat kedvelsz leginkább a festészetben?

- Mindenképpen a realizmust. Ilyenkor megkérdőjelezhetik, hogy akkor miért is foglalkozom karikatúrákkal? Nos, festeni mindenképp realisztikusan szeretek, illetve nagyon szeretem a portrékat is. Szeretek minden vonást megjeleníteni az arcon, a testen. Emiatt nekem a karikatúráknál sokszor nehéz elcsúfítani, eltorzítani az adott személy arcát vagy testét.

Cikk kép

Vannak-e időszakok, amikor a szokásosnál több a rendelés?

- Miután elkészült az oldalam, egyre több munkát raktam fel, s egyre többen érdeklődtek a munkáim iránt, sok rendelés érkezett az utóbbi egy évben. Legtöbb rendelésem karácsony előtt volt, hiszen sokan ajándékoznak szívesen a szeretteiknek tréfás ajándékot, amely emlék is egyben - erre pedig tökéletesen megfelel a karikatúra, vagy egy karikatúrás bögre.

Cikk kép

Mit tapasztaltál, hogyan lehet a legcélravezetőbben hirdetni?

- Nagyon fontos, hogyan van megszerkesztve egy hirdetői poszt, milyen a hirdetőszöveg, stb. Igyekszem minél több csoportban megosztani a hirdetésemet, és legalább heti két alkalommal készítek hirdető posztot, hogy felkeltsem az emberek figyelmét, illetve ünnepekkor kedvezményt adok a munkáimra, amire általában felfigyelnek a közösségi oldalakon.

Milyen további, festészettel kapcsolatos terveid vannak a jövőben?

- Festészettel egyre kevesebbet foglalkozom. Jobban szeretek grafikus, tűfilces rajzokat alkotni, illetve pasztellel dolgozni. Szeretnék továbbra is rajzolni, bővíteni a művészeti tudásom és készségem. Szeretnék tetoválásokat tervezni és rajzolni, falakra festeni, persze mindenképpen egy állandó munkahely mellett.

Cikk kép

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator